Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το θερμό κλίμα αναζωπυρώνεται διαρκώς

Οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» στην Κορεατική Χερσόνησο το υπερσύγχρονο σύστημα THAAD και αντιδρούν στις πληροφορίες ότι η Κίνα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει το δικό της αντιπυραυλικό σύστημα στα νότια της ίδιας περιφέρειας

Από παλιότερες κινεζικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Από παλιότερες κινεζικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα ένταση στην όλο και πιο τεταμένη ατμόσφαιρα όλης της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού έδωσαν χτεσινά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ (με πρώτο το δίκτυο «Fox News»), τα οποία μιλούσαν για δορυφορικές λήψεις που κατέγραψαν εγκαταστάσεις που η Κίνα αναπτύσσει στο νησί «Γούντι» (ή Γιονγκσίνγκ), για να φιλοξενήσει εκεί σύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους - αέρος. Το Γούντι - Γιονγκσίνγκ ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Παρασέλ (Νάνσα για τους Κινέζους) στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, το οποίο η Κίνα θεωρεί μέρος της δικής της επικράτειας, αλλά διεκδικούν και άλλοι όπως το Βιετνάμ αλλά και η Ταϊβάν.

Τα παραπάνω επικαλούνταν σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του «υπουργείου Αμυνας» της Ταϊβάν, Ντέιβιντ Λο, αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους που (ανώνυμα) εμφανίζονταν να βεβαιώνουν την «προφανή ανάπτυξη» τέτοιων εγκαταστάσεων.

Στο Πεκίνο, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αυστραλέζα ομόλογό του, Τζούλι Μπίσοπ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, σχολίασε σχετικά, σύμφωνα με την «Ημερησία» της Κίνας, ότι «οι περιορισμένες αμυντικές υποδομές στα νησιά Νάνσα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα λειτουργούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, το οποίο εφοδιάζει κάθε κυρίαρχο κράτος με τα δικαιώματα της αυτοπροστασίας και της αυτοάμυνας. Γι' αυτό, οι υποδομές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και δεν αφορούν καμία στρατιωτικοποίηση». Ο Γι πρόσθεσε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι «η μη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών και δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ζήτημα αυτό», εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσδοκία «τα ΜΜΕ να προσέχουν περισσότερο τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις που η Κίνα έχει χτίσει και πρόκειται να χτίσει» στην περιοχή και «που αποτελούν τα δημόσια αγαθά τα οποία η Κίνα παρέχει στη διεθνή κοινότητα, ως το μεγαλύτερο κράτος στις ακτές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».

Περισσότερες «επιχειρήσεις» αναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής του τμήματος Ειρηνικού του Αμερικανικού Στόλου, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στα Παρασέλ δε θα ήταν έκπληξη και συμπλήρωσε: «Θα διεξάγουμε περισσότερες και πιο σύνθετες επιχειρήσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα όσο περνά ο καιρός... Δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε». Θυμίζουμε ότι στην περιφέρεια αυτή εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό και το δεύτερο αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των περιπολιών που η Ουάσιγκτον δηλώνει πλέον ότι θα κάνει συστηματικά στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των συναντήσεων που η Μπίσοπ είχε στο Πεκίνο, η κινεζική πλευρά εξέφρασε τον «προβληματισμό» της για τα υποβρύχια που το Σίδνεϊ σχεδιάζει να αγοράσει από το Τόκιο. «Ελπίζουμε ότι σε στρατιωτική συνεργασία με την Ιαπωνία, η Αυστραλία θα λάβει πλήρως υπόψιν της το ιστορικό πλαίσιο και θα αναλογιστεί επίσης τα συναισθήματα των ασιατικών χωρών εξαιτίας αυτής της ιστορίας» δήλωσε ο Γι. «Ελπίζουμε η Αυστραλία να λάβει συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει την ειρηνική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να διατηρήσει το ειρηνικό της σύνταγμα και όχι το αντίθετο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ