Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδεύουν με το «διάλογο»

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πύκνωσαν τα ρεπορτάζ τα οποία θέλουν την κυβέρνηση να συζητάει αλλαγές προς το χειρότερο της πρότασης που κατέθεσε για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό η «αξιολόγηση». Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η μείωση του ποσού της «εθνικής σύνταξης» από τα 384 στα 360 ευρώ και πιο χαμηλά για περιπτώσεις συνταξιοδότησης προ της 20ετίας (ανάμεσα στα 15 και 20 έτη Ασφάλισης). Το μέτρο αυτό, πέραν όλων των άλλων, ισοδυναμεί και με επέκταση κατά μία πενταετία των ηλικιακών ορίων για τη θεμελίωση δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Επίσης, επανεξετάζεται το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη, που σημαίνει ακόμα μικρότερο εισόδημα για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και πλαφόν στην κύρια σύνταξη κάτω από τα 2.000 ευρώ, από τα 2.304 που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις θεωρούνται αναπόφευκτες και φαίνεται πως το μαχαίρι θα μπει βαθιά σε όλες τις επικουρικές άνω των 170 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλεί σε «διάλογο», για να βρεθεί η χρυσή τομή με όσους αντιδρούν στο αντιασφαλιστικό της σχέδιο, υπονοώντας ότι υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις, συζητάει με τους «θεσμούς» την επιδείνωση των μέτρων που περιέχονται στο σχέδιο το οποίο παρουσίασε. Επομένως, καμιά ανοχή στα ψέματα και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, καμιά υποχώρηση από το καθολικό αίτημα για απόσυρση του Ασφαλιστικού.

Κατάπιε τη γλώσσα του

Μετά τη μεγάλη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαιναν στα κανάλια προσπαθούσαν να την υποβαθμίσουν, λέγοντας ότι τα συλλαλητήρια δεν είχαν τον όγκο και τον παλμό που φιλοδοξούσαν και επιδίωκαν οι διοργανωτές τους. Βέβαια, τέτοιες «αναλύσεις» μόνο γέλιο και περιφρόνηση προκαλούσαν σε όσους έζησαν από κοντά τα μεγαλειώδη απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Παρ' όλα αυτά, οι ΣΥΡΙΖΑίοι επιμένουν στην ίδια τακτική και μετά το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, ο οποίος έλεγε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ήταν κατώτερη των προσδοκιών και γι' αυτό δεν έγινε νέα κινητοποίηση το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα! Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε βέβαια τη γλώσσα του όταν ο Β. Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ζήτησε να παρέμβει τηλεφωνικά για να πει το αυτονόητο: Οτι το συλλαλητήριο ήταν πρωτόγνωρο σε μαζικότητα και ότι καμιά νέα κινητοποίηση δεν ήταν προγραμματισμένη από την Πανελλαδική Επιτροπή για το Σάββατο το απόγευμα. Τελικά, επιβεβαιώνεται ότι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει ότι και στους προηγούμενους: Εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

Ζήτημα... οπτικής

«Ωστόσο αυτή η ιστορία με το ΝΑΤΟ (...) δεν είναι μια πίεση προς την Τουρκία; Δεν είναι μια απαίτηση σταματήματος των ροών από την Τουρκία;». Αυτό «αναρωτήθηκε» σε προχτεσινή του συνέντευξη στην «Αυγή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Επιχειρώντας να καλύψει την επικίνδυνη, από κάθε άποψη, εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πίσω από το αστείο επιχείρημα ότι «δημιουργεί πίεση στην Τουρκία»! Κι όλα αυτά με πρόσχημα τους πρόσφυγες που δημιουργεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που επίσης στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οσο για τη «φιλομεταναστευτική» πολιτική της κυβέρνησης (όπως και της ΕΕ) που παρουσιάζουν διάφοροι, είναι κι αυτή... ζήτημα οπτικής: «Η λύση είναι να δει κανείς πως αυτή η επιβάρυνση θα είναι η μικρότερη δυνατή και σε ποιους τομείς θα μπορούσε να αποβεί ακόμα και θετική. Παραδείγματος χάριν, οι πρόσφυγες μπορεί να είναι πηγή εργατικών χεριών για αγροτικές δουλειές, ανάλογα πώς θα το δει κανείς». Πραγματικά αποκαλυπτική συνέντευξη για την «οπτική» και τα συμφέροντα των καπιταλιστών γύρω από το Προσφυγικό.

Πολιορκητικός κριός

Μέρες τώρα «παίζει» στα ρεπορτάζ των καναλιών και των εφημερίδων η είδηση ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους αγρότες, διάσπαση στον αγώνα τους και άλλα παρόμοια. Το αποκορύφωμα ήρθε χτες, όταν μια ομάδα αγροτοσυνδικαλιστών επισκέφτηκαν το Μαξίμου, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ζητήσουν διάλογο. Παρουσιάζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών σαν ένα «σίριαλ», με τσακωμούς και έριδες, με «σκληροπυρηνικούς» και «διαλλακτικούς», για να αποπροσανατολίσουν και να διαβάλουν τον δίκαιο αγώνα τους. Κρύβουν ότι από την ώρα που ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο κίνημα ήταν φανερές και τις ανέδειξε πρώτο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνει: Από τη μια, η γραμμή που υπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, από την άλλη, εκείνη που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, που μιλάνε για «ενότητα», αλλά στην πραγματικότητα υπερασπίζονται το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, για να γίνουν οι ίδιοι μεγαλύτεροι. Οι δυνάμεις που υπηρετούν αυτήν τη γραμμή είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της κυβέρνησης μέσα στους αγροτικούς αγώνες, επειδή έπαιζαν πάντα και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο «πολιορκητικού κριού». Μόνο όταν οι μικρομεσαίοι αγρότες τούς απομονώσουν εντελώς και ακυρώσουν τον υπονομευτικό τους ρόλο, θα μπορούν με καλύτερες αξιώσεις να αντιπαρατεθούν με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους τσακίζει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1568 Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας - 3.000.000 άνθρωποι - καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκε τον προτεσταντισμό.

1907 Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Αγγελος Τερζάκης.

1936 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα.

1937 Το ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται από τη δικτατορία Μεταξά σε φυλακή, για να συγκεντρώσει εκεί τα στελέχη του ΚΚΕ, απομονώνοντας τους χιλιάδες εξόριστους από τους αγωνιστές ηγέτες, ώστε να τους αναγκάσει - όπως πίστευε - να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας», αποκήρυξης του κομμουνισμού. Με την κατάληψη της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το καθεστώς παρέδωσε τους 636 δεσμώτες της Ακροναυπλίας στις δυνάμεις κατοχής. Πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν στη συνέχεια ως «αντίποινα» για τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1942 Κυκλοφορεί πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν σε ενέδρα μεταξύ Λάρισας και Ελασσόνας ιταλικό τάγμα. 60 Ιταλοί νεκροί και τραυματίες. Οι Ιταλοί κατακτητές εξοντώνουν 117 πατριώτες στο Δομένικο και 50 πατριώτες στο χωριό Μυλόγουστα Θεσσαλονίκης.

1955 Με έγγραφό της προς την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, κυρίως τον «Τελευταίο Πειρασμό», ζητώντας να τα απαγορεύσει. Προηγουμένως είχε ζητήσει τον αφορισμό του Καζαντζάκη από το Πατριαρχείο.

1959 Αφού έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η Κουβανική Επανάσταση και ο δικτάτορας Μπατίστα έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Φιντέλ Κάστρο ορκίζεται πρωθυπουργός της Κούβας.

1964 Στις βουλευτικές εκλογές, η Ενωση Κέντρου λαμβάνει το 52,72% των ψήφων, έναντι 35,26% του συνασπισμού ΕΡΕ - Προοδευτικών και 11,8% της ΕΔΑ. Το αποτέλεσμα αυτό οφειλόταν σε ένα βαθμό και στο λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό» της ΕΔΑ, δηλαδή στην αποχή της από 24 εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να υπερψηφιστούν σε αυτές οι υποψήφιοι του Κέντρου. Η γραμμή της ΕΔΑ για «ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων» με στόχο «να φύγει η δεξιά», την είχε καταστήσει «ουρά του Κέντρου», ενός κόμματος αστικού, που διακήρυσσε την πάλη κατά της «δεξιάς» του Καραμανλή και κατά της «άκρας αριστεράς» ΕΔΑ - ΚΚΕ (ο γνωστός «διμέτωπος αγώνας»).

1968 Πραξικοπηματική κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας» από την αναθεωρητική ομάδα των Παρτσαλίδη, Ζωγράφου και Δημητρίου για τη μετάδοσή μηνύματός τους, λίγες μέρες μετά τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org