Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» - RACVIAC
Προάγει τους στόχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Τη συμμετοχή της χώρας ως πλήρες μέλος σε έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό οργανισμό προωθεί η συγκυβέρνηση

Την όλο και βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, στο φόντο των επικίνδυνων ανταγωνισμών και συγκρούσεων που εντείνονται στην ευρύτερη περιοχή, αποτυπώνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο «Κέντρο Συνεργασίας για την Ασφάλεια - RACVIAC», που επικυρώθηκε την Πέμπτη 17/3 στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Για να γίνει κατανοητό περί τίνος πρόκειται, αρκεί να αναφερθούν όσα προβλέπει το άρθρο 3: Προβλέπεται ότι «το πεδίο δραστηριοτήτων του RACVIAC, για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, προάγει κατά προτεραιότητα: α) Τον διάλογο για την ασφάλεια και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, τον έλεγχο των εξοπλισμών, καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, β) Τη συνέργεια με άλλους οργανισμούς και θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, καθώς και διμερείς εταίρους για όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προβληματισμού, γ) Τη στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) και άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες και διευθετήσεις, δ) Το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης»...

Πρόδρομος του RACVIAC ήταν η σύσταση του «Κέντρου Συνδρομής, Επαλήθευσης και Εφαρμογής Περιφερειακού Ελέγχου Εξοπλισμών» που υπογράφηκε το 2000, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας μεταξύ Γερμανίας και Κροατίας, και αφορούσε, όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Αυλωνίτου, «την ένταξη των Βαλκανίων στη Δυτική Ευρώπη, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».

Στη συμφωνία RACVIAC συμμετέχουν, πέρα από την Κροατία που έχει τη μόνιμη έδρα του, οι χώρες: Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Ρουμανία.

Η Ελλάδα συμμετείχε έως τώρα ως παρατηρητής. Τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη βάση της ικανοποίησης των αξιώσεων της εγχώριας αστικής τάξης, η οποία διεκδικεί την αναβάθμιση του ειδικού βάρους και του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, αναγάγει την Ελλάδα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε μέλος.

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, «ο διεθνής αυτός οργανισμός»έχει «στρατιωτική φύση»,«αλλά μπορεί και πρέπει να προάξει τον διάλογο ανάμεσα στα μέρη της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η ΧΑ καταψήφισε γιατί, κατά τον ειδικό της αγορητή Χρ. Παππά, το «RACVIAC είναι κάτι που δεν έχει καμία, απολύτως, χρησιμότητα στην πράξη»...

Αύξηση των εξοπλισμών κατά τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, ανέδειξε ότι το RACVIAC «είναι ένα πολυεθνικό όργανο επεξεργασίας διακρατικών σχέσεων χωρών που είτε ανήκουν στο NATO και την ΕΕ, είτε συνεργάζονται στενά μαζί τους, στο πλαίσιο βέβαια της προώθησης των επιδιώξεων των οργανισμών αυτών. Είναι γνωστός ο ρόλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Διότι αφενός μεν χρηματοδοτούσαν τις αντικαθεστωτικές ομάδες, όπως κάνουν τώρα βέβαια στη Συρία, που είχαν υπό τον έλεγχό τους, και αφετέρου έκαναν τους περίφημους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στους οποίους συνέβαλαν διάφορες MKO» οι οποίες, με μηχανήματα που είχαν εγκαταστήσει «δήθεν για να παρακολουθούν τη μετανάστευση των πουλιών, έδιναν πληροφορίες για το πού θα βομβαρδίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ».

«Το RACVIAC», πρόσθεσε, «όπως οι προγενέστεροι φορείς του, συνεργάζεται στενά με το τεράστιο δίκτυο από πρωτοβουλίες και ινστιτούτα, όπως το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, κρατικούς φορείς, αλλά και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ. Η παρούσα Σύμβαση δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αυξάνει τους εξοπλισμούς, ώστε να μπορούν αυτοί να είναι πιο προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, για τους πολέμους που αυτό διεξάγει για τις ανάγκες του και, βέβαια, ανάγκες του κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ