Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Φονικές επιθέσεις στη Δαμασκό

Διεργασίες ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Συνοικίες της Δαμασκού βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο επιθέσεων με όλμους, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι παιδιών και τον τραυματισμό άλλων πέντε αμάχων. Η επίθεση έγινε στο προάστιο Ντακχανίγιε, ενώ λίγη ώρα μετά, ρίψη βλημάτων σημειώθηκε στην κεντρική πλατεία της Δαμασκού, Ουμαγιάντ, κοντά στην έδρα του μεγάρου της συριακής ραδιοτηλεόρασης, δίχως σε αυτή την περίπτωση να τραυματιστεί κανείς.

Στις επιτυχίες του συριακού στρατού προσμετρούσαν οι συριακές αρχές τη νικηφόρα έκβαση μαχών με ενόπλους του επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Σαμ αλ Ισλάμ» του Μαροκινού Ιμπραχίμ Μπετσακρούν σε παράκτια περιοχή της Λατάκειας. Στη διάρκεια αυτών των μαχών φέρεται πως σκοτώθηκε ο Μπετσακρούν, ο οποίος είχε ιδρύσει την οργάνωση «Σαμ αλ Ισλάμ» μετά την αποχώρησή του από την επίσης εξτρεμιστική οργάνωση «Μέτωπο Νούσρα». Ο Μπετσακρούν (γνωστός και σαν Αμπού Αχμαντ αλ Μαγρίμπι) είχε παραδοθεί στο Μαρόκο από τους Αμερικανούς το 2005.

Το ίδιο 24ωρο, αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για Αραβική Χερσόνησο και Αφρική), Αμίρ Αμπντολάχιαν, στην οποία εξέφρασε την «ελπίδα» επίλυσης των «παρεξηγήσεων» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας σχετικά με όσα διαδραματίζονται σε Συρία, Ιράκ και Μπαχρέιν. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε τη συνέντευξη από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο περιθώριο συνάντησής του με τον ομόλογό του, Ανγουόρ Γκαργκάς. Τείνοντας «κλαδί ελιάς» προς τη Σαουδική Αραβία, ο Αμπντολάχιαν σημείωσε ότι αναμένει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ «σε τουλάχιστον έναν μήνα» με στόχο τη διευθέτηση των διαφορών τους ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Σημείωσε ότι το Ιράν έχει «βαθιές σχέσεις» με τη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «στρατηγικό σύμμαχο κατά του Ισραήλ». Φέρεται ωστόσο στη συνέχεια να δήλωσε ότι η Τεχεράνη «δε βλέπει επ' αόριστον στην εξουσία» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «κανείς δεν θέλει να τον αντικαταστήσουν εξτρεμιστικές δυνάμεις».

Πληροφορίες Λαβρόφ για τα χημικά

Το ίδιο διάστημα, το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος αξιωματούχος διαθέτει στα χέρια του «πληροφορίες από διάφορες πηγές», σχετικά με την πρόθεση τρομοκρατών να παρεμποδίσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης χημικών όπλων από τη Συρία. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι «πολλές πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση» στη Συρία για να κατηγορήσουν την ηγεσία της χώρας για «αδράνεια και να δικαιολογήσουν έτσι την ένοπλη επέμβαση για να εμποδίσουν, όπως λένε, μία ανθρωπιστική καταστροφή». Ο Λαβρόφ κατέληξε διαπιστώνοντας «έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων από εξωτερικούς παράγοντες για να σταματήσει η τρομοκρατική απειλή στη Συρία».

Αυτά, ενώ ο γειτονικός Λίβανος σηκώνει, δυσανάλογα, μεγάλο βάρος στις πλάτες του από τον πόλεμο στη Συρία, φιλοξενώντας στο έδαφός του, με πενιχρά μέσα, πάνω από 1.000.000 Σύρους πρόσφυγες. Ανάμεσα σε αυτούς και μία μάνα τεσσάρων παιδιών που αυτοπυρπολήθηκε πριν περίπου τρεις βδομάδες σε καταυλισμό του Λιβάνου καθώς η πείνα και η αδυναμία να θρέψει τα παιδιά της την έφθασαν σε απόγνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ