Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα στήριξης της ευρωενωσιακής χαλυβουργίας

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Κομισιόν «προτείνει μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που οφείλονται, κυρίως, στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πρόκειται για ρυθμίσεις «άμυνας έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», από ανταγωνιστικά καπιταλιστικά κέντρα, όπως συγκεκριμένα αυτό της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν τονίζει ότι «θα επιταχύνει περαιτέρω την έγκριση μέτρων αντιντάμπινγκ και είναι έτοιμη να υποβάλει περαιτέρω προτάσεις», επισημαίνοντας ότι «η πλεονασματική παραγωγή χάλυβα σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα αύξησε τις εξαγωγές, συμπίεσε τις τιμές και οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, διαταράσσοντας τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».

Να σημειωθεί ότι πρακτικές «ντάμπινγκ» χαρακτηρίζονται οι εξαγωγές και πωλήσεις εμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ή ακόμη και κάτω από το κόστος, με στόχο τη απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας.

Η Κομισιόν προειδοποιεί για την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα, καθώς «απειλούν να προκαλέσουν ζημία στους παραγωγούς της ΕΕ», δηλαδή στα ευρωπαϊκά μονοπώλια τόσο της χαλυβουργίας, όσο και άλλων κλάδων που εξαρτώνται από το χάλυβα, όπως τα μονοπώλια της αυτοκινητοβιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ