Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12358

Σήμερα το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Με τρακτέρ, πούλμαν, τρένα, αυτοκίνητα και καράβια, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες κατευθύνονται στην Αθήνα


ΣΕΛ.  14

Κάλεσμα σε μαχητική κλιμάκωση με αιχμή το Ασφαλιστικό

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων στην πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες

Η σύσκεψη έγινε μετά από κάλεσμα που απηύθυναν οκτώ Ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων, με θέμα την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση.

Με συλλογικές διαδικασίες και πολύμορφες παρεμβάσεις, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι νεολαίας, οργανώσεις γυναικών, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων δίνουν αποφασιστική συνέχεια στην πετυχημένη απεργία στις 4 Φλεβάρη. Προετοιμάζονται μαχητικά για 48ωρη γενική απεργία, αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

  • Απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο της μικρομεσαίας αγροτιάς στην Αθήνα και στην αυριανή συγκέντρωση των Συνδικάτων, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια.

ΣΕΛ.  11   -   12

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπερισπασμός

Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, στα λαϊκά στρώματα είναι ύπουλη, επικίνδυνη και προκλητική. Προκειμένου να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και να ικανοποιήσει τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλες τις τεχνικές εξαπάτησης του λαού. Εσχάτως, λοιπόν, η κυβέρνηση έφερε ξανά στη Βουλή το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» που - όπως ισχυρίζονται - «θα ανακουφίσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Πόσο θράσος, αλήθεια, χρειάζεται για να ισχυρίζεσαι ότι «ανακουφίζεις» το λαό, την ίδια στιγμή που τον τσακίζεις, μέσω του Ασφαλιστικού, αλλά και όλου του πλέγματος των αντιλαϊκών μέτρων που έχεις επιβάλει στις λαϊκές οικογένειες; Πόσο θράσος χρειάζεται να έχεις για να μιλάς υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, όταν τα έχεις κάνει πλακάκια με το μεγάλο κεφάλαιο; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει το θράσος να κάνει ακριβώς αυτό.

Για να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της και να «χρυσώσει το χάπι» εμφανίζεται να παίρνει ορισμένα μέτρα, που κυρίως αφορούν στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας, που όχι μόνο δεν αποτελούν αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, αλλά, αντίθετα, ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις, όπως αποκάλυψε το ΚΚΕ με τις χτεσινές παρεμβάσεις του στη Βουλή.

Είναι φανερό ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν χαρακτήρα επικοινωνιακού αντιπερισπασμού. Αυτό ακριβώς εξέπεμψε και η εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και το «παράλληλο πρόγραμμα» και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Θέλουν να στρέψουν αλλού το βλέμμα όσων βιώνουν τις τραγικές επιπτώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης, όσων έχουν μπει στο δρόμο του αγώνα και βλέπουν ότι η προοπτική βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση. Βέβαια, η πλευρά του αντιπερισπασμού είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί η άλλη είναι αυτή του αυταρχισμού, της συκοφαντίας και της απειλής για καταστολή. Το πώς εξελίσσεται αυτή η άθλια κυβερνητική πρακτική το βλέπουμε με αφορμή τις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς. Από τη μια, καλεί σε προσχηματικό διάλογο - απάτη για να διαπραγματευτούν το πώς θα πεθάνουν και, από την άλλη, κατηγορεί τους φτωχούς αγρότες σαν κλέφτες, φοροφυγάδες και χουντικούς.

Οσους αντιπερισπασμούς και να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσα παλιά και νέα κόλπα κι αν χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική αποστολή της. Που είναι: Χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και αβάντα στο μεγάλο κεφάλαιο. Η λογική της αναμονής, του «περίμενε», του «ας δώσουμε άλλη μία ευκαιρία» δεν έχει θέση μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γιατί οδηγεί στην καταστροφή τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Μπορεί κάποιοι από τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές να είναι «μανούλες» σε κάτι τέτοια κόλπα, όπως, για παράδειγμα, εκείνος που χτες έγραφε - ούτε λίγο ούτε πολύ - ότι είναι εκτροπή το να απαιτούν οι φτωχοί αγρότες να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό. Ομως, ό,τι και να κάνουν, ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις τούς έχουν πάρει χαμπάρι και συντονίζονται για την κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Φλώρινα, την Κυριακή 14 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.


ΣΕΛ.  9


ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με την τζίφρα της κυβέρνησης η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο

ΣΕΛ.  7
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τρεις αξιωματικοί νεκροί από πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού

ΣΕΛ.  7
«ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Αντιπερισπασμός με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για ανακούφιση του λαού


ΣΕΛ.  10
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αθλια η προσπάθεια της κυβέρνησης να εγείρει τείχη μέσα στο λαό, να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  4   -   5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org