Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα μέθοδος αντιμετώπισης αιματολογικών καρκίνων

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η προχτεσινή ανακοίνωση των ερευνητών του Αντικαρκινικού Κέντρου «Fred Hutchinson» στο Σιάτλ των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) και αφορά σε μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, ενός είδους καρκίνου του αίματος.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέλεξαν από ασθενείς με λευχαιμία ένα είδος ανοσοκυττάρων, τα λεμφοκύτταρα Τ, τα τροποποίησαν σε εργαστηριακές συνθήκες και στη συνέχεια τα εισήγαγαν και πάλι στον οργανισμό των πασχόντων. Από τα στοιχεία που έδωσαν, το 90% των ασθενών σε τελικό στάδιο, που υποβλήθηκαν στη θεραπεία αυτή, κατά την οποία τα τροποποιημένα ανοσοκύτταρα εξοπλίζονται κατάλληλα για να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, είδαν πλήρη ίαση. Οπως εξήγησε ο καθηγητής Στάνλεϊ Ρίντελ «όλες οι προηγούμενες θεραπείες είχαν αποτύχει και οι ασθενείς είχαν μόνο δύο με πέντε μήνες ζωής» και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά με αυτήν τη διαδικασία επαναπρογραμματίζουμε γενετικά τα Τ-κύτταρα ώστε να μπορούν να αναζητήσουν, να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα του καρκινικού όγκου». Εξήγησε ακόμη σχετικά με τους 35 πάσχοντες που συμμετείχαν στη δοκιμή ότι «οι ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε η πειραματική θεραπεία δεν είχαν επιλογές και μια δόση της ανοσοθεραπείας έθεσε το 90% αυτών σε κατάσταση πλήρους ύφεσης, δηλαδή δεν ήταν ανιχνεύσιμα πια κύτταρα της λευχαιμίας. Επτά ασθενείς εκδήλωσαν σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών σε σημείο να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δύο επιπλέον απεβίωσαν».

Η μέθοδος αυτή που χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταία καταφυγή σε καρκίνους του αίματος πρέπει να δοκιμαστεί πιο εκτεταμένα λόγω των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να έχει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λύνοντας τα χέρια» του ανοσοποιητικού ενάντια στον καρκίνο(2014-10-05 00:00:00.0)
Παροπλίζονται απογευματινές βάρδιες σε αιμοδοσίες(2013-06-28 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία(2012-04-28 00:00:00.0)
Νέα μέσα έγκαιρης προειδοποίησης για εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών(2007-09-16 00:00:00.0)
Προσφορά ζωής η δωρεά βλαστοκυττάρων(2006-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ