Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδεύουν με το «διάλογο»

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πύκνωσαν τα ρεπορτάζ τα οποία θέλουν την κυβέρνηση να συζητάει αλλαγές προς το χειρότερο της πρότασης που κατέθεσε για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό η «αξιολόγηση». Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η μείωση του ποσού της «εθνικής σύνταξης» από τα 384 στα 360 ευρώ και πιο χαμηλά για περιπτώσεις συνταξιοδότησης προ της 20ετίας (ανάμεσα στα 15 και 20 έτη Ασφάλισης). Το μέτρο αυτό, πέραν όλων των άλλων, ισοδυναμεί και με επέκταση κατά μία πενταετία των ηλικιακών ορίων για τη θεμελίωση δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Επίσης, επανεξετάζεται το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη, που σημαίνει ακόμα μικρότερο εισόδημα για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και πλαφόν στην κύρια σύνταξη κάτω από τα 2.000 ευρώ, από τα 2.304 που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις θεωρούνται αναπόφευκτες και φαίνεται πως το μαχαίρι θα μπει βαθιά σε όλες τις επικουρικές άνω των 170 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλεί σε «διάλογο», για να βρεθεί η χρυσή τομή με όσους αντιδρούν στο αντιασφαλιστικό της σχέδιο, υπονοώντας ότι υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις, συζητάει με τους «θεσμούς» την επιδείνωση των μέτρων που περιέχονται στο σχέδιο το οποίο παρουσίασε. Επομένως, καμιά ανοχή στα ψέματα και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, καμιά υποχώρηση από το καθολικό αίτημα για απόσυρση του Ασφαλιστικού.

Κατάπιε τη γλώσσα του

Μετά τη μεγάλη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαιναν στα κανάλια προσπαθούσαν να την υποβαθμίσουν, λέγοντας ότι τα συλλαλητήρια δεν είχαν τον όγκο και τον παλμό που φιλοδοξούσαν και επιδίωκαν οι διοργανωτές τους. Βέβαια, τέτοιες «αναλύσεις» μόνο γέλιο και περιφρόνηση προκαλούσαν σε όσους έζησαν από κοντά τα μεγαλειώδη απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Παρ' όλα αυτά, οι ΣΥΡΙΖΑίοι επιμένουν στην ίδια τακτική και μετά το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, ο οποίος έλεγε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ήταν κατώτερη των προσδοκιών και γι' αυτό δεν έγινε νέα κινητοποίηση το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα! Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε βέβαια τη γλώσσα του όταν ο Β. Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ζήτησε να παρέμβει τηλεφωνικά για να πει το αυτονόητο: Οτι το συλλαλητήριο ήταν πρωτόγνωρο σε μαζικότητα και ότι καμιά νέα κινητοποίηση δεν ήταν προγραμματισμένη από την Πανελλαδική Επιτροπή για το Σάββατο το απόγευμα. Τελικά, επιβεβαιώνεται ότι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει ότι και στους προηγούμενους: Εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

Πολιορκητικός κριός

Μέρες τώρα «παίζει» στα ρεπορτάζ των καναλιών και των εφημερίδων η είδηση ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους αγρότες, διάσπαση στον αγώνα τους και άλλα παρόμοια. Το αποκορύφωμα ήρθε χτες, όταν μια ομάδα αγροτοσυνδικαλιστών επισκέφτηκαν το Μαξίμου, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ζητήσουν διάλογο. Παρουσιάζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών σαν ένα «σίριαλ», με τσακωμούς και έριδες, με «σκληροπυρηνικούς» και «διαλλακτικούς», για να αποπροσανατολίσουν και να διαβάλουν τον δίκαιο αγώνα τους. Κρύβουν ότι από την ώρα που ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο κίνημα ήταν φανερές και τις ανέδειξε πρώτο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνει: Από τη μια, η γραμμή που υπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, από την άλλη, εκείνη που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, που μιλάνε για «ενότητα», αλλά στην πραγματικότητα υπερασπίζονται το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, για να γίνουν οι ίδιοι μεγαλύτεροι. Οι δυνάμεις που υπηρετούν αυτήν τη γραμμή είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της κυβέρνησης μέσα στους αγροτικούς αγώνες, επειδή έπαιζαν πάντα και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο «πολιορκητικού κριού». Μόνο όταν οι μικρομεσαίοι αγρότες τούς απομονώσουν εντελώς και ακυρώσουν τον υπονομευτικό τους ρόλο, θα μπορούν με καλύτερες αξιώσεις να αντιπαρατεθούν με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους τσακίζει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ