Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις των κλαδικών Οργανώσεων για τις πολιτικές εξελίξεις

Από τη συγκέντρωση της ΚΟ Μετάλλου
Από τη συγκέντρωση της ΚΟ Μετάλλου
Πλήθος συσκέψεων, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων και συζητήσεων διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τις τελευταίες μέρες, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου και τα καθήκοντα που προκύπτουν για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν συμβολή στο άνοιγμα της συζήτησης για την πάλη των εργαζομένων, για την ανασύνταξη του κινήματος, για το δρόμο που πρέπει να επιλέξει ο λαός. Γίνεται συζήτηση για τους μεγάλους αγώνες που προηγήθηκαν, για τα συμπεράσματα που προκύπτουν, αλλά και την αναγκαία κλιμάκωση, με κεντρικό σταθμό τη 48ωρη απεργία που θα αποτελέσει σταθμό στην πάλη ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οργανώσεις Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου και Ενέργειας της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής διοργάνωσαν συγκεντρώσεις με εργαζόμενους από τους αντίστοιχους εργοστασιακούς κλάδους της Αττικής.

Ταξική ενότητα και ισχυρό ΚΚΕ

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση των ΚΟ Φαρμάκου υπογράμμισε ότι μπροστά στο Κόμμα και το εργατικό - λαϊκό κίνημα σήμερα τίθενται τεράστια καθήκοντα. Θέτοντας το ερώτημα «ποιος θα καθορίσει τις εξελίξεις; Οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της, τα κόμματα που έχουν δοκιμαστεί ή ο λαός με το εργατικό κίνημα επικεφαλής της κοινωνικής συμμαχίας;», απάντησε ότι «το ΚΚΕ καλεί το λαό να πιστέψει στη δύναμή του, που έως τώρα δεν την έχει δοκιμάσει πλήρως. Να σκεφτεί ότι ο ταξικός αντίπαλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο εμφανίζεται, αλλά και ότι ο εργατικός - λαϊκός παράγοντας έχει ευθύνη να μην εγκλωβίζεται σε ψεύτικα διλήμματα, σε αριστερές ή εθνικιστικές παγίδες, ότι είναι παραπλάνηση να πιστεύει ότι η κάλπη, οι εκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Είναι ανάγκη το εργατικό, το λαϊκό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση μαζικά, με οργανωμένο σχέδιο κλιμάκωσης, με αποφασιστικότητα. Το "δεν γίνεται τίποτα", ο φόβος, η ατομική προσπάθεια, που δεν εντάσσεται στο γενικότερο κίνημα, είναι όπλα στα χέρια του αντίπαλου».

Η συγκέντρωση της ΚΟ Ενέργειας
Η συγκέντρωση της ΚΟ Ενέργειας
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε την ευθύνη που έχουν οι κομμουνιστές να καλλιεργούν το έδαφος, ώστε η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει την απελευθερωτική της αποστολή. Πρόσθεσε ότι «Το κίνημα δεν θα έχει αποτελεσματικότητα αν περιορίζεται απλά σε κάποια άμεσα αιτήματα, χωρίς να έχει κατεύθυνση κατά των μονοπωλίων, κατά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που το υπηρετούν. Οι επάνω δε θα δώσουν ούτε ψίχουλο, αν δε φοβηθούν ότι οι κάτω, δηλαδή ο λαός θα βαδίσει για να τους ανατρέψει. Αν δε νιώσουν μια τέτοια πίεση, τώρα πια δε δίνουν ούτε ψίχουλο».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης σημείωσε: «Τους καθυστερήσαμε μερικούς μήνες στο Ασφαλιστικό. Αλλά δε θα κάνουν πίσω αν δε νιώσουν πολύ μεγαλύτερη πίεση. Αν η 48ωρη απεργία, που έχει αποφασιστεί, δεν έχει πολύ μεγαλύτερη μαζικότητα, αν οι συγκεντρώσεις δεν είναι πολλαπλάσιες από τις προηγούμενες, αν δε νιώσουν ότι κινδυνεύουν η εργατική τάξη και ο λαός να τους πάρει στο "κατόπι".

Φυσικά, δεν αρκεί απλά και μόνο να προβάλλονται κάποια οξυμένα αιτήματα. Αυτά πρέπει να εντάσσονται στην ταξική γραμμή πάλης, στον πολιτικό αγώνα κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, κατά του καπιταλισμού, στον αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας του κεφαλαίου και υπέρ της εργατικής εξουσίας. Αυτό απαιτεί ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, με ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ριζωμένο γερά μέσα στους τόπους δουλειάς, όπως στα εργοστάσια του κλάδου σας».

Οι εργαζόμενοι στους δρόμους ανεβάζουν το μπόι τους

Από τη συγκέντρωση των ΚΟ Φαρμάκου
Από τη συγκέντρωση των ΚΟ Φαρμάκου
Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν ο ομιλητής στη συγκέντρωση, που διοργάνωσαν οι ΚΟ Ενέργειας. Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση, που οφείλονται στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, στην εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης και στο αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, δηλαδή την αδιαλλαξία που τηρούν οι πιστωτές και σύμμαχοί της απέναντι στα αιτήματά της. Πρόσθεσε, επίσης, την όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή και τις διαστάσεις που παίρνει το Προσφυγικό - Μεταναστευτυκό, με την αδυναμία διαχείρισής του από τη μεριά της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι αποτελούν το πιο θετικό στοιχείο της επικαιρότητας, αφού «είναι μαζικές, συντονισμένες και εμπεριέχουν το στοιχείο της αντιπαράθεσης για τα αιτήματα και τη γραμμή της πάλης του κινήματος. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιλαμβάνεται τις κινητοποιήσεις αυτές ως θετικό στοιχείο, που πρέπει να ενδυναμωθεί το επόμενο διάστημα, και ως προς τη γραμμή σύγκρουσης και ως προς τις μορφές, τη μαζικότητα κ.λπ. Είναι ανοιχτό το ζήτημα της κλιμάκωσης των αγώνων της επόμενης περιόδου, όχι μόνο με τη 48ωρη απεργία, αλλά και συνολικότερα.

Σχετικά με τα συμπεράσματα που προκύπτουν υπογράμμισε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να δει ότι αυτές τις μέρες που οι εργαζόμενοι ήταν στους δρόμους φαινόταν πιο μεγάλο το μπόι του λαού και μίκραινε το μπόι του αντίπαλου. Αυτό δείχνει τη δύναμη του κινήματος. Ο λαός πρέπει να δει το ρόλο του ΚΚΕ σε αυτούς τους αγώνες και ιδιαίτερα την επιλογή του να μην κάνει πίσω, παρά την πίεση και το κόστος, να διαχειριστεί με άλλα κόμματα την αθλιότητα της καπιταλιστικής κρίσης. Να σκεφτεί τι θα είχε συμβεί στο εργατικό κίνημα εάν το ΚΚΕ είχε ενδώσει και αν δεν είχε πρωτοστατήσει από την επομένη των εκλογών στην οργάνωση του κινήματος. Να δει ορισμένα στοιχεία της πρότασης του ΚΚΕ που άλλοτε δεν μπορούσε να τα αντιληφθεί, όπως την κοινωνική συμμαχία που έχουμε στην πρότασή μας.

Οι χώροι δουλειάς να γίνουν κέντρα οργάνωσης της πάλης

Ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μίλησε στη συγκέντρωση των ΚΟ του Μετάλλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μαζί με τον οικονομικό πόλεμο, δυναμώνει από την αστική τάξη και ο ιδεολογικός πόλεμος που επιδρά στη συνείδηση των εργατών, επομένως χρειάζεται συνδυασμένη ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική δουλειά. Σε πολλούς εργάτες, για παράδειγμα, που κινητοποιούνται, που μας πλησιάζουν και μας ακούνε, συνυπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ζητάνε να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό και τα μέτρα, ταυτόχρονα όμως είναι με την καπιταλιστική ανάκαμψη, με το "να γίνουν επενδύσεις". Είναι ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για τη στρατηγική του, αλλά για τα ψέματα που τους είπε. Είναι ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που τη στηρίζουν και ταυτόχρονα φοβούνται την πολιτική αστάθεια, ανησυχούν που η ΕΕ δεν είναι ενωμένη.

Η αντίθεση, για παράδειγμα, ενός μεγάλου τμήματος των εργατών στα μέτρα για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα Εργασιακά είναι ένα θετικό βήμα, θα είναι όμως αδιέξοδη και θα δημιουργεί συγχύσεις και αυταπάτες, αν δεν συνδυάζεται με την αντίθεση στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που από εκεί πηγάζουν και όλα τα υπόλοιπα. Η απόρριψη του συνθήματος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ως στόχο που πρέπει να υιοθετήσουν οι εργαζόμενοι, συμβάλλει στην πολιτικοποίηση της πάλης γιατί οδηγεί σε σύγκρουση με την πολιτική εξουσία του κεφαλαίου και την καπιταλιστική εξουσία, στην πάλη για την ανατροπή τους».

Αναφερόμενος στους αγώνες που είναι σε εξέλιξη ενάντια στο Ασφαλιστικό και στην επικείμενη απεργία μόλις η κυβέρνηση το φέρει στη Βουλή, ο Γ. Μερεντίτης υπογράμμισε ότι οι εργάτες μέσα από την καθημερινή συμμετοχή τους στη δράση των Συνδικάτων, μέσα στους χώρους δουλειάς πρέπει να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο αγώνας να κλιμακωθεί, με επόμενο σταθμό τη 48ωρη απεργία. Τις επόμενες μέρες, ο κάθε χώρος δουλειάς πρέπει να γίνει κέντρο συζήτησης και οργάνωσης της δουλειάς για να έχει επιτυχία η 48ωρη απεργία. Να φτάσουμε εκεί μέσα από μια πολύμορφη αγωνιστική διεκδικητική δραστηριότητα σε κάθε χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ