Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
Συζητήσεις και αντιπαραθέσεις εκπροσώπων του κεφαλαίου

Από τις 12 - 14/2 πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη 52η «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια», που λέγεται αλλιώς και «Νταβός της Ασφάλειας», από το αντίστοιχο «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ». Η φετινή διοργάνωση, όπως και οι προηγούμενες, αποτελεί μια σύναξη εκπροσώπων αστικών κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και αποτελεί πεδίο, όπου εκφράζονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις σε μια σειρά κορυφαία διεθνή ζητήματα. Ο τίτλος της Διάσκεψης είναι επίσης χαρακτηριστικός για τη σοβαρότητα, τη συνθετότητα και τη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις: «Κρίσεις χωρίς σύνορα, καταστροφείς χωρίς ενδοιασμούς, προστάτες χωρίς βοήθεια; Η κατάσταση της διεθνούς τάξης».

Οπως ήταν φυσικό, η σύγκρουση στη Συρία, η προσφυγική κρίση, η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν από τα βασικά θέματα των συζητήσεων, όπως βεβαίως και η κατάσταση στο Ιράν, οι αντιπαραθέσεις με την Κίνα, η διαπάλη στον Ειρηνικό. Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διοργάνωσης Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, αναρωτήθηκε αν τελικά είναι «αναπόφευκτη μια στρατιωτική επέμβαση, για να μπει μια τάξη στη Συρία», και αν η Γερμανία πρέπει να εξετάσει τη συμμετοχή της. Φυσικά, η επέμβαση ήδη γίνεται, αλλά αυτό που εξετάζεται και υπονοούσε ο συγκεκριμένος αναλυτής είναι η χερσαία επέμβαση. Την ίδια ώρα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ισινγκερ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας εντός επτά ημερών στη Συρία. Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που συμμετείχε στη Διάσκεψη υπερασπίστηκε τη στάση της χώρας του στη Συρία, δηλώντας ότι θα συνεχίσει να μάχεται ενάντια στους τρομοκράτες, ενώ υπογράμμισε ότι η συνεχόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας είναι αυτή που οδηγεί σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους να αναθεωρήσουν και να υπάρξει μια αμοιβαία συνεργασία.

Δυτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, κατηγόρησαν τη Ρωσία για επιθετικότητα τόσο στη Συρία, όσο και στην Ουκρανία, ενώ για την τελευταία ο Κέρι μίλησε για «ένα παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας ΗΠΑ και Ευρωπαίων εταίρων».

«Το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης έχει επιστρέψει στην ήπειρο», είπε με νόημα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, με σαφή αναφορά στις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ουκρανία και Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί(2023-09-20 00:00:00.0)
Χωρίς αμφιβολία...(2019-02-20 00:00:00.0)
Διακηρύξεις περί «πολυπολικού κόσμου» και απάντηση στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ(2018-04-06 00:00:00.0)
Ολη η «βεντάλια» συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων(2017-06-16 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα Γαλλίας - Ρωσίας(2016-10-12 00:00:00.0)
Συνομιλίες για «ανοιχτά μέτωπα» και Συρία(2013-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ