Νέα συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ» και κοινές υποβρυχιακές ασκήσεις με Νότια Κορέα, εκτός από τα σχέδια ανάπτυξης του συστήματος THAAD
ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Δυναμώνει η στρατιωτική «κινητικότητα» στη Βορειοανατολική Ασία, όπου οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αναζωπυρώνονται, ειδικά μετά από τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας για δοκιμή βόμβας υδρογόνου (αρχές Γενάρη) και νέα χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας.
Χτες, ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκίνησαν τριήμερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, που βρίσκεται μεταξύ Κορεατικής χερσονήσου, Ρωσίας και Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «North Carolina». Από τη νοτιοκορεατική πλευρά συμμετείχε το υποβρύχιο «Kim Jwa-jin».
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Πολεμικό Ναυτικό, η άσκηση συνδέεται με την ανάπτυξη της ικανότητας «πιο αποτελεσματικής αποτροπής των πιθανών υποθαλάσσιων προκλήσεων της Βόρειας Κορέας» και με την «πραγματική εκπαίδευση μάχης που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ικανότητα των συμμάχων να εντοπίζουν, να ιχνηλατούν και να επιτίθενται στα βορειοκορεάτικα υποβρύχια».
Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που σταθμεύουν μόνιμα στη Νότια Κορέα (United States Forces Korea) ανακοίνωσαν επίσημα την ανάπτυξη μιας ακόμα συστοιχίας πυραύλων «Πάτριοτ» στη Χερσόνησο, «ως μέρος της επίδειξης της δέσμευσης των ΗΠΑ για ετοιμότητα προς υπεράσπιση της Κορεατικής Χερσονήσου». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται χαρακτηριστικά πως «η γρήγορη ανάπτυξη των μονάδων της επιχείρησης πιστοποιεί την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών στη χερσόνησο. Η ανάπτυξη (σ.σ. των "Πάτριοτ") σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το προσωπικό και ο εξοπλισμός μιας συστοιχίας "Πάτριοτ" με έδρα στις ΗΠΑ (σ.σ. η μονάδα μεταφέρθηκε από το Τέξας) ενσωματώθηκε για να αυξηθούν οι σημερινές δυνάμεις που αφορούν πυραυλική βαλλιστική τεχνολογία (BMD) στην Κορεατική Χερσόνησο».
Τα παραπάνω σημειώνονται, ενώ άμεσα ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκινούν τη συζήτηση και για τον «ερχομό» στη χερσόνησο του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας.