Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται το... «καλό» μνημόνιο, έναντι του «κακού» ΔΝΤ

...και διαβεβαιώνει συνεχώς για την «κατά γράμμα υλοποίηση» της αντιλαϊκής συμφωνίας...

Τον κοινό αντιλαϊκό χαρακτήρα της στρατηγικής ΕΕ - ΔΝΤ επιχειρεί να «κουκουλώσει» η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Τον κοινό αντιλαϊκό χαρακτήρα της στρατηγικής ΕΕ - ΔΝΤ επιχειρεί να «κουκουλώσει» η συγκυβέρνηση
Φτηνούς αντιπερισπασμούς προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση, για να τραβήξει την προσοχή του λαού μακριά απ' την αντιλαϊκή πολιτική που με προσήλωση υλοποιεί. Σε αυτό το πλαίσιο, μία μέρα μετά το προχτεσινό Γιούρογκρουπ και τα συγχαρητήρια από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τη «σημαντική πρόοδο» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Με χτεσινό σημείωμα, το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται ότι με το άρθρο - παρέμβασή του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν,«ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο», καθώς και ότι οι θέσεις που διατυπώνει «απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς».

Παρότι, βέβαια, όσα σημειώνει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στην ουσία αποτελούν μια εξειδίκευση του αντιλαϊκού μνημονίου, η συγκυβέρνηση, για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της, επικαλείται ως «άδειασμα» του Π. Τόμσεν τη χτεσινή δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιήσει το 3ο μνημόνιο.

Μάλιστα, η κυβέρνηση κομπάζει ότι «αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους», ενώ «η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών».

Κάπως έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τη σφοδρότητα των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, εξωραΐζοντάς το με την επίκληση των ακόμα χειρότερων μέτρων που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, σε όλη την πορεία των αντιλαϊκών παζαριών με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τόσο από αυτή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι αντιθέσεις μεταξύ Ευρωζώνης - ΔΝΤ, Γερμανίας - ΗΠΑ κ.ο.κ., αφορούν τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και όχι τα λαϊκά δικαιώματα, τα οποία βάζουν όλοι τους ενιαία στο στόχαστρο.

Πάντως, ο προβληματισμός δεν κρύβεται στο κυβερνητικό επιτελείο, τόσο για τις λαϊκές αντιδράσεις, όσο και για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», σε ένα περιβάλλον «αστάθειας», που θέτει σε κίνδυνο, όπως αναφέρουν, τα όποια βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Σε αυτό το φόντο, όλα τα σενάρια εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και κανένα δεν αποκλείεται εκ των προτέρων...

Το Προσφυγικό σταθερά στο επίκεντρο

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η κυβέρνηση προσδοκά σε μια κάποια εκτόνωση, έπειτα απ' την απόφασή της να βάλει την υπογραφή της στη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα των προσφυγικών ροών.

Τα ζητήματα της οικονομίας και του Προσφυγικού απασχόλησαν χτες τη συνάντηση του πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης ενάντια στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας και στα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη». Αποτυπώνεται, ουσιαστικά, η κοινή επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, ώστε να ευνοηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη στις δύο χώρες.

Αμφότεροι επισήμαναν την «κοινή ευθύνη» των κρατών - μελών της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. «Είναι μια κρίση, γιατί οι 28 ευρωπαϊκές χώρες δεν παίρνουν όλες τις ευθύνες τους (...) Αν η καθεμιά από αυτές αποδεχόταν να κάνει κάτι, δεν θα ήταν μια κρίση (...) Είναι κρίση, γιατί είναι στους ώμους της Ελλάδας, στους ώμους της Ιταλίας, στους ώμους της Γερμανίας και στους ώμους της Σουηδίας, κυρίως. Ομως, είμαστε σε μια οικογένεια 28 χωρών και υποτίθεται ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες», ανέφερε η Λ. Μπολντρίνι.

Ο δε Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στο ΑΠΕ, εστιάζει στις ευθύνες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας - όχι βέβαια για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις... - υποστηρίζοντας ότι «η αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού βασίζεται αποκλειστικά στην υλοποίηση του συλλογικού σχεδίου και των υποχρεώσεων που ο καθένας έχει αναλάβει». Προσθέτει ότι η κυβέρνησή του τηρεί τις δεσμεύσεις της και καλεί και τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. «Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των συμφωνιών και των σχεδίων δράσης, και όχι στην υιοθέτηση μιας αντιευρωπαϊκής, ξενοφοβικής ατζέντας», αναφέρει, όταν στην πραγματικότητα είναι οι ανάγκες των μονοπωλίων που ανοιγοκλείνουν την «κάνουλα» της ροής προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org