Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οδηγίες για «μείωση των αποκλίσεων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έγινε το περασμένο Σάββατο, μετά την οποία ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «δόθηκαν εντολές στους δύο διαπραγματευτές (Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί), για το έργο που πρέπει να επιτελέσουν, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των αποκλίσεων».

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες διάφορες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, με διαφορετικές εκτιμήσεις και ερμηνείες για τις μεταξύ τους αποκλίσεις και συγκλίσεις, ενδεικτικές - αν μη τι άλλο - του όλο και σφοδρότερου παζαριού που στήνεται στις πλάτες του κυπριακού λαού, με στόχο μια «λύση» του Κυπριακού κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που μεθοδεύονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Στα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί δήλωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, νέα δημοσιεύματα εμφανίζουν Τουρκία και ψευδοκράτος να επιμένουν αποφασιστικά ώστε να διασφαλιστεί πως η επανενωμένη Κύπρος δε θα είναι μετεξέλιξη της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας ουσιαστικά την αποδοχή τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, μεταξύ άλλων και συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους, που θα επιτρέψουν στο τουρκικό κεφάλαιο να εξασφαλίσει στέρεα «πατήματα» σε μια χώρα - «κλειδί» για πολλές ισορροπίες και μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή. Τα ίδια δημοσιεύματα καταγράφουν, μάλιστα, ότι τόσο πολλοί από τους «εμπλεκόμενους» στις διαπραγματεύσεις (όπως η ΕΕ) εξετάζουν το ενδεχόμενο «μεταβατικών περιόδων» ως προς το ζήτημα του «καθεστώτος των εγγυήσεων» (το οποίο κατά τ' άλλα πολλοί ξορκίζουν), μεγαλώνοντας έτσι τα περιθώρια του παζαριού προς όφελος διαφόρων μονοπωλίων και της «ευελιξίας» με την οποία μπορεί να αναπτυχθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί, σε αντίθεση πάντα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Λίβανο

Χτες, βρέθηκε στην Κύπρο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας του Λιβάνου, Σαμίρ Μοκμπέλ, που μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη και υπέγραψε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Σημειώνουμε ότι χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ φιλοξένησε (βλέπε αντίστοιχο θέμα) στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Ελληνα και το Λιβανέζο ομόλογό του, στο πλαίσιο των συνολικότερων διαθέσεων για μια τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες προκλητικές δηλώσεις(2017-09-16 00:00:00.0)
Επισημάνσεις περί «προόδου»(2016-09-23 00:00:00.0)
Παζάρι με ζητούμενο τη διασφάλιση του κεφαλαίου(2016-09-09 00:00:00.0)
«Σκληρή εργασία» διαπίστωσε η Νούλαντ(2016-07-13 00:00:00.0)
Συνάντηση Αναστασιάδη - Τουσκ(2015-09-12 00:00:00.0)
Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» μιλά ο Κύπριος Πρόεδρος(2015-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ