Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια σε προδιαγεγραμμένη πορεία

Με τα «δημοσιονομικά κενά» και τα αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψή τους ξεκινούν οι νέες συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου

Για «μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα» μιλούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ...

Eurokinissi

Για «μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα» μιλούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ...
Τα «δημοσιονομικά κενά» και η «ποιότητα» των αντιλαϊκών μέτρων που θα απαιτηθούν για την κάλυψή τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) που βρίσκονται στην Αθήνα, για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.

Την ίδια ώρα, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων προσλαμβάνει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, με άξονες την παραπέρα καρατόμηση των συντάξεων, τη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, τη «λειτουργικότητα» του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων κ.ά.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διελκυστίνδα γύρω από την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, με αιχμή το κατάλληλο χρόνο εφαρμογής των «διευκολύνσεων». Στον απόηχο των δηλώσεων στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σημείωσε χτες ότι «δεν υπάρχει κανένα ισχυρό επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές, πολίτες, για ποιο λόγο θα πρέπει να εστιάσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα», και πρόσθεσε ότι «αυτό το μέρος της συζήτησης έχει να κάνει περισσότερο με το πρεστίζ, παρά με την ουσία». Επιπλέον, τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο είναι διαρθρωμένο το ελληνικό κρατικό χρέος, δείχνει πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει υψηλές πληρωμές τόκων ή αποπληρωμές έως το 2025 και γι' αυτό δεν είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθεί άμεσα δράση για τη μείωσή του.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η πρόκληση του Προσφυγικού ως δικαιολογία για να μην εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα είναι μια καταφανέστατη ανοησία».

Θυμίζουμε ότι, σε μία κίνηση ένδειξης συμβιβασμού με την άποψη που διατυπώνουν το ΔΝΤ αλλά και ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, κάλεσε τη Δευτέρα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι έτοιμοι να συζητήσουν για το ελληνικό κρατικό χρέος μέσα στον Απρίλη, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε και από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, σύμφωνα με τον οποίο, οι σχετικές συζητήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί 17 - 19/4 στην Ουάσιγκτον. «Αυτό μου φαίνεται πως είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος» πως είναι «απολύτως πιθανό» να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς «κούρεμα», αλλά μέσω της αλλαγής των όρων στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων.

Ενισχύσεις στο κεφάλαιο

Στο μεταξύ, φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές σε βάθος 15ετίας, σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 12 χρόνια για μεγάλες επενδύσεις, το σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών, αλλά και δυνατότητα ένταξης ζημιογόνων επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων χωρίς ίδια συμμετοχή κεφαλαίων, θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Αυτά γνωστοποίησε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λ. Λαμπριανίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου έχει δοθεί στους «θεσμούς», οι οποίοι ήδη έχουν στείλει τις παρατηρήσεις τους, που όμως «δεν αλλάζουν το ύφος που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο νέο νόμο». Παράλληλα, τόνισε ότι οι «θεσμοί» ζητούν την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή μετά την παρουσίαση του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα παραδοθεί στους «θεσμούς» στο τέλος του Μάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι το... «παράλληλο πρόγραμμα» που συνδέεται με την «αξιολόγηση», είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε πως θα κατατεθούν και ειδικές ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της νομοθεσίας για την προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ). Αυτές θα αφορούν τη μείωση των ορίων για «στρατηγικές επενδύσεις» (fast track), την εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών για παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών και την απλοποίηση χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα. Ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αναβαθμίσει τα αντίστοιχα μέτρα που πρωτοεφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου.

Παράλληλα, σε χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, έγινε απολογισμός «της προόδου εργασιών των εν εξελίξει έργων παραχώρησης» που αφορούν στην κατασκευή 5 αυτοκινητοδρόμων, το Μετρό Θεσσαλονίκης και το διαγωνισμού για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης.

Τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

Παράταση για ένα μήνα, μέχρι τις 15/4, δίνεται με κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο προσωρινό καθεστώς αναστολής πώλησης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και των επιχειρηματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, «μέχρι τη θέσπιση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική διάταξη.

Το ζήτημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και αυτών για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» βρίσκεται στα παζάρια της τρέχουσας «αξιολόγησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ