Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Εντοπίστηκε και η σορός του κυβερνήτη

Εντοπίστηκε χτες το πρωί και η τρίτη σορός, του κυβερνήτη του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, στο χώρο που συνετρίβη το ελικόπτερο προχτές, στη νήσο Κίναρο, στη διάρκεια της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16».

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», το ίχνος του απωλέσθη στις 02.45 το πρωί, και κατόπιν ερευνών εντοπίστηκαν συντρίμμια του στη βραχώδη κορυφή της νησίδας και στη χαράδρωση που χάσκει από κάτω. Κοντά στην κορυφή βρέθηκαν οι σοροί του συγκυβερνήτη, υποπλοιάρχου, Κωνσταντίνου Πανανά και του μηχανικού του ελικοπτέρου, ανθυπασπιστή Ελευθέριου Ευαγγέλου. Η σορός του συγκυβερνήτη εντοπίστηκε στη χαράδρα.

Ακολούθησε η διαδικασία περισυλλογής και μεταφοράς των τριών σορών στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στην Αθήνα, για να διεξαχθεί η διαδικασία της νεκροψίας - νεκροτομής από εξειδικευμένους γιατρούς.

Θυμίζουμε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του ΠΝ συνοδεύτηκαν από μια ακόμα ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, καθώς η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία χαρακτήρισε ουσιαστικά παράνομες τις έρευνες του ελληνικού ΠΝ, λέγοντας ότι η ίδια δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ταυτίζει την ελληνική ζώνη Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο - όπου οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ασκούν δικαιώματα συντονισμού ερευνών - με το FIR Αθηνών. Στην ίδια NOTAM αναφέρεται ότι η ίδια η Αγκυρα έχει τα μέσα και τις ικανότητες να συντονίζει και να διεξάγει τέτοιες έρευνες στην επίμαχη περιοχή και θα συνεχίσει να το κάνει. Εξ ου και κάλεσε όσα μέσα επιχειρούν τέτοιες έρευνες στην περιοχή, να συντονίζονται από τις τουρκικές αρχές.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας, μάλιστα, έγινε την ίδια μέρα που η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συζήτησε και αποφάσισε επίσημα, μετά από κοινό αίτημα Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, την ενεργό εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο στο όνομα του Προσφυγικού, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τον επικίνδυνο χαρακτήρα αυτής της εξέλιξης, όπως και ότι το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Τουρκία γίνεται με ΝΑΤΟικές πλάτες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org