Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα λεφτά πάνε ... στα λεφτά

Λεφτά για τις συντάξεις και για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν υπάρχουν, αλλά περισσεύουν για τη στήριξη από το κράτος της επιχειρηματικότητας και των μεγάλων επενδύσεων. Το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας τα είδη των ενισχύσεων που προβλέπονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο και οι οποίες μπορεί να δοθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές, όπως η μερική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος, δωρεάν επιχορήγηση από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος του επενδυτικού σχεδίου, επιδότηση έως και 7 χρόνια της χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, επιδότηση του κόστους της απασχόλησης, μέσω της κάλυψης από το κράτος του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας, σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια, ταχεία αδειοδότηση με διαδικασίες fast track, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου ή παροχή εγγυήσεων για την κάλυψη των ζημιών από τις επενδύσεις, κ.ά. Οι ενισχύσεις αυτές και τα προνόμια θα δίνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης, που σημαίνει ότι οι πλέον ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τους τσακισμένους μισθούς και μεροκάματα, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την επερχόμενη επέλαση στο δικαίωμα στην απεργία, αντιλαμβάνεται κανείς ποιες είναι οι προϋποθέσεις της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για την οποία πασχίζουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Διπλός αποδέκτης

Στο κεντρικό του άρθρο, το χτεσινό ηλεκτρονικό «Βήμα» διαπίστωνε ότι η Ελλάδα περιέρχεται «σε μια ιδιότυπη κατάσταση μακράς αναμονής και επικίνδυνου μετεωρισμού», απαριθμώντας όλα τα «εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα» που «μένουν ανοιχτά σε διαρκή εκκρεμότητα, αφήνοντας πλήθος δαιμονίων να επιδρούν καταστροφικά και να διαμορφώνουν συνθήκες ανεξέλεγκτες». Γράφει ακόμα ότι «τα φαιοκόκκινα άκρα, συνεπικουρούμενα από τις πολλές εκφράσεις και εκδοχές του κυρίαρχου λαϊκισμού, πάνε να διαμορφώσουν αντιευρωπαϊκή ατμόσφαιρα» και ότι «το ίδιο πράττουν και γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι γιγαντώθηκαν στα χρόνια της δραχμής, δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στον ανταγωνισμό της Ευρωζώνης και τώρα χτίζουν σενάρια εθνικού νομίσματος». Ο αρθρογράφος καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «στην μετέωρη και διχασμένη Ελλάδα όλα μπορούν να συμβούν πια. Από την εθνική περιχαράκωση μέχρι μια μεγάλη εθνικών διαστάσεων καταστροφή σαν εκείνη του 1922». Και καταλήγει: «Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από διαδικασίες εσωτερικής ειρήνευσης, κατανόησης των κινδύνων που την απειλούν και συστράτευσης των πάντων». Ποιοι είναι οι αποδέκτες του άρθρου, το οποίο βέβαια απηχεί τις απόψεις μιας ισχυρής μερίδας της πλουτοκρατίας στη χώρα μας; Πρώτον, ο λαός που αντιδρά στα αντιλαϊκά μέτρα και τον εκβιάζουν να βάλει την ουρά στα σκέλια, υπό το φόβο δυσμενέστερων εξελίξεων στην οικονομία και στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα». Και βέβαια, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, από τα οποία ζητείται «εθνική συνεννόηση», προφανώς στο έδαφος των σεναρίων που διαμορφώνονται στο παρασκήνιο για «πολιτική σταθερότητα», προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων

Μόνο ανησυχία προκαλούν πληροφορίες ότι θα αυξηθεί παραπέρα η δύναμη του ΝΑΤΟικού στολίσκου SNMG2 που πλέει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο με δύναμη 4 φρεγατών, με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης, προς διαχείριση του Προσφυγικού, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα, ενισχύοντας τις στοχεύσεις για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα, βάζοντας το λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Ακούγονται νούμερα για κατάπλου στο Αιγαίο έως και 50 πλοίων υπό ΝΑΤΟική σημαία. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας διαμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να υποστηρίξει τη SNMG2 με 8 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, χώρια τη φρεγάτα «Σαλαμίς» που είναι ήδη ενταγμένη στο ΝΑΤΟικό στολίσκο. Θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη λεκάνη της Αν. Μεσογείου καταγράφεται ήδη πολύ μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, με ομπρέλα κάθε είδους αποστολές και επιχειρήσεις, π.χ. τη ΝΑΤΟική αντιτρομοκρατική - αντιπειρατική «Active Endeavour», τη ναυτική επιχείρηση UNIFIL κατόπιν εντολής ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου, την επιχείρηση της ΕΕ EURONAV MED «SOFIA» προς ανακοπή των προσφυγικών ροών από την Αφρική. Από κοντά και όσες μονάδες επιχειρούν στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR ATALANTA στην Ερυθρά Θάλασσα, συν όσες άλλες κατέφτασαν στην περιοχή παίρνοντας μέρος στη σύγκρουση γύρω από τη Συρία. Ενα εκρηκτικό σκηνικό, όπου η κυβέρνηση, φέροντας ακέραιη την ευθύνη, εμπλέκει βαθύτερα το λαό, για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Προτεραιότητες...

«Φεύγουν οι βάσεις που μένουν». Αυτό το πάλαι ποτέ απαύγασμα του ΠΑΣΟΚισμού φαίνεται ότι θυμήθηκε, χτες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σαντορινιός. «Βεβαίως θέλουμε να βγούμε από το ΝΑΤΟ και το είπαμε και στο συνέδριό μας, αλλά δεν είναι προτεραιότητά μας», είπε ο αθεόφοβος! Και θα ήταν όντως για πολύ γέλιο η λογική του «εφικτού» που πλασάρει και εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν μόλις πριν από μερικές μέρες δεν είχε υπογράψει τα επικίνδυνα «σουλάτσα» του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ανοίγουν ακόμα περισσότερο τον ασκό του Αιόλου για επικίνδυνες εξελίξεις, όπως και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο λαός μας, αξιοποιώντας και την πείρα του, σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική που με διάφορες μάσκες τον εμπλέκει όλο και βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, πρέπει να βάλει τις δικές του προτεραιότητες: Να παλέψει ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με προοπτική ο ίδιος να πάρει την εξουσία και να αποδεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org