Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδοαστικές τριβές και συνέχεια της σύγκρουσης

Η ουκρανική Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Α. Γιάτσενιουκ
Η ουκρανική Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Α. Γιάτσενιουκ
Ενώ το αιματοκύλισμα στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζεται με εξάρσεις και υφέσεις, οξύνεται και η ενδοαστική κόντρα μέσα στην κυβέρνηση.

Χτες, το κόμμα Batkivchtchina (Πατρίδα) της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (της γνωστής και ως βασίλισσας του αερίου, που καταλήστευσε τον τομέα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό που συγκροτούν το κόμμα του «Μπλοκ Ποροσένκο» (139 έδρες στις 450), του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, το κόμμα «Μέτωπο Λαού» του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ (82 έδρες) και επίσης το κόμμα Sampopomitch (Αυτάρκεια) (23 έδρες). Το κόμμα της Τιμοσένκο έχει 19 έδρες και το λεγόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα που αποχώρησε από τον περσινό Σεπτέμβρη έχει 22. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη τέθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Γιάτσενιουκ, που όμως δε συγκέντρωσε τις απαραίτητες 226 ψήφους, παρά μόνο 194 ψήφους, ενώ πριν 243 βουλευτές και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και από τα κόμματα της συμμαχίας είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια για το έργο της κυβέρνησης και ειδικότερα για τις χαμηλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης διαφθοράς. Το ρήγμα φαίνεται και από το κάλεσμα του Προέδρου Ποροσένκο στον Γιάτσενιουκ να παραιτηθεί, χωρίς ωστόσο να προκληθούν νέες πρόωρες εκλογές που θεωρείται ότι θα βλάψουν την ασθενή οικονομία της χώρας, με τις συνεχείς υποτιμήσεις στο νόμισμα της γκρίβνια. Το γεγονός ότι τελικά οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση Γιάτσενιουκ δεν το έπραξαν, δείχνει ότι για την ώρα κυριαρχούν οι φωνές του συμβιβασμού για το ...κοινό καλό της αστικής τάξης. Αλλωστε, χτες και ο Γιάτσενιουκ κάλεσε όλα τα κόμματα και αυτά που αποχώρησαν από τη συμμαχία, να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για πιθανό ανασχηματισμό, χωρίς όμως ο ίδιος να είναι πρόθυμος να παραιτηθεί.

Το βέβαιο είναι, όμως, ότι η αντιπαράθεση, που εμφανίζεται ως διαπάλη για το ποιος πολιτικός είναι πιο διεφθαρμένος, ποιος μπαίνει φρένο στο προχώρημα των μεταρρυθμίσεων (που βεβαίως είναι βαθιά αντιλαϊκές), είναι το προκάλυμμα. Στην ουσία, πρόκειται για φαγωμάρα μερίδων του κεφαλαίου που σχετίζονται με διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα ανταγωνιστικά μεταξύ τους, όπως αυτά της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Τα περί διαφθοράς, που κρύβουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τσακίζει τους εργαζόμενους, όμως, είναι πολύ πιο εύκολο να χειραγωγήσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Οι παραιτήσεις υπουργών και αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, όπως στις 2 Φλεβάρη του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, Λιθουανού Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους (που ουκρανοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2014 και δεν είναι ο μόνος), όπως και οι πιέσεις των δανειστών της χώρας, του ΔΝΤ και άλλων, κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ