Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2016 - αριθ. φύλλου: 12386

Σήμερα η παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο
  • Στις 6.30 μ.μ. στο Γκάζι, στο αμφιθέατρο του «9,84»
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επεκτείνεται η ζώνη επιχειρήσεων της αρμάδας της λυκοσυμμαχίας

ΣΕΛ.  6

Στηρίζει την πολιτική της ΕΕ που εγκλωβίζει πρόσφυγες - Ετοιμάζει τελική επίθεση στο Ασφαλιστικό
  • Εν μέσω έντονων αντιθέσεων πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, έχοντας στο επίκεντρό της το Προσφυγικό. Οι όποιες νέες αποφάσεις ληφθούν, θα κινηθούν στην ίδια επικίνδυνη κατεύθυνση εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.
  • Βήμα το βήμα, κυβέρνηση και κουαρτέτο ολοκληρώνουν το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, όπως φάνηκε από τη χτεσινή, νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

ΚΚΕ: «Τα "συζυγικά καβγαδάκια" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κρύψουν ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στηρίζει την πολιτική της ΕΕ για εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, ενώ στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο στην Αθήνα προετοιμάζει την τελική επίθεση στα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα του λαού μας».


ΣΕΛ.  5,    7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απευθείας παζάρια και «αγωνίες»

Μπορεί η κυβέρνηση να παζαρεύει για λογαριασμό του κεφαλαίου στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, ωστόσο τα διακυβεύματα για τα εγχώρια μονοπώλια είναι τέτοια - σε συνθήκες συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης, έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και όξυνσης του Προσφυγικού - που μια σειρά φορέων του κεφαλαίου επιλέγουν να «τρέχουν» παράλληλα τις δικές τους απευθείας επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε, σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων απευθείας επαφών των εγχώριων βιομηχάνων, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο και πολλά μέλη της Κομισιόν, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Το δελτίο Τύπου του ΣΕΒ για τις συναντήσεις είναι λιτό, ωστόσο υπεραρκετό για να μας βάλει στο νόημα: «Στις συναντήσεις», αναφέρει, «τονίσθηκε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσέλκυση επενδύσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για ένα πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας».

Για να μη μένει και καμιά αμφιβολία, δηλαδή, για λογαριασμό τίνος προωθούνται από την κυβέρνηση οι «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», που έρχονται να βαθύνουν παραπέρα τη χρεοκοπία του λαού...

Πράγματι, οι αντιλαϊκές «διαρθρωτικές αλλαγές» που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είναι «άμεσα συνδεδεμένες» με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, αποτελούν, για την ακρίβεια, όρο και προϋπόθεση γι' αυτές.

Γι' αυτό και στο ίδιο δελτίο του ο ΣΕΒ, μετά τις επαφές του στη Γερμανία, αναφέρεται ξανά στις «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μόλις αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης», όπως πριν από δύο περίπου βδομάδες, ενόψει των επαφών τους στις Βρυξέλλες με μέλη της Κομισιόν, οι εγχώριοι βιομήχανοι μιλούσαν για «την καθολική ανάγκη και αγωνία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την άμεση και με επιτυχία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου Προγράμματος, ώστε να αρθεί το περιβάλλον αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Πρώτο βήμα, λοιπόν, για την «άρση της αβεβαιότητας» του κεφαλαίου και την «προσέλκυση επενδύσεων» είναι η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και, φυσικά, των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Κομμάτι του «ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» είναι, για παράδειγμα, οι νέες αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με στόχο τη σταδιακή πλήρη απαλλαγή του κεφαλαίου, αλλά και του κράτους του, από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία, καθώς και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική Ασφάλιση.

Κομμάτι του «ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» είναι και η ένταση της φοροληστείας σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, μεταξύ άλλων και με την προδιαγραφόμενη παραπέρα μείωση του άτυπου αφορολόγητου ορίου («επέκταση της φορολογικής βάσης» τη... βαφτίζει ο ΣΕΒ στο χτεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του), προκειμένου να εξασφαλίζονται στο κεφάλαιο τα κάθε είδους «ισχυρά φορολογικά κίνητρα», όπως αυτά στο νέο «αναπτυξιακό νόμο», που προωθείται παράλληλα με τα μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το «κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» του κεφαλαίου υπηρετούν και οι νέες αντιλαϊκές ανατροπές στα Εργασιακά, που περιλαμβάνονται στο επόμενο πακέτο υλοποίησης του μνημονίου, λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των μονοπωλίων, παγιώνοντας και «νομιμοποιώντας» τη ζούγκλα που βιώνουν ήδη οι εργαζόμενοι στην πράξη, βάζοντας νέα εμπόδια στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση...

Κάπου εκεί, στις «αγωνίες» και τις «καθολικές ανάγκες» που διατυπώνει το κεφάλαιο, καταρρέουν τα παραμύθια που πλασάρει στο λαό η κυβέρνηση, για το «φως στον ορίζοντα», για τους «καλούς» και τους «κακούς» στα παζάρια με ΕΕ και ΔΝΤ που «ζητάνε περισσότερα από όσα συμφωνήσαμε» κ.ο.κ.

Για λογαριασμό του κεφαλαίου κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, για λογαριασμό του κεφαλαίου γίνονται και τα παζάρια στα διάφορα διαβούλια των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών, είτε αυτά γίνονται από την κυβέρνηση είτε απευθείας από τους φορείς των ίδιων των μονοπωλίων...


36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Δυνάμεις του ΠΑΜΕ: Συνέντευξη Τύπου και περιοδείες σε εργασιακούς χώρους στη Ρόδο

Για την επαφή τους με εργαζόμενους της Ρόδου, μπροστά και στη 48ωρη γενική απεργία, αξιοποίησαν τη χτεσινή μέρα οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που συμμετέχουν ως αντιπρόσωποι στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Το πρωί έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν τυπικά χτες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.


ΣΕΛ.  10  -  15


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Προετοιμασίες για την πορεία κατά της ανεργίας

ΣΕΛ.  10
Σήμερα η σύσκεψη των 68 αγροτικών μπλόκων

Θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στη 1 μ.μ.


ΣΕΛ.  16
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προδιαγράφει πορεία καταστροφής για την ΕΒΖ

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org