Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης από την Τουρκία

Ετοιμασίες για νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στις ανατολικές περιοχές

ΚΙΕΒΟ.--

Στην Ουκρανία για συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αρσένι Γιάτσενιουκ, εξέφρασε τη στήριξή του στην Ουκρανία και καταφέρθηκε ενάντια στη Ρωσία, οι σχέσεις με την οποία επιδεινώνονται συνεχώς μετά τον περσινό Νοέμβρη και την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ετσι, είπε χαρακτηριστικά: «Η νέα αντίληψη της πολιτικής της Ρωσίας είναι η συνέχιση του επεκτατισμού και της επιθετικότητας. Αυτό που ξεκίνησε στην Αμπχαζία συνεχίζει στην Κριμαία τώρα. Υπάρχουν τρεις χώρες των οποίων η εδαφική ακεραιότητα έχει παραβιαστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρόκειται για τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Συρία και η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν είναι τώρα υπό την απειλή από την Αρμενία, η οποία απολαμβάνει τη στήριξη από τη Ρωσική Ομοσπονδία». Οι δηλώσεις αυτές χαροποίησαν την ουκρανική κυβέρνηση, που ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη και ανακοίνωσε περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς - και τον στρατιωτικό.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία θα δώσει δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων για διάστημα 5 χρόνων, ενώ επιτροπή από αξιωματούχους των δύο χωρών θα αναλάβει να ετοιμάσει μια κοινή ατζέντα συμφωνιών.

Πάντως, στο έδαφος της Ανατολικής Ουκρανίας οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης, στρατός και τάγματα των εθνικιστών και φασιστών συνεχίζουν το σφυροκόπημα και κατοικημένων περιοχών στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιτίθενται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση. Χτες καταστράφηκαν σπίτια στο χωριό Σταρομιχαήλοφκα ενώ στο χωριό Ζαΐτσεβο στα βόρεια της Γκορλόφκα ένας άνθρωπος τραυματίστηκε και ένα σχολείο χτυπήθηκε. Οι εξελίξεις αυτές και η συγκέντρωση και πάλι στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στη γραμμή της αντιπαράθεσης από την ουκρανική κυβέρνηση, κατά παράβαση της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που απαντήθηκε από την πλευρά των πολιτοφυλάκων, δείχνουν ότι μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση είναι προ των πυλών. Εξάλλου και η συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, που έγινε το Σάββατο στο Μόναχο, είχε τυπικό χαρακτήρα, όπου εκφράστηκε ένα ευχολόγιο για τήρηση της συμφωνίας, που θα ξανασυζητηθεί σε συνάντηση των ηγετών των χωρών το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για νέα ανταλλαγή κρατουμένων εν μέσω εχθροπραξιών(2019-09-26 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες στα ανατολικά(2017-02-07 00:00:00.0)
Διορισμός Σαακασβίλι στην Οδησσό και νέες μάχες(2015-06-03 00:00:00.0)
Μάχες, ελιγμοί και προετοιμασία κλιμάκωσης(2015-04-07 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και διαβουλεύσεις(2015-01-06 00:00:00.0)
Ο Ποροσένκο δεσμεύεται για «μια κυρίαρχη Ουκρανία»(2014-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ