Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευκαιρία για ποιον;

«Πετύχαμε πολλά σαν χώρα. Αυτή η κυβέρνηση την κράτησε όρθια και τη βάζει στην τροχιά της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης. Αυτή η χώρα θέλει να γυρίσει σελίδα. Για να πεισθεί περιμένει από τους ηγέτες της να δείξουν με τρόπο απτό ότι, ναι, γυρνούν σελίδα και οι ίδιοι». Αυτά γράφει, περίπου, όλος ο αστικός Τύπος. Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός είπε στο ΕΚΟΦΙΝ ότι «εμείς, οι Ελληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας». Πράγματι, η κρίση έγινε ευκαιρία για να φτάσουν οι μισθοί στα 586 ευρώ μεικτά και των νέων στα 511 ευρώ μεικτά. Να περικοπούν δραστικά οι παροχές σε Υγεία, Πρόνοια. Να γίνουν οι συντάξεις φιλοδωρήματα. Να απολυθούν εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Να φτάσουν οι άνεργοι στο 1,5 εκατομμύριο. Να ιδιωτικοποιούνται τομείς οικονομίας, να απελευθερώνεται η αγορά. Εν κατακλείδι, η κρίση έγινε ευκαιρία τσακίσματος των εργασιακών, λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες τεράστιας αναπαραγωγής κερδών του κεφαλαίου.

Δεν έχουμε κοινό αντίπαλο

Προσποιούμενος τον θλιμμένο, ο Αλ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε - προχτές το βράδυ, στο πλαίσιο της διακαναλικής του συνέντευξης - ότι για το ΚΚΕ εχθρός δεν είναι ο ταξικός αντίπαλος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ!!!

Ομως, ταξικός αντίπαλος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν είναι μόνο ή κυρίως το αστικό πολιτικό σύστημα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πολιτικοί υπάλληλοι με τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά τους. Ταξικός αντίπαλος είναι πάνω απ' όλα το κεφάλαιο, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, τα αφεντικά, η εργοδοσία. Ταξικός αντίπαλος είναι ο ΣΕΒ, οι ακτοπλόοι, οι φαρμακοβιομήχανοι κ.ά. με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί και ταυτίζεται σε μια σειρά από θέματα. Η στάση, λοιπόν, κάθε κόμματος απέναντι σε αυτόν τον ταξικό αντίπαλο είναι που καθορίζει τον πολιτικό του χαρακτήρα, ανεξάρτητα τι λέει το ίδιο για τον εαυτό του. Γι' αυτό ακριβώς, λοιπόν, το ΚΚΕ ασκεί πολιτική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι κόμμα που με την πολιτική του επιδιώκει να στηρίξει το κεφάλαιο, του υπόσχεται πιο γρήγορη ανάκαμψη των κερδών του, ρευστότητα από τις τράπεζες, αναδιαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ. Πολύ περισσότερο, όμως, γιατί η πολιτική του είναι και ναρκωτικό για τους εργαζόμενους όταν τους υπόσχεται ότι εάν αλλάξει το μείγμα της διαχείρισης, στηριχθεί η ανάκαμψη, θα σταματήσει και η λιτότητα. Γιατί πολύ απλά βάζει τους εργαζόμενους να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τον ταξικό τους αντίπαλο...

Βούρδουλας και ψίχουλα

«Χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη! Χρειαζόμαστε, επίσης, κοινωνική συνοχή, που θα στηρίζεται σε δικαιοσύνη και σε ευκαιρίες για όλους. Με τις θυσίες μας, κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά. Η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις» (Αντώνης Σαμαράς στο ΕΚΟΦΙΝ). «Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εργασία... και την αποτροπή κάθε αναστάτωσης που θα εμπόδιζε τη λειτουργία των επιχειρήσεων», αναφέρει η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα.

Η κυβέρνηση στηρίζει μέχρι τα μπούνια την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρήσεων. Ετσι, υλοποιεί την προαποφασισμένη πολιτική της ΕΕ που συντρίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων για να εξασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, υπόσχεται «κοινωνική συνοχή», την οποία για να εξασφαλίσει χρησιμοποιεί τόσο το μαστίγιο της καταστολής ενάντια στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, όσο και ψίχουλα ενσωμάτωσης. Σε αυτά τα καθήκοντα θα κριθούν όλες οι κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης το επόμενο διάστημα...

Ομολογίες

Το μνημόνιο είναι ένα πλέγμα 400 νόμων που έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς και δεν μπορεί να γκρεμιστεί σε μια μέρα, είπε προχτές ο Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε. «Η αντίληψη που επικρατεί στην πλειοψηφία της κοινωνίας είναι ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς θα έχει αναλάβει την κρατική εξουσία θα σταματήσει τον κατήφορο και θα ψηφίσει νόμους υπέρ των συμφερόντων των πολλών. Γνωρίζουμε όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η ανάληψη της κυβέρνησης δεν ισοδυναμεί με τον άμεσο έλεγχο όλων των μηχανισμών του κράτους», έγραψε ο Γ. Μηλιός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 31/3/2014. Η «Αυγή», 3/4/2014, έγραψε: «Ούτε εγώ χαίρομαι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, κατανοώ όμως γιατί δεν είναι δυνατό να βγούμε σε ορατό χρονικό διάστημα». Μέσα σε 5 μέρες τρεις ομολογίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι και τα μνημόνια δεν είναι εύκολο να αλλάξουν και φιλολαϊκούς νόμους δε θα μπορούν να ψηφίζουν και να εφαρμόζουν. Προσαρμογή στο ρεαλισμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1826 Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.

1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.

1926 Στις 4 και 11 του Απρίλη και υπό την επίβλεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διεξάγονται νόθες και ανελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ απέχει, όπως επίσης απέχουν και τα αστικά κόμματα που είχαν προβάλει ως κοινό τους υποψήφιο τον Κ. Δεμερτζή. Τελικά, ο Θ. Πάγκαλος «εκλέγεται» Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν παμψηφεί.

1931 Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σ' όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Αντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις βουλγαρικές αρχές, ο οποίος πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.

1932 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.

1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγκερ. Συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη. Το 1948 οι αστοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Γκότβαλντ (1946) για να φέρουν στη θέση της μια αμιγώς αστική. Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο η Τσεχοσλοβακία ανακηρυσσόταν Λαϊκή Δημοκρατία.

1945 Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

1946 Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στο συνασπισμό του ΕΑΜ ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξαγάγει γνήσιες εκλογές.

1949 Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.

1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Ισλανδίας, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας.

1964 Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου. Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Τρεις δεκαετίες αργότερα δικαστήριο του Τενεσί αποφάνθηκε πως η δολοφονία ενέπλεκε τόσο τη μαφία όσο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

1986 Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ