Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Πυρετός» κοινών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Ενισχυμένες συμμετοχές σε μια σειρά στρατιωτικών γυμνασίων, που φέτος συμπίπτουν χρονικά

ΣΕΟΥΛ.--

Σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας ξεκινούν το επόμενο διάστημα στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς οι δυο πλευρές φαίνεται ότι... φρόντισαν να «συμπέσουν» χρονικά ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοινά γυμνάσια, που ούτως ή άλλως οργανώνουν κάθε χρόνο αλλά και να διευρύνουν διακριτά τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτά.

Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις «Key Resolve» και «Foal Eagle», που Ουάσιγκτον και Σεούλ πραγματοποιούν κάθε χρόνο, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7 Μάρτη και να διαρκέσουν σχεδόν δύο μήνες (μέχρι 30 Απρίλη). Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Κορέας», φέτος, οι ασκήσεις αυτές θα συνδυαστούν και με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» (OPLAN 5015) που οι δύο χώρες έχουν καταρτίσει ειδικά όσον αφορά την «αντιμετώπιση» πιθανών απειλών από τη ΛΔ Κορέας και τον περασμένο Ιούνη επικαιροποίησαν.

Επίσης, στις αρχές του Μάρτη θα ξεκινήσει και η άσκηση «Ssang Yong» (αφορά μονάδες υποβρυχίων, πεζοναύτες κ.τ.λ.) με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Για παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες που θα πάρουν μέρος θα είναι φέτος 3.000 ενώ πέρυσι ήταν 1.000. Από την αμερικανική πλευρά, μόνο σε αυτήν την άσκηση θα συμμετάσχουν 7.000 άνδρες.

Χτες, στην αεροπορική στρατιωτική βάση Οσάν, 55 χλμ. από τη Σεούλ, προσγειώθηκαν τέσσερα αμερικανικά μαχητικά «F-22» τεχνολογίας απόκρυψης ιχνών ραντάρ (stealth), εκ των οποίων μάλιστα τα δύο θα παραμείνουν στη βάση «για κάποιο διάστημα», όπως έλεγαν αξιωματούχοι. Μετά την πτήση του βομβαρδιστικού «B-52» (έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων) στις αρχές Γενάρη, την ανάπτυξη μιας νέας συστοιχίας «Πάτριοτ», την εμφάνιση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «John C. Stennis» (ενόψει των ασκήσεων με τη Ν. Κορέα), ο «ερχομός» και των «F-22» βοά για τη στρατιωτική ετοιμότητα την οποία η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επιλέγουν να ενισχύουν.

Μιλώντας σε νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ο υποπλοίαρχος Τέρενς Τζ. Ο. Σάγκνεσι, διοικητής της 7ης U.S. Seventh Air Force και υποδιοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Νότια Κορέα (USFK), είπε πως η αποστολή των «F-22» «δείχνει τη δύναμη της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ν. Κορέας και την αποφασιστικότητα των δυο εθνών να διατηρήσουν τη σταθερότητα στη Χερσόνησο... Τα "F-22 Raptor" αποτελούν τα πιο ικανά μαχητικά του είδους τους και αντιπροσωπεύουν μια (μόνο) από τις ικανότητες που διαθέτει αυτό το μεγάλο έθνος για την άμυνά του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη σιδερένια δέσμευσή τους στην άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας».

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ζανγκ Γεσουί, επανέλαβε τη ριζική αντίθεση της Κίνας στην ανάπτυξη του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, που ετοιμάζουν ΗΠΑ - Νότια Κορέα, τονίζοντας και αυτός ότι μια τέτοια κίνηση θα έπληττε τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας στην ασφάλεια και εξέφρασε την ελπίδα οι δυο πλευρές «να χειριστούν με σύνεση το ζήτημα». Ο Ζανγκ τοποθετήθηκε με αφορμή τις εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - Ν. Κορέας, που έγιναν στην κινεζική πρωτεύουσα, με τους αναπληρωτές ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η νοτιοκορεατική πλευρά έκανε λόγο για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στη συνεργασία των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ