Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεδριακές διαδικασίες για να γίνουν «ελκυστικοί»

Eurokinissi

Την απόφασή του για την έναρξη των διαδικασιών του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της ΝΔ ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να στήσει το κόμμα «Από την Αρχή», εμφανίζοντάς το ...φρέσκο κι ανανεωμένο να διεκδικήσει με αξιώσεις την αστική διακυβέρνηση και να τρέξει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, εξασφαλίζοντας ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το τριήμερο 22-24/4. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι «δεν θα είναι ένα ακόμη συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη. Είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό αφορά όλους τους πολίτες».

Σε αυτή την προσπάθεια, ουσιαστικά διεύρυνσης της εκλογικής βάσης της ΝΔ, κάλεσε τα 400.000 μέλη της να συμμετέχουν στη διαβούλευση για το νέο καταστατικό, αλλά και «όλους τους πολίτες με τη συμμετοχή τους να δώσουν νέα πνοή στην πολιτική, να γίνουν μέλη και να βοηθήσουν να κτίσουμε το κοινό μας σπίτι».

Στα διαδικαστικά: Στις 12/2 με 11/3 εγγράφονται νέα μέλη, επαναβεβαιώνονται τα παλαιά. Στις 3/4 εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, 9-10/4 γίνεται το συνέδριό της. 11/4 ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το καταστατικό και στις 18/4 δημοσιοποιείται το προσχέδιό του. Στο ενδιάμεσο και μέχρι τις 22/4 που ξεκινά το Συνέδριο του κόμματος, εκλέγονται στελέχη σε διάφορα όργανα.

Στην εισηγητική έκθεση του νέου καταστατικού, η οποία τίθεται σε «ανοικτή ηλεκτρονική διαβούλευση», απ' όπου θα προκύψει το προσχέδιο του νέου καταστατικού που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο συνέδριο, παρατίθενται ερμηνείες όπως ότι «οι πολίτες γύρισαν πλάτη στην πολιτική και τη ΝΔ, διότι η πολιτική παράγεται ερήμην τους». Οτι στόχος είναι «να σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο, κάνοντας τη ΝΔ ελκυστική για τους πολίτες». Οτι «μέσον» γι' αυτό είναι η ψήφιση του νέου καταστατικού στο συνέδριο και «τρόπος» «η μεταρρύθμιση της λειτουργίας της ΝΔ».

Ειδικά για το κόμμα τους, εντοπίζουν αδυναμίες όπως: «Δεν παράγεται πολιτική συμμετοχικά, με δομημένη διαβούλευση που να μπορεί να περιλαμβάνει κάθε πολίτη. Τα μέλη του κόμματος δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής. Οι αποφάσεις είναι αρχηγικές. Το κόμμα δεν παράγει πολιτική μέσω των οργάνων του, αλλά είναι κατά κύριο λόγο ένας εκλογικός μηχανισμός. Δεν αξιολογείται καμία λειτουργία του κόμματος (άνθρωποι/όργανα/πολιτικές) κι έτσι δεν υπάρχει αποτίμηση της όποιας συμμετοχής. Δεν εμπεδώνεται όσο πρέπει η αξιοκρατία μέσα στις κομματικές δομές».

Απέναντι σε αυτά, ξαναβάζουν πρόταγμα να αλλάξουν τον «τρόπο» που λειτουργούν, ώστε να κάνουν τη ΝΔ «ελκυστική», «κόμμα πολυσυλλεκτικό», με θητεία και αξιολόγηση για όλους τους κομματικούς αξιωματούχους.

Τέλος, σε σχετικό ερωτηματολόγιο που απευθύνουν στα μέλη τους, βάζουν και ερώτημα αν «η ιδιωτική χρηματοδότηση της ΝΔ πρέπει να είναι απολύτως διαφανής και επώνυμη».

Επιδίωξη όλων των παραπάνω είναι να καλλιεργήσουν αφενός κλίμα συμβολής τουλάχιστον αυτών που ψήφισαν τον αρχηγό στην αντιλαϊκή δράση, αφετέρου να τους καταστήσουν μοχλούς χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων στην αστική πολιτική και στη στήριξη του συστήματος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org