Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΤΑΜΙ
Κάνει κριτική για καθυστερήσεις

Ανησυχία ότι η θέση της τουρκικής αστικής τάξης αναβαθμίζεται, εκφράζει (και) το Ποτάμι. Σε ανακοίνωσή του για την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας αναφέρει:

«Το ανατολίτικο παζάρι χτες στις Βρυξέλλες μετέθεσε τις αποφάσεις για το Προσφυγικό σε νέα σύνοδο, έδωσε όμως την ευκαιρία στην Τουρκία να αναβαθμίσει το ρόλο της και να βάλει στη ζυγαριά τα ανοιχτά θέματά της με την ΕΕ. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης φαίνεται διατεθειμένο να κλείσει τα μάτια στο προσφυγικό πρόβλημα, έναντι κάποιων οικονομικών ανταλλαγμάτων προς την Αγκυρα».

Εκφράζει φόβους ότι «χωρίς άνοιγμα των συνόρων της Σένγκεν και χωρίς σχέδιο απορρόφησης και ενσωμάτωσης προσφυγικών ροών αναλογικά με τις δυνατότητες κάθε χώρας και με ουσιαστικά κριτήρια, η λύση δε θα είναι κοινή ευρωπαϊκή, αλλά αποσπασματική και θνησιγενής. Χρήματα στην Τουρκία και την Ελλάδα για περίθαλψη των εγκλωβισμένων δε συνιστούν αντιμετώπιση του προβλήματος».

Επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι χρειάστηκε ένα χρόνο για να ανακαλύψει «την ανάγκη να σταματήσουν οι ροές στην Τουρκία και το ρόλο των διακινητών (...) Ισως τώρα αντελήφθη πως με τη στάση του διευκόλυνε τα σχέδια της Αγκυρας».

Και καταλήγει: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά ώστε η προσφυγική κρίση να μην οδηγήσει σε αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων αφού έγινε σαφές και χθες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως διπλωματικό όπλο. Ζήτησε το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος δίχως να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προωθεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να μην υποστούμε ήττες σε άλλους τομείς».

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση, σχετικά με «την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών» στην Αθήνα, το Ποτάμι γνωματεύει ότι «η "Εβδομάδα των Παθών" θα ξεκινήσει φέτος νωρίς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μάλιστα χωρίς προοπτική Ανάστασης». Εξηγεί: «Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα "κόκκινα" δάνεια και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018 δημιουργούν ένα τεράστιο ασφυκτικό αγκάθινο στεφάνι γύρω από τον κ. Τσίπρα και το οικονομικό του επιτελείο. Τυχόν συμφωνία εξάλλου θα σημάνει την ώρα του πικρού λογαριασμού για εκατομμύρια Ελληνίδες και Ελληνες (...) Η στιγμή της αλήθειας, μετά από τόσα ψέματα, πλησιάζει ολοταχώς για τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ