Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Βάσανα δίχως τέλος

MotionTeam

Ταλαιπωρία και μαρτύριο δίχως τέλος ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στο Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και στις άλλες περιοχές της χώρας. Οι ίδιοι ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες που έχουν επιλέξει, όμως η πραγματικότητα μαρτυρά ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, οδηγεί σε επιδείνωση των συνθηκών εγκλωβισμού τους στη χώρα μας.

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 21.575 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 10.500 στην Ειδομένη, 3.640 στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Χέρσο, 3.370 στο Πολύκαστρο και περίπου 2.200 στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Στην Ειδομένη, Σύροι πρόσφυγες που τη Δευτέρα μπήκαν από παράνομο πέρασμα στην ΠΓΔΜ και συνελήφθησαν από τις αρχές της γειτονικής χώρας, καταγγέλλουν κακομεταχείριση από το στρατό. Με βάση τις μαρτυρίες τους, ο στρατός της ΠΓΔΜ, αφού τους στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα, τους οδήγησε σε κάποιο σημείο, άνοιξαν τρύπα στο φράχτη και τους έστελναν και πάλι πίσω στο ελληνικό έδαφος. Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι «Γιατροί του Κόσμου», που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην Ειδομένη.

Στο μεταξύ, νωρίς σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη επτά λεωφορεία με 360 έως 400 πρόσφυγες και μετανάστες που ήταν προγραμματισμένο να αφιχθούν χτες το βράδυ στην Καβάλα, με το πλοίο της γραμμής, από τα νησιά του Αιγαίου. Οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στην αποθήκη 18 (βρίσκεται εκτός της ελεύθερης ζώνης και του επιβατικού σταθμού) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρρυθμίσεις, σε εργασίες συντήρησης και προσαρμογής στην 3η προβλήτα και στις αποθήκες 18 και 21, ώστε το λιμάνι να μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέχρι τη μετακίνησή τους σε καταλληλότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας, όπως δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης), Μ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αντέδρασε στο ενδεχόμενο να καταστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κέντρο μετεγκατάστασης, προφασιζόμενος ότι το λιμάνι αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό κρουαζιέρας και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ