Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016 - αριθ. φύλλου: 12384

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ζήτημα είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί, να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4  -  5
Παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο
  • Την Παρασκευή 18/3, στις 6.30 μ.μ. στο Γκάζι, στο αμφιθέατρο του «9,84»
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΕΛ.  3

«Γεφυρώνουν» τις αντιλαϊκές αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Την κυβερνητική πρόταση συμπληρώνουν νέες περικοπές και μέτρα

Με τη νέα συνάντηση, σήμερα το απόγευμα, της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, οι ανατροπές που σχεδιάζουν από κοινού στην Κοινωνική Ασφάλιση παίρνουν όλο και πιο αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα, ενώ το «νέο μοντέλο» Ασφάλισης που περιγράφεται στην αρχική κυβερνητική πρόταση παραμένει αναλλοίωτο, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό που του έδωσαν οι εργαζόμενοι ως νόμο - λαιμητόμο.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Συνεχής ετοιμότητα και κινητοποίηση για να μην μπει «ταφόπλακα» στο ασφαλιστικό σύστημα.


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «βιωσιμότητα» του χρέους

Τις τεχνικές της λεγόμενης απομείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, τάχα ως «αντιστάθμισμα στις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ», προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αυγή», σε ανάλογη ρότα με την επιχείρηση διαστρέβλωσης και συγκάλυψης της πραγματικότητας, τόσο από τη συγκυβέρνηση όσο και από άλλα αστικά επιτελεία. Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση του χρέους σε επίπεδα τέτοια που θα το καταστήσουν «βιώσιμο» και «διαχειρίσιμο» έχει ως όρο και προϋπόθεση το κλείσιμο της «αξιολόγησης», την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, την παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Και, βέβαια, η όποια «ελάφρυνση», είτε με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμών είτε με άλλους τρόπους, όχι μόνο δεν αποτελεί «αντιστάθμισμα» στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά, αντίθετα, έρχεται να την υποθάλψει και να τη συμπληρώσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους θα κριθεί από τον όγκο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (μεταρρυθμίσεων), από την απογείωση της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, από την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συντάξεων, των κρατικών κονδυλίων για πρόνοια - προστασία κ.ά., όπως άλλωστε διδάσκει και η εμπειρία από το «κούρεμα» του 2012, που βέβαια συνδυάστηκε με μπαράζ κάθε είδους μόνιμων παρεμβάσεων.

Ταυτόχρονα, το κρατικό χρέος είναι υπόθεση ξένη και εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα. Στη σημερινή φάση, η αποκατάσταση της «βιωσιμότητάς» του αποτελεί το «διαβατήριο» του εγχώριου κεφαλαίου και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και την επίτευξη υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η υπόθεση της «ελάφρυνσης» διευκολύνει την ανακατανομή πόρων, προκειμένου να αποδοθούν ξανά στο κεφάλαιο με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεων, απαλλαγών, νέων προνομίων. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα μοναδικά «ανοιχτά» ζητήματα της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, τα οποία ήδη έχουν βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι οι εγχώριοι βιομήχανοι και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Σε αυτήν τη βεντάλια εκδηλώνονται οι κόντρες και οι αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με αντικείμενο τον επιμερισμό της χασούρας, σε συνδυασμό βέβαια με τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και την «αβεβαιότητα» που αφορά στους αδύναμους κρίκους της, όπως η ελληνική οικονομία, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κλίμακα της ανταγωνιστικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί το πρόκριμα για την επάνοδο του αστικού κράτους στις διεθνείς χρηματαγορές προς αναζήτηση φρέσκων δανείων (τα οποία φυσικά θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες του λαού), χωρίς τα οποία οι καπιταλιστικές οικονομίες, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην πυραμίδα της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε ρούπι.

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα θα στενάζουν κάτω από το βάρος και των νέων μέτρων, που με τη σειρά τους έρχονται να προστεθούν πάνω σε αυτά που ήδη ισχύουν. Ταυτόχρονα, η ρήτρα της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονίων, προκειμένου η «ελάφρυνση» να διατηρείται σε βάθος χρόνου, σημαίνει ότι ο λαός θα πληρώνει διπλά και τριπλά ένα χρέος που προκάλεσαν οι αστικές κυβερνήσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενισχύοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι τα αιματοβαμμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς για όλα τα επόμενα χρόνια θα διαμορφώνονται στο 3,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων. Ολα τα παραπάνω φανερώνουν το γιατί οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να «φάνε» το τυράκι της ελάφρυνσης του χρέους για να αποδεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα που προτάσσει η κυβέρνηση.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Εκτεταμένη προσπάθεια αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών

Συνέντευξη Τύπου για το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που ξεκινάει αύριο Πέμπτη στη Ρόδο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, παραχώρησε χτες το ΠΑΜΕ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν η διακήρυξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο συνέδριο, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου «βγάζει μάτι» η προσπάθεια αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών, ακόμα και με νοθεία, μέσα από το στήσιμο «βιομηχανίας» αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.


ΣΕΛ.  12  -  13


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκής ανοιχτή συνεννόηση με τις ΗΠΑ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο

ΣΕΛ.  8
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα

ΣΕΛ.  3
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας

Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  19


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org