Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Μαζικές λιποθυμίες εργατών

Αθλιες οι συνθήκες εργασίας στα «γκέτο» όπου ράβονται τα ρούχα για λογαριασμό των πολυεθνικών

Δεκέμβρης 2013: Εργάτριες από υφαντουργεία διαδηλώνουν στην Πνομ Πενχ για καλύτερα μεροκάματα
Δεκέμβρης 2013: Εργάτριες από υφαντουργεία διαδηλώνουν στην Πνομ Πενχ για καλύτερα μεροκάματα
ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Τις άθλιες συνθήκες εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργατών, πάνω στις οποίες τα μονοπώλια αυγαταίνουν τα κέρδη τους, αναδεικνύουν οι μαζικές λιποθυμίες εργατών στον κλάδο που αποτελεί τη «ραχοκοκκαλιά» της καμποτζιανής οικονομίας, την υφαντουργία. Οι μαζικές λιποθυμίες φαίνεται ότι είναι όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο για τις υφαντουργίες όπου στοιβάζονται χιλιάδες εργάτες προκειμένου, για ένα κομμάτι ψωμί, να ράβουν ρούχα και παπούτσια για μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου.

Χτες, εκατό περίπου εργάτες λιποθύμησαν σε δύο εργοστάσια όπου παράγονται εμπορεύματα για λογαριασμό της «Αντίντας» και της «Πούμα». Αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης απέδωσε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - τις λιποθυμίες σε δηλητηριασμένο φαγητό που κατανάλωσαν οι εργάτες σε γιορτή την προηγούμενη μέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πέρσι μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένες λιποθυμίες εργατών έφτασαν τις 823, εξαιτίας έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, εντατικοποίησης της εργασίας, κακού εξαερισμού των χώρων εργασίας, αλλά και κακής κατάστασης της υγείας τους.

Το Μάρτη του 2013, 90 εργάτες λιποθύμησαν σε εργοστάσιο που συνεργάζεται με τη σουηδική «H&M» και η εργοδοσία δήλωνε ότι «έφταιγαν οι εργάτες ...δεν είχαν φάει πρωινό» (σ.σ. λες και με κατώτατο μισθό στα 80 δολάρια το μήνα μπορούν οι εργάτες να τρώνε πρωινό). Τον Αύγουστο του 2011, σχεδόν 300 εργάτες λιποθύμησαν σε άλλο εργοστάσιο που συνεργαζόταν επίσης με την «H&M». Βεβαίως, οι εργοδότες δε μένουν αδιάφοροι στα βάσανα των εργατών: Σε ρεπορτάζ του για τις συνηθισμένες μαζικές λιποθυμίες υφαντουργών, το «Ρόιτερς» μετέδιδε τότε πως η «Πούμα» έσπευσε να ανταποκριθεί στις σχετικές εκθέσεις και παραινέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και έβαλε όριο τις 60 ώρες δουλειά την ...εβδομάδα και τις ...δύο ώρες υπερωρία την ημέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ