Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σπρώχνουν» σε ΚΟΙΝΣΕΠ την καθαριότητα των σχολείων

Αποκαλυπτική η απάντηση του υπουργού Παιδείας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών, που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών, που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, για να μετατρέψει μ' αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους σε εργολάβους και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τους ιδιώτες, προδιέγραψε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο Χρήστος Κατσώτης ζήτησε την έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων των 8.500 περίπου καθαριστριών και καθαριστών των σχολείων, οι οποίες λήγουν τον Ιούνη του 2016, τη μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού και τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες ενός τόσο ευαίσθητου τομέα που έχει να κάνει με την καθαριότητα και την υγιεινή των παιδιών.

Οπως επισήμανε, «για το διδακτικό έτος 2016-2017 οι συμβάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους. Με βάση το υπάρχον θεσμικό περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις στους δήμους, είναι απαγορευτική η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Που σημαίνει ότι οι χιλιάδες καθαρίστριες και καθαριστές θα οδηγηθούν σε απόλυση. Χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μας, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό ζήτημα. Η καθαριότητα των σχολείων δεν μπορεί να παραδοθεί σε εργολάβους και λύση δεν αποτελούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ».

Ο υπουργός, για να θολώσει τα νερά, είπε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω την εθνική αντιπροσωπεία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς τη διασφάλιση της εργασιακής σχέσης των καθαριστριών και των καθαριστών των σχολικών μονάδων». Ωστόσο, αμέσως μετά ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», καθώς είναι «στενά τα οικονομικά περιθώρια» και ανέφερε ότι πλέον αρμόδιοι για τις υποδομές των σχολικών μονάδων και το θέμα των καθαριστριών είναι οι δήμοι και το υπουργείο Εσωτερικών αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, μπαίνοντας στο «ψητό» σημείωσε με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο: «Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο απορρίπτετε και τη λύση των ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή μορφών πρωτοβουλιακής οργάνωσης των εργαζομένων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι ίδιοι στα εργασιακά καθήκοντά τους».

Πρόσθεσε ακόμα για τις ΚΟΙΝΣΕΠ ότι «υπάρχει νομικό πλαίσιο ώστε οι εργαζόμενοι σε ένα δήμο, σε ευρύτερες ενότητες από ένα σχολείο, να μπορούν να καθιερώνουν, με μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης και διαπραγμάτευσης, δικαιώματα και να μπορούν να προσφέρουν και καλύτερα με συνεργασία στο έργο τους. Θα μου πείτε δεν είναι συνηθισμένη η Ελλάδα από τέτοια συνεταιριστικά σχήματα, είναι συνηθισμένη από μια κρατικά κατευθυνόμενη εργασία και εκπαίδευση. Ναι, αλλά είναι ανάγκη να αλλάξουμε μερικές νοοτροπίες και μερικά σχήματα».

Τους αντιμετωπίζουν σαν ...επιχειρηματίες

Στο μεταξύ, επιχειρηματίες θεωρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους συμβασιούχους που απασχολούνται στην καθαριότητα στους ΟΤΑ. Πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Και οι δύο κατηγορίες ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ. Τώρα, μετά την παράταση των συμβάσεων για ένα χρόνο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίσθωσης έργου σαν επιχειρηματίες και τους ζητά «να κάνουν έναρξη στην Εφορία και να εκδίδουν τα απαιτούμενα παραστατικά».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μαζί με κεφάλαιο, ΕΕ και δημάρχους «χτυπούν όχι μόνο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά προσπαθούν να ξεζουμίσουν με διάφορα μέσα το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και την ίδια ώρα να τους αποκλείσουν δικαιώματα. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί με την εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών οδηγεί σε οικονομική και εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ. Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας και κυρίως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ