Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια άλλη διάσταση

«Γκρινιάζουν» ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει αποδώσει ακόμα το χώρο στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, που εξαίρεσε από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ. Θυμίζουμε ότι οι δυο τους αποτέλεσαν ντεκόρ στην κουστωδία του πρωθυπουργού που επισκέφτηκε το χώρο των Λιπασμάτων στα μέσα Δεκέμβρη, συνδράμοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει το λαό, την ίδια ώρα που η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και όλων των παράκτιων υποδομών του «τρέχει με χίλια». Τότε, άκουγαν περιχαρείς τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι «τηρούμε τις υποσχέσεις μας στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά, δίνουμε ανάσα πνοής και θαλάσσιο μέτωπο». Βέβαια, και σήμερα που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στην απόδοση της περιοχής, κουβέντα δεν λένε ότι από αυτήν εξαιρούνται μερικές εκατοντάδες στρέμματα που ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως επιμένουν να μη λένε ότι η ανάπλαση της περιοχής είναι ενταγμένη στο νέο μοντέλο λειτουργίας του λιμανιού και σχετίζεται άμεσα με τις λιμενικές, οικονομικές και τουριστικές υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στον ιδιωτικοποιημένο ΟΛΠ. Σταθεροί παραμένουν, επίσης, στη θέση ότι η ανάπλαση του χώρου θα γίνει με συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιώτες. Ολα τα παραπάνω δίνουν μια άλλη διάσταση στην «γκρίνια» των φορέων της Τοπικής Διοίκησης για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε ακόμα τις δεσμεύσεις της...

«Brexit»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κόντρες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου ενόψει του δημοψηφίσματος της 23/6 για παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Κόντρες που δεν περιορίζονται στη Βρετανία, αλλά απλώνονται και σε άλλες χώρες, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι μετρούν οφέλη και απώλειες. Τέτοιοι υπολογισμοί γίνονται και στην Αθήνα, που συγκεντρώνει στοιχεία και από άλλες «αγορές». Π.χ. κατέφτασε και διακινείται αναφορά από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές της Στοκχόλμης: «Περισσότερες από χίλιες σουηδικές θυγατρικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ ισχυρές. Μολονότι η Γερμανία και η Νορβηγία είναι οι δύο σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Σουηδίας, η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης». Επίσης: «Το 1/3 των σουηδικών εξαγωγών προς τη Βρετανία, συνολικής αξίας 85 δισ. σουηδικών κορονών (περίπου 9,1 δισ. ευρώ), προέρχεται από την περιοχή της Στοκχόλμης, η οποία αναμένεται να πληγεί περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Σουηδίας, σε περίπτωση "Brexit"». Τέλος, «υπάρχει ο κίνδυνος υποτίμησης της αγγλικής λίρας σε σχέση με την κορόνα, γεγονός που δύναται να συμβάλει στη μείωση των σουηδικών εξαγωγών καθώς τα σουηδικά προϊόντα θα καταστούν ακριβότερα για τους Βρετανούς καταναλωτές. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέτρα προστατευτισμού εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των εξαγωγών της Σουηδίας».

Χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους

Προχτές, ο επικεφαλής της εταιρείας MIG βρέθηκε στα δικαστήρια για υπόθεση του ομίλου του. Δεν ήταν, όμως, μόνος του. Εξω από τα δικαστήρια στήθηκε το σκηνικό μιας αυθόρμητης τάχα συγκέντρωσης εργαζομένων από επιχειρήσεις του ομίλου, που διαδήλωναν με πλακάτ υπέρ του εργοδότη τους. Ο ίδιος, μάλιστα, υπονόησε σε δηλώσεις του ότι τυχόν αρνητική έκβαση της υπόθεσης που τον αφορά, θα βάλει σε κίνδυνο τις 30.000 θέσεις εργασίας στον όμιλο. Καμιά σημασία δεν έχει ποιο είναι το αντικείμενο της δικαστικής υπόθεσης και πώς θα καταλήξει. Αυτό που βγάζει μάτι είναι η προσπάθεια της εργοδοσίας να εμπλέξει τους εργαζόμενους σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς που αφορούν την ίδια και μόνο. Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, αν επιτρέψουν στην εργοδοσία να τους εκθέτει με τέτοιον τρόπο, επιβεβαιώνοντας ότι για την ίδια είναι αναλώσιμοι και για κάθε χρήση. Τα παραδείγματα είναι πολλά και από το παρελθόν. Η ταύτιση ή έστω η ανοχή στα συμφέροντα της εργοδοσίας, όποιο κι αν είναι το κίνητρο, όσο μεγάλος κι αν είναι ο εκβιασμός, είναι καταστροφή για τους εργαζόμενους.

Χεράκι - χεράκι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αναλαμβάνουν το τιμόνι της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Σε αγαστή συνεργασία, με τα όποια δήθεν ιδεολογικά προσχώματα να έχουν πλέον ξεπεραστεί, οι Δ. Καλογερόπουλος, πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και στέλεχος της ΝΔ, και Θ. Γκοτσόπουλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δήμαρχος Παλλήνης, αναλαμβάνουν τη διοίκηση του οργάνου. Ο μεν πρώτος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου, ο δε δεύτερος καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Να σημειώσουμε ότι μέτοχοι της ΕΕΤΑΑ, η οποία ως σκοπό έχει την παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης, είναι φορείς της Τοπικής Διοίκησης, το ελληνικό Δημόσιο και φορείς του κοινωνικού τομέα.

Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους μετόχους, οι οποίοι και πρόκριναν το ηγετικό σχήμα που αναμένεται να εκλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤΑΑ, στη σημερινή συνεδρίασή του.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά με πιστότητα την υπέρβαση των προσχηματικών διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα στις παρατάξεις που εκπροσωπούν τα δύο κόμματα στην Τοπική Διοίκηση, καθώς αμφότερα υιοθετούν και προωθούν την πολιτική του δραστικού περιορισμού των δαπανών των δήμων, την ανταποδοτικότητα, τις συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο, την καταστρατήγηση εργασιακών σχέσεων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία, με τίτλο «Εξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ» («La sortie des usines Lumire»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

1914 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Καναδός μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα.

1914 Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός και για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών που δημιούργησε.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και συνάπτει χωριστή Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία (μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου). Ακολούθως, οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ), από την οποία θα συνεχίσουν να απέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

1944 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην πρώην σύμμαχό τους Ουγγαρία και την καταλαμβάνουν. Αιτία υπήρξε η προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης του Μίκλος Χόρτι με τους Συμμάχους (πλην της Σοβιετικής Ενωσης), με την προοπτική αλλαγής στρατοπέδου με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εξουσίας στην Ουγγαρία.

1964 Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία και την Ιταλία.

1970 Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην ιστορία μεταξύ των ηγετών της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ και Βίλι Στοφ, αντίστοιχα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ