Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απτόητοι οι αλχημιστές

«Το μνημόνιο που υπογράψαμε μετά το πραξικόπημα του κλεισίματος των τραπεζών, περιλαμβάνει νεοφιλελεύθερα μέτρα»...! Τάδε έφη ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σε ημερίδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος της Εργατικής Πολιτικής του κόμματος το προηγούμενο Σάββατο, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να, λοιπόν, που και οι πιο μαχητικοί αγωνιστές κατά του φιλελευθερισμού τελικά ...υπέκυψαν στην αμαρτία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με θάρρος και ρεαλισμό δηλώνουν ότι: «Θα σεβαστούμε μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις...». Ομως, όποιος σπεύσει να τους κατηγορήσει για υποχώρηση και ασυνέπεια θα τους αδικήσει κατάφωρα, αφού όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός: «Θα εντάξουμε τα μέτρα (σ.σ. τα φιλελεύθερα) σε πράξεις που έχουν ευρύτερο κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό σχήμα». Ετσι, κατά τον υπουργό, «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Δεν έγινε δα και τίποτα συνταρακτικό με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, αφού όλα αυτά θα πάρουν «κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό σχήμα». Οι αλχημιστές της «Αριστεράς» δεν πτοούνται μπροστά σε τίποτα. Διαθέτουν το μαγικό φίλτρο «δια πάσα νόσο». Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση του υπουργού πως «η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι δύο βασικές αρχές της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Οχι βέβαια για να τους καθησυχάσει, αλλά για να προκαλέσει εγρήγορση και κινητοποίηση μπροστά στη 48ωρη απεργία...

Ιλιγγιώδεις εξοπλισμοί

Ολοκληρώθηκε το Φλεβάρη η παράδοση 151 ρωσικών ελικοπτέρων «Mi-17V-5s», συνολικής αξίας 3 δισ. δολ., στην ινδική πολεμική αεροπορία, ενώ υπάρχει πιθανότητα νέας συμφωνίας ύψους 1.1 δισ. δολ. για την παραγγελία άλλων 48. Στο μεταξύ, οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για κατασκευή τουλάχιστον 200 ρωσικών ελικοπτέρων «Kamov-226T» για την ινδική πολεμική αεροπορία, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Ινδού πρωθυπουργού το Δεκέμβρη στη Μόσχα. Επιπλέον, πέρσι η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 3 δισ. δολ. με τις ΗΠΑ για παραγγελία αμερικανικών ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων 22 «AH-64E Apache» και 15 «CH-47F Chinook». Σημειωτέον, σημαντική είναι και η εγχώρια παραγωγή, καθώς η «Hindustan Aeronautics Ltd» θα κατασκευάσει για τις ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις 600 ελικόπτερα, με την ονομασία «Dhruv Advanced Light». Παραπέρα, ο διευθυντής της «Lockheed Martin India Private Ltd», ανακοίνωσε την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας να αρχίσει την κατασκευή των πολεμικών αεροσκαφών «F-16» στην Ινδία. Η πολυεθνική το 2011 πούλησε 6 «C130J Super Hercules» στην Ινδία, ενώ αναμένεται να προμηθεύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας με επιπλέον 6 ελικόπτερα τον επόμενο χρόνο. Οσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί τόσο θα μεγεθύνονται και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί - άλλωστε, ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα - σηματοδοτώντας νέους κινδύνους για τους λαούς, που τέτοιους ανταγωνισμούς τους πληρώνουν με το αίμα τους.

Η έξοδός τους εγκλωβισμός

«Σε αντίθεση με την Κύπρο, δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στη μέγγενη ενός τρίτου προγράμματος (...) Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό, να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο, να δούμε τι έκαναν σωστά οι Κύπριοι αδερφοί μας. Πώς, κυρίως, εφάρμοσαν με συνέπεια ένα πρόγραμμα, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες. Πώς δημιούργησαν μια διακομματική συναίνεση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και πώς πέτυχαν δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς να αυξήσουν φόρους». Αυτά υποστήριξε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατόπιν συνάντησής του, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) της Κύπρου, Αβ. Νεοφύτου. Αποσιώπησε ότι η τέτοια «έξοδος» έγινε με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και προϋποθέτει τον εγκλωβισμό του κυπριακού λαού σε ένα μακρύ αντεργατικό τούνελ, αυτό των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν παντού στην ΕΕ, ως απαράβατο όρο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Κάτι που σκιαγράφησε και ο Νεοφύτου, παρουσιάζοντας ως ακρογωνιαίο λίθο της «επιτυχίας» της κυπριακής αστικής τάξης, το γεγονός ότι «μειώσαμε τις σπατάλες και τις δημόσιες δαπάνες»... Στην ίδια πορεία «εξόδου», άλλωστε, δουλεύει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως άξιος συνεχιστής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Προς τι, λοιπόν, η γκρίνια του Κυρ. Μητσοτάκη;

Κρύβει σκοπιμότητα

Με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους ή δεν κάνουν χρήση της άδειας, που προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος, ασχολήθηκε το «Εθνος» της Κυριακής. Η εφημερίδα φιλοτέχνησε τα «πορτρέτα» τριών «ευσυνείδητων» συνδικαλιστών, που, παρά το γεγονός ότι είναι εκλεγμένοι σε όργανα, για τα οποία προβλέπεται συνδικαλιστική άδεια, οι ίδιοι λένε ότι δεν κάνουν χρήση και ότι όποια άδεια χρειάζονται για τη συνδικαλιστική τους δράση την «ξοδεύουν» από την κανονική. Χωρίς να το «φωνάζει», το ρεπορτάζ της εφημερίδας μάς λέει ότι αυτός είναι ο τύπος του καλού συνδικαλιστή, σε αντιπαράθεση προφανώς με εκείνους που παίρνουν τις συνδικαλιστικές άδειες, ή έχουν απαλλαγεί από τη δουλειά τους, κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου. Αρα, κριτήριο για το «ποιόν» του κάθε συνδικαλιστή δεν είναι ποια συμφέροντα υπηρετεί με τη δράση του, των εργαζομένων ή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, αλλά αν κάνει χρήση των δικαιωμάτων που του παρέχει ο νόμος για να διευκολύνει τη συνδικαλιστική του δράση.

Βέβαια, κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν καταχρήσεις από τους συνδικαλιστές του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, πολύ περισσότερο υπάρχουν μηχανισμοί διαφθοράς και εξαγοράς συνδικαλιστών από το κράτος και την εργοδοσία. Η διαδικασία, όμως, αυτή βοηθάει και τη συζήτηση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο. Θυμίζουμε ότι από τα βασικά που σχεδιάζουν είναι η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών και αυτό πρέπει να ψυλλιάσει πολλούς για τη σκοπιμότητα δημοσιευμάτων όπως αυτό του «Εθνους»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1857 Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών. Oι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Ετσι, αστυνομικές δυνάμεις χτυπούν τις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα. Η Β' Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.

1904 Γεννιέται στη Χαλκίδα ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας.

1907 Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1917 Πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1921 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), οι εργασίες του οποίου κράτησαν έως τις 16/3. Το 10ο Συνέδριο επεξεργάστηκε τις μεθόδους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με βάση τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), στερέωσε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά καθώς και τη συμμαχία των εθνοτήτων της σοβιετικής χώρας. Ηταν σταθμός στην πάλη για την ενότητα του κόμματος και την καταπολέμηση του φραξιονισμού.

1922 Αρχίζει στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη, με θέμα το συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν, (Μικρασιατική Καταστροφή).

1924 Η ελληνική κυβέρνηση (του Αλέξανδρου Παπαναστασίου) αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1925 Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των σιδηροδρομικών κατά της περικοπής μισθών και των απολύσεων. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, κατεβαίνουν σε απεργία και οι εργάτες βιομηχανίας επισιτισμού και ορισμένα καπνεργατικά σωματεία της Μακεδονίας. Στις 14/3 απεργούν οι τροχιοδρομικοί και οι ηλεκτροτεχνίτες. Το διάταγμα για την περικοπή των μισθών καταργήθηκε και το Δεκέμβρη του 1925, καθιερώθηκε νέο μισθολογικό σύστημα με βάση τις αλλαγές στον τιμάριθμο.

1944 Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη, με αποχώρηση των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους.

1950 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει ότι κατέχει την ατομική βόμβα.

1968 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μάντακας, στρατηγός του ΕΛΑΣ (και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του). Αναδείχτηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1947 - 1949). Διετέλεσε, επίσης, βουλευτής της ΕΔΑ.

1970 Αποτυχαίνει απόπειρα της ΕΟΚΑ Β' να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ