Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στη μέγγενη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων οι πρόσφυγες

«Σφραγίστηκε» η Βαλκανική οδός

Η επιβεβαίωση του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας με το «σφράγισμα» των συνόρων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (από την Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ), που προδιέγραφε ουσιαστικά η δήλωση των αρχηγών κρατών της ΕΕ (και της Ελλάδας) στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7/3, γίνεται σημείο υποκριτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις μετά τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που επαίνεσε αυτό το κλείσιμο των συνόρων. Η ακριβής διατύπωση της Δήλωσης της Συνόδου ερμηνεύεται καταπώς βολεύει, ωστόσο είναι συγκεκριμένη: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει». Αυτή ακριβώς την διατύπωση επανέλαβε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και μίλησε για την ανάγκη «τα κράτη να συνομιλούν και να συνεννοούνται», ώστε «να αποφεύγονται μονομερείς κινήσεις». Ενδεικτική, επίσης, είναι και η δήλωση της αρμόδιας για Θέματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ότι αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, «μία πραγματικότητα που δεν υφίσταται ακόμα», σημείωσε ότι προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης», δηλαδή ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ακόμα μεγαλύτερο σφράγισμα όλης της περιοχής και άρα του εγκλωβισμού χιλιάδων στη χώρα μας στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Πεδίο της ευρύτερης αντιπαράθεσης το Προσφυγικό

Χαρακτηριστική της αντιπαράθεσης που αφορά αντιτιθέμενα συμφέροντα που έχουν σχέση με την αξιοποίηση των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων - μετά από αυστηρή διαλογή - ως φτηνό εργατικό δυναμικό από τους μονοπωλιακούς ομίλους, είναι η παρέμβαση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης, όταν έγινε γνωστή η δήλωση Τουσκ, ότι «δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση» και «χρειάζεται μία απόφαση που να είναι αποδεκτή και από τους 28. Για το λόγο αυτό, δεσμεύομαι για μία πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή μία λύση των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόσθεσε δε ότι «η μονομερής απόφαση της Αυστρίας, και στη συνέχεια οι αποφάσεις εν σειρά των άλλων χωρών των Βαλκανίων, είναι βέβαιο ότι μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά θέτει από την άλλη πλευρά την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή κατάσταση». Επεσήμανε, ακόμα, σχετικά με το λεγόμενο σχέδιο δράσης της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνη. Εχουμε προβλέψει ότι στο πλαίσιο μίας τέτοιας απόφασης - και είναι οι λεπτομέρειές της που πρέπει να τύχουν ακόμη επεξεργασίας - η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει σημασία». Η τακτική που ακολουθεί η Μέρκελ έχει άμεση σχέση και με τις τοπικές εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια την Κυριακή, όπου βλέπει το νεοφιλελεύθερο αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να έχει άνοδο.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, που πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων, βρήκε αφορμή από τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης που φιμώνει ΜΜΕ, για να επικρίνει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ως δήθεν ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διερωτήθηκε αν «πετάμε τις αξίες μας στη θάλασσα».

Η Τουρκία αξιοποιεί το παζάρι που έκανε

Και βέβαια, τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ από τις 7/3 (στη Δήλωση που - ξαναθυμίζουμε - υπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) αξιοποιεί και η τουρκική κυβέρνηση. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε ότι «μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φτάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας».

Η δήλωση της Συνόδου λέει χαρακτηριστικά: «Να εξασφαλίζουν την επιστροφή όλων των νέων (!) παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από την ΕΕ». Ακριβώς αυτό το «νέων» ερμηνεύει ο Τούρκος αξιωματούχος και σε λογαριασμό του στο Twitter διευκρινίζει επίσης ότι «ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχτεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια».

Νέα τραγωδία στα τουρκικά παράλια

Πάντως, το βράδυ της Τετάρτης άλλοι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα μωρό, πνίγηκαν στο Αιγαίο, όταν το ταχύπλοο που τους μετέφερε στην Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών, όπως αναφέρει χτες το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Επρόκειτο για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και κάποιους Ιρανούς, ενώ διασώθηκαν 4 επιβαίνοντες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ