Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η σκιά...

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στην ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» επισκίασαν εξίσου σοβαρές και επικίνδυνες παραδοχές - ομολογίες από πλευράς της κυβέρνησης. Τέτοια περίπτωση είναι η ομολογία ότι συνειδητά η κυβέρνηση δεν δημιούργησε επίσημη δομή στην Ειδομένη, αλλά την παρέδωσε σε διάφορες ΜΚΟ, γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι διευκολύνει τη διέλευση των προσφύγων - μεταναστών προς τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ τελικού προορισμού τους. Πρόκειται για τη θεωρητικοποίηση του περίφημου «εξαφανίζονται» της προκατόχου του υπουργού, που ο ελληνικός λαός μπορεί να δει σε ποια τραγικά αποτελέσματα και αδιέξοδα έχει οδηγήσει.

Δεν μας εκπλήσσει η στάση αυτή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη μια «πουλάει» ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες - μετανάστες για εσωτερική κατανάλωση, και από την άλλη τους αφήνει εκτεθειμένους στις λάσπες, στο κρύο, στις αρρώστιες, στα δουλεμπορικά κυκλώματα και τις δυνάμεις καταστολής άλλων χωρών, γιατί δε θέλει να συγκρουστεί με την πολιτική της ΕΕ, με τη Σένγκεν και το Δουβλίνο. Είναι η ίδια κυβέρνηση που, λίγες μέρες πριν, χαρακτήριζε θριαμβευτικά τις αποφάσεις της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας ως «ένα βήμα» μπροστά, την ίδια στιγμή που είχε υπογράψει την πανηγυρική διαπίστωση του εγκλωβισμού των προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα, μέσα από τη φράση «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει».

... και η ουσία

Οσο για τα νόμιμα που δικαιούνται οι πρόσφυγες και τα οποία θέλει να τους παρέχει η κυβέρνηση, ποιον κοροϊδεύουν; Τα ελάχιστα νόμιμα δικαιώματα είναι συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες. γ) Η ανυπακοή στη Σένγκεν, στο Δουβλίνο, στις ποσοστώσεις προσφύγων και σ' όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που παίζουν στα ζάρια τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών. δ) Να εξασφαλιστούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, όπου θα παρέχονται δωρεάν και επαρκής σίτιση, υγειονομική περίθαλψη, διερμηνεία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και προετοιμασίας για τη συνέχιση του ταξιδιού στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Διά πάσαν νόσον...

«Κοινωνική οικονομία διά πάσαν νόσον» είναι το αγαπημένο ρητό του υπουργείου Εργασίας, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε χτες η πολιτική ηγεσία με εκπροσώπους εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με την απληρωσιά, είτε με το φάσμα της ανεργίας. Για παράδειγμα, στους υπό απόλυση εργαζόμενους της «Σόφτεξ», ο γγ του υπουργείου Α. Νεφελούδης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας «εναλλακτικών λύσεων» για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, την οποία θα ανακοινώσει σύντομα και η οποία συνίσταται στη συγκρότηση από τους απολυμένους μιας ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα αναλάβει να βάλει ξανά μπροστά τις μηχανές. Ανάλογα σχέδια ανακοινώνει κατά καιρούς η κυβέρνηση και για άλλες επιχειρήσεις - κουφάρια που εγκατέλειψαν οι εργοδότες, όταν έπαψαν να τους αποδίδουν το προσδοκώμενο κέρδος. Σειρά πήραν αμέσως μετά οι εργαζόμενες της «Παιδικής Στέγης», που έχουν να δουν μισθό μέχρι και οχτώ μήνες. Σ' αυτές, η Θεανώ Φωτίου συνέστησε ούτε λίγο ούτε πολύ να κάνουν υπομονή και έδειξε το δρόμο των ΚΟΙΝΣΕΠ μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους. Καλή φάμπρικα έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την «κοινωνική οικονομία». Από τη μια πετάει από πάνω της κάθε ευθύνη για την επιλογή της εργοδοσίας να ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις ανάλογα με τα κέρδη της, και από την άλλη προσπαθεί να ενσωματώσει τις εργατικές αντιδράσεις, πετώντας το «τυράκι» των ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα τους σώσει τάχα από την ανεργία. Πάει να ξεστρατίσει τους εργαζόμενους από το δρόμο του αγώνα που έχουν επιλέξει, προσφέροντας και μ' αυτόν τον τρόπο τις υπηρεσίες της στην εργοδοσία.

Οι... χειμαζόμενοι εφοπλιστές της ΧΑ

Είναι γνωστός ο ύπουλος τρόπος που οι χρυσαυγίτες παλεύουν να ποτίσουν με το ναζιστικό και ρατσιστικό δηλητήριό τους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αξιοποιώντας και το οξυμένο πρόβλημα του Μεταναστευτικού για τη μαύρη προπαγάνδα τους. Τώρα τελευταία, μάλιστα, πιπιλάνε όχι μόνο τις απίθανες θεωρίες συνωμοσίας τους για να κρύβονται οι ένοχοι για το Προσφυγικό και τα ναζιστικά τους παραληρήματα για στρατόπεδα εργασίας, αλλά και μια νέα καραμέλα: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λένε (ναι, η κυβέρνηση που συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην πολιτική που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας)... φροντίζει τους πρόσφυγες και όχι το «χειμαζόμενο ελληνικό λαό». Και ξέρετε τι κάνουν οι χρυσαυγίτες που τάχα ενδιαφέρονται για τους «χειμαζόμενους Ελληνες»; Ερωτήσεις στη Βουλή για τους εφοπλιστές! Τη μια πίσω από την άλλη. Αλλη μια τέτοια Ερώτηση, αυτή τη φορά «για τη θωράκιση του κλάδου της κρουαζιέρας», έκαναν την περασμένη βδομάδα. Αυτοί είναι: Τσιράκια του κεφαλαίου κι εχθροί των εργατών, Ελλήνων και μεταναστών. Γι' αυτό κοντεύουν να κάνουν ΜΚΟ... διάσωσης των εφοπλιστών.

Ανταγωνισμοί

Από αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στη Βαρσοβία: «Σε συνάντηση με τη διοίκηση του εδώ Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (2/3), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Mateusz Morawiecki επεσήμανε ότι η Πολωνία συντάσσεται με την άποψη των ΗΠΑ και υποστηρίζει τη σύναψη της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας Διατλαντικής Εμπορικής & Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (ΤΤΙΡ), καθώς αυτή θα είναι επωφελής για τη χώρα και θα προσφέρει αναπτυξιακά κίνητρα». Η ΤΤΙΡ - ή και «οικονομικό ΝΑΤΟ» - που προετοιμάζεται στα επιτελεία των καπιταλιστών, αποτελεί σημείο ενδοαστικής αντιπαράθεσης και σκληρών παζαριών. Π.χ. ενώ η πολωνική αστική τάξη συντάσσεται με τις ΗΠΑ, τα ...γειτονικά της γερμανικά μονοπώλια στέκονται προσώρας ...σκεπτικά στο ζήτημα καθότι δεν κατοχυρώνουν ακόμη τις θέσεις και τα κέρδη που επιδιώκουν. Ο ίδιος ανταγωνισμός απλώνεται φυσικά και σε άλλα χρυσοφόρα πεδία. Π.χ. από την ίδια αναφορά πληροφορούμαστε ότι ο πολωνικός οργανισμός «προώθησης επενδύσεων» PAIiIZ διαχειρίζεται αυτόν τον καιρό 165 «επενδυτικά σχέδια», 46 από τα οποία ανήκουν σε «επενδυτές» από τις ΗΠΑ, 24 σε «επενδυτές» από τη Γερμανία και άλλα σε «επενδυτές» από Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα. Διασταυρούμενες κολιγιές και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, από τους οποίους χαμένοι βγαίνουν πάντα οι λαοί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ