Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε Βουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναδεικνύουν τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έβαλε την υπογραφή της σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και τη χώρα

Το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται πως το προσφυγικό πρόβλημα χρησιμοποιείται για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ

ΓΕΝ

Το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται πως το προσφυγικό πρόβλημα χρησιμοποιείται για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Παρεμβάσεις ενάντια στην ενεργό στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ, που προχωρά με την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο όνομα της διαχείρισης του Προσφυγικού, πραγματοποίησε το ΚΚΕ τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με σχετικές Ερωτήσεις που κατέθεσε, το ΚΚΕ αναδεικνύει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο χαρακτήρα της εν λόγω εξέλιξης, που σηματοδοτεί την παραπέρα εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει τι περιέχει η κοινή πρόταση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας με την οποία κλήθηκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή

Η Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών και υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρο Τάσσο.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η αποκαλούμενη "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική" που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η γραμμή της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, κινούνται στο δρόμο που ακολουθούν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική αυτή βαθαίνει την ενσωμάτωση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία (ΕΕ), την εμπλέκει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, προκαλώντας ζημιά στα κυριαρχικά δικαιώματα και βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Αυτό ακριβώς αποδεικνύεται και από την πρόσφατη (ομόφωνη) απόφαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο, στο όνομα της "φύλαξης" των ελληνοτουρκικών συνόρων και της "καταπολέμησης των προσφυγικών ροών", απόφαση η οποία στηρίχτηκε σε κοινή πρόταση των κυβερνήσεων της Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας!

Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση κατά του λαού μας.

Το ΝΑΤΟ, αυτός ο δολοφονικός μηχανισμός των επεμβάσεων και των πολέμων κατά των λαών, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά, όπως και η ΕΕ, τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων, υποστηρίζοντας "γκρίζες ζώνες".

Το ΝΑΤΟ, από κοινού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ευθύνεται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του "Ισλαμικού κράτους". Ευθύνεται για τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες.

Μετά τη συμφωνία της για την "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή" και την αναβάθμιση του ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών όπως η Frontex, εκφράζει τη στήριξή της στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενισχύοντας τις στοχεύσεις για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα.

Οι παραπλανητικοί κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι οι ελληνικές και τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δε θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας είναι ανυπόστατοι, αφού είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά σύνορα, όπως έχουν καθοριστεί από διεθνείς συμβάσεις.

Αυτό, επιπλέον, αποδεικνύεται και από την προκλητική στάση του τουρκικού κράτους, το οποίο λίγο αμέσως μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί Κίναρο και τον τραγικό θάνατο του πληρώματος, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να συντονίζει την επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης στη ζώνη που περικλείει το FIR Αθηνών.

Στην πράξη, επιβεβαιώνεται ότι το προσφυγικό πρόβλημα χρησιμοποιείται για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της παρουσίας της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της κατάστασης που διαμορφώνει ο πόλεμος στη Συρία, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στη Λιβύη κ.ά.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω πολύ σοβαρά προβλήματα και ιδιαίτερα πώς τοποθετείται για τις συνέπειες που προκαλεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση των θέσεων για συγκυριαρχία - συνδιαχείριση του Αιγαίου, στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας; Τι περιέχει η κοινή πρόταση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας με την οποία κλήθηκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή;».

Ερώτηση και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την επικίνδυνη απόφαση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που μεθόδευσε η ΕΕ με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταγγέλλει και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτησή του, τονίζει τα παρακάτω:

«Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και τη διεξαγωγή ναυτικής επιχείρησής του στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, έπειτα από σχετικό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του.

Η ΕΕ - ταυτόχρονα με την προώθηση του επικίνδυνου σχεδίου της για "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή" - μεθόδευσε από κοινού με το ΝΑΤΟ την ανάθεση "φύλαξης" των ελληνοτουρκικών συνόρων στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του, προώθησε με στρατιωτικές επεμβάσεις αλλαγές συνόρων σε πολλές περιοχές και στηρίζει ανοιχτά, όπως κι η ΕΕ, τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πρόσφατα ότι η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις σχετικές συζητήσεις "διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων", αν και στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στήριξαν κι εξέθρεψαν το ΙSIS και ευθύνονται για την τραγωδία των προσφύγων.

Τα γεγονότα αυτά καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αφορά μόνο τα τουρκικά σύνορα και αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία όχι μόνο συμφώνησε, αλλά και πρότεινε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού. Υπενθυμίζουμε δε ότι διακηρυγμένος στόχος ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της Τουρκίας είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στο θέμα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο υπό ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα, στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, που είναι παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και μεγάλων κινδύνων για το λαό μας;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org