Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε συζητήσεις για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, ζήτησε και είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, για την προχτεσινή απόφαση της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, σχετικά με την εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο, μετά από κοινό αίτημα Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας. Επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς και ανοίγει δρόμο για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, με υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Προηγουμένως, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άρθρο του στο περιοδικό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων έγραψε, στη γραμμή της «υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης» που βάζει πάνω από το κομματικό, το «εθνικό» συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον συνολικά της εγχώριας αστικής τάξης:

«Η ΝΔ κάνει το εθνικό της καθήκον (...) Η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλειά της (...) Είναι εθνική υποχρέωση και κορυφαία αποστολή, ώστε να μη μείνει η χώρα μας αφύλακτη (...) Η ευθύνη για τη σημερινή δραματική αυτή κατάσταση ανήκει πρώτα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες, αδράνησε εγκληματικά στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα. Ανήκει, επίσης, στην Ευρώπη που καθυστέρησε να συλλάβει εγκαίρως το μέγεθος του προβλήματος. Και δεν στήριξε εγκαίρως με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα - εταίρο που είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης σε μία περιοχή γεμάτη αστάθεια, εντάσεις και συγκρούσεις».

Εδώ προβάλλει τη γνωστή λογική αστικών επιτελείων ότι η ΕΕ αδυνατεί να έχει αυτοτελή ρόλο στη φύλαξη των συνόρων της (δηλαδή, θέλουν να εκχωρήσουν συνειδητά τη φύλαξη των συνόρων στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, που δεν τα καταφέρνει), και εμπλέκουν το ΝΑΤΟ, δηλαδή ουσιαστικά τις ΗΠΑ. Θα αναρωτηθεί κανείς, δεν θέλουν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αν και η Ελλάδα είναι επίσης προκεχωρημένο φυλάκιό του; Προβληματίζονται επειδή το ΝΑΤΟ στους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς είναι ουσιαστικά με την πλευρά της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ για την Τουρκία και τις γκρίζες ζώνες λέει ότι είναι υπόθεση των δύο κρατών, άρα στηρίζει την Τουρκία στις διεκδικήσεις της. Στην προκειμένη περίπτωση στη ΝΔ φαίνεται ότι θα ήθελαν την ΕΕ σ' αυτόν το ρόλο. Βεβαίως, είτε με το ΝΑΤΟ είτε με την ΕΕ σ' αυτόν το ρόλο στο Αιγαίο, ο λαός είναι αυτός που κινδυνεύει, με δεδομένους τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την εμπλοκή κρατών και της περιοχής, και τον πόλεμο στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά: «Να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, ώστε να μη δώσει αφορμή και δικαιολογία σε εκείνους που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν, αφημένη στην τύχη της. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέντρα πρώτης υποδοχής πρέπει να γίνουν. Αλλωστε, η έγκαιρη καταγραφή και ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και οικονομικούς, παράνομους μετανάστες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος».

«Να εγκαταλείψει αμέσως η κυβέρνηση τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ένας απέραντος καταυλισμός». Βασικά, ζητά μεγαλύτερη καταστολή.

«Να πεισθεί η Ευρώπη να εφαρμόσει ταχύτατα και αποτελεσματικά πολιτική χειροπιαστής αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα (...) Ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας είναι σύνορα Ευρώπης - Τουρκίας. Ακριβώς για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ουσιαστική παρουσία και η επιχειρησιακή ενίσχυση της Frontex».

«Οδηγεί de facto σε συνδιαχείριση»

Να σημειωθεί, εδώ, ότι συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις του πρ. προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη ενάντια στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο και υπέρ της ανάληψης δράσης από την ΕΕ.

Π.χ. είπε στον ιστότοπο «News 247»: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (...) Ούτε ένοπλη σύγκρουση υπάρχει, ούτε κινδυνεύει η ασφάλεια κράτους - μέλους του. Αντικειμενικά θα στραφεί εναντίον αμάχων. Τι θα κάνει; Θα πυροβολεί τις βάρκες;». Επίσης, «το Προσφυγικό είναι θέμα ανθρωπιστικό, ευρωπαϊκό και πολιτικό. Αρμόδιος φορέας είναι η Frontex», δηλαδή η ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι «εμείς εμπλέκουμε το ΝΑΤΟ, δηλαδή την Τουρκία. Οταν η Ελλάδα δε δεχόταν τη βοήθεια της Frontex πώς εκχωρεί το δικαίωμα αυτό στο ΝΑΤΟ; Τι σημαίνει αυτό; Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην έρευνα και διάσωση προσφύγων δεν οδηγεί de facto σε συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία;». Εκτίμησε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιείται για την κόντρα Ρωσίας - Δύσης».

Αποφασίστηκε γκριζάρισμα

Θυμίζουμε ότι προχτές στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε να αναπτυχθεί άμεσα στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα η μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), με αποστολή τη διεξαγωγή αναγνώρισης, επιτήρησης και ανάσχεσης «παρανόμων διάπλων», σε «συνεργασία» με τις αντίστοιχες αρχές Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση των «δικτύων διακινητών». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης, επιβεβαιώνοντας ότι το Προσφυγικό θα αξιοποιηθεί ως μοχλός προώθησης μιας σειράς επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Βεβαίως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να καλλιεργήσει άλλοθι για την επιλογή της και τη συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, μιλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, για αποφόρτιση των ελληνικών νησιών από πρόσφυγες, αν υλοποιηθούν δύο βασικοί όροι της συμφωνίας:

-- Να επαναπροωθείται άμεσα στην Τουρκία όποιος σώζεται στη θάλασσα, ανεξάρτητα από το αν διασώζεται σε ύδατα ελληνικά, τουρκικά ή διεθνή.

-- Να τηρηθεί ο όρος ότι όποιο πλοίο, πλοιάριο, λέμβος επιχειρεί να βγει από τα τουρκικά πλοιάρια θα τελεί υπό έλεγχο από τη ΝΑΤΟική δύναμη.

Να τα τα άλλοθι... Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ καταπλέει ως επικυρίαρχος στο Αιγαίο.

Επιλεκτική άγνοια από ΕΕ

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η ΕΕ, την οποία προβάλλει ως τάχα λύση διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας η ΝΔ. Θυμίζουμε ότι τέλη Γενάρη, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έθεσε στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερώτημα για το σε ποια σύνορα θα επιχειρεί η περιλάλητη νέα Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή της ΕΕ: «Στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία; 'Η σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έχοντας μάλιστα προκλητική ασυλία τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ;». Τι απάντησε ο ευρωενωσιακός αξιωματούχος; «Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ