Στην αυριανή συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί, στην ίδια επικίνδυνη κατεύθυνση, το παζάρι που εκτυλίχθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, με την Αγκυρα να προβάλλει ένα πακέτο αξιώσεων προκειμένου να συγκρατεί στα εδάφη της πρόσφυγες και μετανάστες.
Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται ακόμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, καθώς και ζητήματα απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, στο φόντο των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που εντοπίζει η ίδια η λυκοσυμμαχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ των «28».
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την εφαρμογή των ανά χώρα συστάσεων και θα συζητήσει τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2016, ενώ η Ολλανδική Προεδρία θα προβεί σε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά τις κύριες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς.
Στο μεταξύ, τους έξι βασικούς άξονες συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της Συνόδου. Αυτοί αφορούν το διωγμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, προγράμματα επανεγκατάστασης, απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, επίσπευση της εκταμίευσης κονδυλίων στη γειτονική χώρα και βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία. Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις αυτές κινούνται στον άξονα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μάρτη, όπου αποτυπώνεται ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, με την πολιτική σφραγίσματος των συνόρων. Υπάρχει αναφορά ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», ενώ λόγος γινόταν και για «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης».
Οι κατευθύνσεις της Συνόδου παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως κατοχυρώνονται απ' τη Συνθήκη της Γενεύης, αφού προβλέπουν όχι μόνο την «επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών» από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία (σ.σ. η ΕΕ εντάσσει σε αυτούς και τους Αφγανούς πρόσφυγες), αλλά και την «ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας». Χαρακτηρισμός που, όπως γίνεται ήδη στα σύνορα της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά τους Σύρους, θα μπορεί να αποδίδεται αυθαίρετα ακόμα και σε πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, αν η περιοχή που ζουν θεωρείται... ασφαλής. Για τους Σύρους πρόσφυγες, η απόφαση περιλαμβάνει την αναφορά ότι «για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη - μέλη της ΕΕ».
Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών από την ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, διαμήνυσε με δηλώσεις του ότι «απόπειρα να μπει κάποιος Σύρος παράνομα στην Ευρώπη θα τον βάζει στο τέλος της λίστας για επανεγκατάσταση».
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την επιστροφή προσφύγων σε ...ασφαλή χώρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όσους χρειάζονται διεθνή προστασία. Αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ (άρθρα 35 και 38 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου), μια αίτηση ασύλου μπορεί να κλείσει και να χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη, εάν το συγκεκριμένο άτομο έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή απολαύει ήδη επαρκούς προστασίας σε μια "πρώτη χώρα ασύλου", ή εάν έχει έρθει στην ΕΕ από μια "ασφαλή τρίτη χώρα" η οποία μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματική πρόσβαση σε προστασία».
Οσον αφορά στη μετεγκατάσταση - κοροϊδία διαπιστώνεται πως μόνο 937 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία από τις 15/2. Επισημαίνεται ότι «η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κρατών - μελών είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιβράδυνσης της διαδικασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένο αριθμό δεσμεύσεων μετεγκατάστασης ή μακρό χρόνο απόκρισης». Πρόκειται, δηλαδή, για ομολογία ότι οι χιλιάδες μετεγκαταστάσεις που προβλέπονται δεν θα γίνουν ποτέ.