Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Πιέσεις και αντιθέσεις εντός ΕΕ για τα βρετανικά παζάρια...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αναμοχλεύοντας «ψυχροπολεμικά» ιδεολογήματα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επιχειρηματολόγησε υπέρ της διαπραγμάτευσης των σχέσεων της χώρας του στην ΕΕ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο Αμβούργο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην προσπάθειά του αυτή δεν δίστασε να προβάλει ως φόβητρα χώρες όπως η Ρωσία και η ΛΔ Κορέας και να τις εξισώσει, εμμέσως πλην σαφώς, με τους... τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «σε έναν κόσμο όπου η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και ένα κράτος παρίας, όπως η ΛΔ Κορέας, δοκιμάζει πυρηνικά όπλα, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την επίθεση (...) και να ασκήσουμε την οικονομική μας ισχύ σε αυτούς που ξεσκίζουν το βιβλίο με τους κανόνες και απειλούν την ασφάλεια των λαών μας»...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για θετική κατάληξη της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ στην προγραμματισμένη για τις 18 και 19 του μήνα Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και για ένα «θετικό αποτέλεσμα» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, που σύμφωνα με μερίδα του βρετανικού Τύπου αναμένεται να διεξαχθεί κοντά στις 23 Ιούνη.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, δικαιολόγησε τις θέσεις του Κάμερον λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει δίκαιο να επιδιώκει την προστασία του βρετανικού κράτους κοινωνικής πρόνοιας από «καταχρήσεις» και εξέφρασε την πεποίθηση για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας, μολονότι παρατήρησε ότι «χρειάζονται περαιτέρω συμβιβασμοί».

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» υπογράμμιζε πάντως πως δεν υπάρχει ομοφωνία εντός της ΕΕ πάνω στο πακέτο προτάσεων που υπέβαλε προ ημερών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις νέες σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ και πως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής θα έχει συναντήσεις με ηγέτες χωρών που εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, αναφέροντας ως τέτοιους τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, τον Ρουμάνο Πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, και τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

Πάντως, σφυγμομέτρηση της εταιρείας «ComRes», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των εφημερίδων «Independent» και «Mirror», υποστηρίζει πως το 58% των Βρετανών πολιτών αναμένει πως ο Κάμερον δεν θα εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία. Την αντίθετη άποψη έχει το 21% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, το 39% των Βρετανών θεωρεί πως η Βρετανία «θα είναι καλύτερα εκτός ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνει η ενδοαστική αντιπαράθεση(2017-01-10 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοαστικές «αναδιατάξεις»(2016-07-12 00:00:00.0)
Προωθώντας τις μπίζνες του βρετανικού κεφαλαίου(2015-07-28 00:00:00.0)
Αντιφάσεις;(2014-06-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση Ομπάμα για «παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ»(2013-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ