Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ν. ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Ξεκίνησαν με πρωτόγνωρη συμμετοχή

ΣΕΟΥΛ.--

Με τις δύο χώρες να διαθέτουν 300.000 και 17.000 άτομα αντίστοιχα, ξεκίνησαν χτες οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, με μια συμμετοχή τουλάχιστον κατά 50% αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές (τουλάχιστον σύμφωνα με το κινεζικό «Σινχουά»). Οι δυο ασκήσεις, που έχουν κωδικούς «Key Resolve» (Κι Ρισόλβ) και «Foal Eagle» (Φόαλ Ιγκλ), θα ολοκληρωθούν στις 18 Μάρτη και στις 30 Απρίλη αντίστοιχα.

Οι δυο ασκήσεις γίνονται σε περίοδο σοβαρής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη «ζώνη» Ασίας - Ειρηνικού, όπου η σύσφιξη της συνεργασίας ΗΠΑ - Ν. Κορέας προκαλεί την αντίδραση, μεταξύ άλλων, Κίνας και Ρωσίας.

Ενδεικτικό, πάντως, των προθέσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας είναι και το γεγονός ότι τις ασκήσεις φέτος συνοδεύουν αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου «Β-2», ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο αλλά και το επίσης πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζον Στένις». Ακόμα, από χτες μέχρι και την Παρασκευή, οι δυο χώρες διεξάγουν και κοινή αμφίβια άσκηση «Ssang Yong». Σε αυτή θα πάρουν μέρος 122.000 Αμερικανοί και 5.000 Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες και ναύτες. Μάλιστα, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι θα συμμετάσχουν και δυνάμεις της Αυστραλίας αλλά και της Νέας Ζηλανδίας.

Από τη μεριά της, η Πιονγιάνγκ διαμήνυσε ξανά την ετοιμότητά της να προστατέψει την ασφάλειά της, με κάθε τρόπο, καταδικάζοντας ως «ασκήσεις πολέμου» τις κινήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας. Η Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Παρκ Γκεουν-χι, κάλεσε το στρατό της χώρας να δείξει την ετοιμότητά του να κάνει το «Βορρά» να πληρώσει το τίμημα κάθε πρόσθετης «πρόκλησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ