Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση και κινήσεις... αντιπερισπασμού

ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνέχεια στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, δίνουν τόσο οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις που προετοιμάζονται στην Πολωνία σε συνδυασμό με αυτές που έγιναν στη Λιθουανία και αυτές που έχουν αναγγελθεί στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις κινήσεις του ρωσικού στρατού. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε μεν πως και άλλες ρωσικές μονάδες θα αποχωρήσουν από τα ουκρανικά σύνορα, έπειτα από ένα πρώτο τάγμα, αλλά υπενθύμισε πως «δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κίνηση ρωσικών στρατευμάτων στη Ρωσία».

Από το Καζαχστάν, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ρώσος αξιωματούχος ζήτησε από το ΝΑΤΟ να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη λέγοντας συγκεκριμένα: «Θέσαμε αυτό το ερώτημα στην Ατλαντική Συμμαχία. Περιμένουμε μια απάντηση που να μην είναι μόνο μια απάντηση, αλλά να βασίζεται πλήρως στο σεβασμό των κανόνων που έχουμε επεξεργαστεί». Επίσης, ο Λαβρόφ επέκρινε τις κινήσεις αμερικανικών πλοίων, όπως το αντιτορπιλικό «Truxter», στη Μαύρη Θάλασσα που πραγματοποιεί ασκήσεις πολύ κοντά στο ρωσικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για παραβίαση της Σύμβασης του Μοντρέ, που καθορίζει τη χρονική διάρκεια της παρουσίας των πλοίων στη ζώνη.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, αναμενόταν χτες να συναντηθεί με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κινήσεις στήριξης του ουκρανικού κεφαλαίου

Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο, χτες, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να άρει τους δασμούς στους Ουκρανούς εξαγωγείς σιδήρου, χάλυβα, γεωργικών προϊόντων και μηχανημάτων προς την ΕΕ. Η πρόταση έγινε από τον Πολωνό συντηρητικό ευρωβουλευτή Πάβελ Ζαλέφσκι, προβλέπει κατάργηση του 98% των δασμών και εμφανίζεται ως «απάντηση στη στάση της Ρωσίας να αποκλείσει τις ουκρανικές αγορές». Ωστόσο, η ΕΕ θα περιορίσει τις ποσότητες των «ευαίσθητων προϊόντων», όπως τα δημητριακά, το χοιρινό και βοδινό κρέας, τα πουλερικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να εισάγονται άνευ δασμών, υποτίθεται για να προστατέψει τους παραγωγούς της ΕΕ, τη στιγμή που τους ξεκληρίζει. Σημειώνεται επίσης ότι πρόκειται για προσωρινό μονομερές μέτρο της ΕΕ, δηλαδή η Ουκρανία δεν υποχρεώνεται να άρει με τη σειρά της τους δασμούς στα εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εισάγει. Απλώς θα πρέπει η Ουκρανία να μην αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές των προϊόντων προέλευσης ΕΕ.

Η συμφωνία θα ισχύει από την ημερομηνία τελικής έγκρισής της μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2014 ή μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας που θα προβλέπει διμερή απελευθέρωση του εμπορίου. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η νέα αστική εξουσία επιβάλλει μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και προχωράει σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 73%.

Κατηγορίες κατά Γιανουκόβιτς και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών

Η νέα αστική εξουσία, που με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών ανέτρεψε τον Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς, όταν αυτός έσπασε τη συμφωνία που ετοίμαζε με την ΕΕ και προσέγγισε περισσότερο τη Ρωσία, ανακοίνωσε χτες ότι με βάση την έρευνα που έκανε για τις δολοφονίες στην πλατεία Ανεξαρτησίας τους περασμένους μήνες, γι' αυτές ευθύνονται ο Γιανουκόβιτς και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο γενικός εισαγγελέας και οι επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησαν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας Μπερκούτ για τους θανάτους άνω των 100 ανθρώπων από σφαίρες και πράκτορες της FSB (ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) κάτι που διαψεύδει η ρωσική πλευρά. Στην έρευνα βέβαια της ουκρανικής νέας εξουσίας δεν υπάρχει κουβέντα για τα όσα διέρρευσαν από ρωσική υποκλοπή της συνομιλίας της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, με τον Εσθονό ΥΠΕΞ, Ούρμας Πάετ. Η συνομιλία αυτή, που δεν διαψεύσθηκε, δείχνει την προβοκάτσια. Ο Εσθονός διαβεβαίωνε την Ευρωπαία υψηλόβαθμη αξιωματούχο, μετά την επίσκεψή του στα τέλη Φλεβάρη στο Κίεβο, ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που έδρασαν στην πλατεία ήταν από τις φασιστικές ομάδες κρούσης του «Δεξιού Τομέα» και οι σφαίρες με τις οποίες χτυπήθηκαν διαδηλωτές και αστυνομικοί ήταν αποδεδειγμένα από το ίδιο όπλο. Αλλά αυτά τώρα είναι ...λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ