Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε χτες από αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά και τις επόμενες φάσεις κλιμάκωσης των επεμβάσεων σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ με το γνωστό πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα κατατροπώσουν τους τζιχαντιστές και εξήρε τις επιδόσεις των αεροπόρων στους πολέμους των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα αναμένεται σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη όπου θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις κυρίως της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου μπροστά σε ένα νέο σχέδιο δήθεν ειρηνευτικής διαβούλευσης που προωθούν οι Γάλλοι μέσα στους επόμενους μήνες για το Παλαιστινιακό. Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιορδανία.

Ενα 24ωρο πριν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Αμπού Ντάμπι, αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. βορείως της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, στρατόπεδο εκπαίδευσης της σομαλικής οργάνωσης ισλαμιστών «Αλ Σεμπάμπ», προκαλώντας το θάνατο 150 τζιχαντιστών.

Παράλληλα, χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους οι Πρόεδροι Ρωσίας και Αιγύπτου, Βλαντιμίρ Πούτιν και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αντίστοιχα, συμφώνησαν στην ανάγκη «να συνεχιστούν τα πλήγματα κατά των τρομοκρατών σε Λιβύη και Υεμένη», τονίζοντας ότι η ίδια ανάγκη «υφίσταται και στη Συρία».

Τέλος, ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Ραμντάν Λαμάμρα, μετά τη συνάντησή του στο Αλγέρι με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ