Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Συσφίγγει τις σχέσεις με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία

Σε σύνοδο που συγκαλεί ο Φρ. Ολάντ στο Παρίσι, θα πάρει μέρος αύριο ο Αλ. Τσίπρας

Το αμοιβαίο «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ - ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας προχωρά όλο και πιο συστηματικά...

Andrea Bonetti

Το αμοιβαίο «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ - ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας προχωρά όλο και πιο συστηματικά...
Με όλο και πιο συγκεκριμένα βήματα προχωρά το αμοιβαίο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, ένα «φλερτ» που προχωρά με μεγαλύτερη ένταση, αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε στον κατ' εξοχήν πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι, όπου αύριο θα συμμετάσχει σε συνάντηση στελεχών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, την οποία διοργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας και του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρ. Ολάντ.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν η πολιτική κατάσταση στην ΕΕ, με άξονα το Προσφυγικό και ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων. Εχουν προσκληθεί, επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Α. Κόστα, άλλοι αρχηγοί κρατών και επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει και σε συνάντηση που οργανώνει επίσης στο Παρίσι το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τη συμμετοχή του στη σοσιαλδημοκρατική σύνοδο είχε προαναγγείλει από τις 26/2 ο πρόεδρος της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, λέγοντας ότι η πρόσκληση στον Αλ. Τσίπρα είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση ένταξης - και οργανικής - του ΣΥΡΙΖΑ στην «ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια».

Θυμίζουμε ότι ο Τζ. Πιτέλα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα: «Ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες είμαστε πάντα υπέρ της δημιουργίας του ευρύτερου δυνατού συνασπισμού των κεντροαριστερών δυνάμεων. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ένας ευρύς κεντροαριστερός συνασπισμός χωρίς αποκλεισμούς μπορεί να βοηθήσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία (...) Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ (...) Θα περιμέναμε πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει την επιθυμία του να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας. Πριν εκφράσει, όμως, την επιθυμία του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει σαφώς να ασπαστεί τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, έχει καλέσει τον Τσίπρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Παρίσι στις 12 Μάρτη. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η συνέχεια προσεχώς, στην Αθήνα

Η συνέχεια θα δοθεί στην Αθήνα στις 18-20/3, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και το transform! europe, συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με παρεμφερή θεματολογία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της (Προσφυγικό, οικονομία, μέλλον Ευρωζώνης και γενικότερα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κ.ά.).

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί αρχηγοί και στελέχη κομμάτων, βουλευτές και ευρωβουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΚΕΑ, Π. Λοράν, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Ντ. Κέρνι, η αντιπρόεδρος των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Σκα Κέλερ, εκπρόσωποι του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του τσέχικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ