Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Η Γερμανία βλέπει «δίκαια» κάποια από τα αιτήματα της Βρετανίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Θετικά διακείμενη απέναντι σε αρκετά από τα αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων του βρετανικού κεφαλαίου με την ΕΕ εμφανίστηκε χτες, στη διάρκεια ομιλίας της στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, καθώς υποστήριξε ότι «πολλά» από τα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «είναι δικαιολογημένα και λογικά».

«Τα αιτήματα του Κάμερον δεν είναι αιτήματα μόνο της Βρετανίας. Είναι επίσης ευρωπαϊκά αιτήματα και πολλά είναι δικαιολογημένα και απαραίτητα» σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Βρετανό πρωθυπουργό δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη στενότερη ολοκλήρωση των μελών της Ευρωζώνης. Θετική εμφανίστηκε και στο αίτημα του Κάμερον για περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών σε άλλους υπηκόους χωρών - μελών της ΕΕ που δουλεύουν και ζουν στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας «προφανές» το γεγονός ότι «κάθε χώρα - μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό σύστημά της από καταχρήσεις».

Η ίδια, στη συνέχεια, άσκησε πιέσεις για γενικότερες μεταρρυθμίσεις εντός ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας και της γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι «Γερμανία και Βρετανία μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις εδώ και πολλά χρόνια». Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνησή της κάνει ό,τι μπορεί, «ώστε τελικά να μην είναι μόνο η Βρετανία που θα επωφεληθεί, αλλά και η Γερμανία και όλη η Ευρώπη».

Και η ίδια κατέληξε ότι «είναι προς το συμφέρον μας η Βρετανία να είναι ένα ισχυρό μέλος σε μια ισχυρή Ευρώπη... Η Ευρώπη χρειάζεται τις βρετανικές δεσμεύσεις σε εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για να διεκδικήσει τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας στον κόσμο».

Η επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ επρόκειτο χτες βράδυ να είναι από τα κορυφαία θέματα που θα συζητούσαν στο επίσημο δείπνο τους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ούτως ή άλλως αυτό το ζήτημα, σε συνδυασμό με το Προσφυγικό και διάφορα σχέδια δράσης των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, κυριαρχούν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ