Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ενιαία στρατηγική

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίζεται ευχαριστημένη μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Δεν είναι λίγο πράγμα να εκτιμά ο πρόεδρός του, Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο με τα νέα βαθιά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που επεξεργάζεται και απορρέουν από το μνημόνιο. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί ότι αν δεν ήταν στη μέση το ΔΝΤ, θα ήταν πιο εύκολο το έργο της. Και αυτό μετά από άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα» και ότι «για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

Είναι το άλλοθί της για την ακάθεκτη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, να φουσκώνει τους διαχωρισμούς και αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να συγκαλύψει την εγκληματική πολιτική της στο έδαφος του τρίτου μνημονίου αλλά και πέραν αυτού. Γιατί οι αντιθέσεις είναι μεν υπαρκτές, αλλά Ευρωζώνη και ΔΝΤ προτρέπουν σε μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Ο,τι δηλαδή και η κυβέρνηση. Και όλοι μαζί είναι απέναντι στο λαό, σχεδιάζοντας και τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, ομολογώντας και ανοιχτά πλέον το «γόνιμο» και «εποικοδομητικό» διάλογο, στη βάση του οποίου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να «κλείσει» η «αξιολόγηση» και μάλιστα το «συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο Π. Τόμσεν (δηλαδή αφήνει στο απυρόβλητο το ίδιο το ΔΝΤ) «ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο», τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη (με την Ευρωζώνη) και μόνο αυτών».

Αλλά και η Κομισιόν, μέσω της πρόσφατης έκθεσης με τις «Χειμερινές προβλέψεις», επισημαίνει ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειαστούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και προετοιμάζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα στο υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» 2016-2018.

Η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει τέλος. Ο λαός στην αντεπίθεση, λοιπόν!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ