Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Εγκλωβισμένοι στη λάσπη χιλιάδες άνθρωποι

Μέσα σε άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες στην Ειδομένη

Eurokinissi

Μέσα σε άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες στην Ειδομένη
Κολλημένοι στη λάσπη της Ειδομένης παραμένουν 14.000 πρόσφυγες, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να χάνονται, ενώ πλέον ορατός είναι ο κίνδυνος να αρρωστήσουν παιδιά και ενήλικες. Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ ήταν χτες κλειστή και κανείς δεν γνώριζε πότε θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων. Με το πρώτο φως της χτεσινής μέρας, κουβέρτες και ρούχα απλώθηκαν στον ήλιο και πρόχειρα αναχώματα, για να συγκρατήσουν τα νερά σε μια επερχόμενη βροχή, άρχισαν να σκάβονται περιμετρικά των σκηνών, αφού στις σκηνές κοιμούνται παιδιά, πολλά από τα οποία είναι άρρωστα, και έγκυες.

Ουρές σχηματίστηκαν και πάλι μπροστά σε σημεία όπου διανέμονται σάντουιτς. Ο καταυλισμός μεγαλώνει με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε κοντινά χωράφια, ενώ παρά τις εκκλήσεις κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει και να μείνει προσωρινά, σε καλύτερες συνθήκες, σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης. Ασφυκτικά γεμάτο είναι και το Νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου έχουν μεταφερθεί πολλά προσφυγόπουλα άρρωστα από το κρύο και τις κακουχίες. Οπως είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Β. Τριανταφυλλίδης, στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν 14 παιδιά, ενώ φιλοξενούνταν και 28 συνοδοί τους.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι καταγγελίες των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα για την απάνθρωπη συμπεριφορά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι τους ξυλοκοπούν και αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά να τους κυνηγούν, δαγκώνοντάς τους. Οι αρχές της ΠΓΔΜ, επίσης, όταν ανοίγουν για λίγο τα σύνορα, δεν επιτρέπουν να περνούν πρόσφυγες από τη Δαμασκό, τη Χομς και τη Βαγδάτη, ισχυριζόμενες ότι οι πόλεις αυτές δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Μέχρι χτες δεν είχε περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ κανένας πρόσφυγας, καθώς τα σύνορα από το πρωί της Δευτέρας ήταν κλειστά.


Σε τουλάχιστον 34.183 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο). Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106). Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη. Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 8.550.

Δύσκολη η κατάσταση στον Πειραιά

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, καθώς χτες στους 1.844 ανθρώπους που βρίσκονταν στους χώρους υποδοχής επιβατών και στην πέτρινη αποθήκη προστέθηκαν άλλοι 1.330 που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να έρθουν πούλμαν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη. Οπως κατήγγειλαν, ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες, με πολλά παιδιά άρρωστα. Επίσης, καταγγέλθηκε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρχαν γιατροί για να φροντίσουν ανήλικους που εμφάνισαν υψηλό πυρετό. Χτες το μεσημέρι έγινε πορεία διαμαρτυρίας από ομάδα προσφύγων, κυρίως Αφγανών, που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Την ίδια στιγμή, συνεχείς είναι οι περιπολίες από το Λιμενικό στο Ανατολικό Αιγαίο με τη συνδρομή σκαφών του Frontex και του ΝΑΤΟ. Σχετικά με τις αφίξεις το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Από 07.30 της 7/3 έως 07.30 της 8/3 διασώθηκαν 391 αλλοδαποί πρόσφυγες σε οκτώ περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου και Μεγίστης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποπτες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο πρόσφυγες και μετανάστες(2016-03-29 00:00:00.0)
Και εγκλωβισμένοι και θύματα δουλεμπόρων(2016-02-25 00:00:00.0)
Στήνουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από πρόσφυγες και μετανάστες(2015-12-05 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων(2015-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ