Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η γενική απεργία ενίσχυσε τις προϋποθέσεις για να δοθεί συνέχεια

Σημεία από τις παρεμβάσεις όσων πήραν το λόγο στη χτεσινή σύσκεψη

Στιγμιότυπο από την ώρα των παρεμβάσεων
Στιγμιότυπο από την ώρα των παρεμβάσεων
Στη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων στην τελευταία απεργία, όπου περισσότερα καταστήματα από κάθε άλλη φορά παρέμειναν κλειστά και 40 σωματεία πήραν αποφάσεις μόνο στην Αττική, αναφέρθηκε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Υπογράμμισε πως παράλληλα με το διάχυτο προβληματισμό που επικρατεί στους αυτοαπασχολούμενους, μπορεί κανείς να διακρίνει και την επίδραση της κυβερνητικής προπαγάνδας, κυρίως στο θέμα του ποιος πρέπει να πληρώσει για τα Ταμεία και την Ασφάλιση.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που τείνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, ασκώντας κριτική ως προς το αντιασφαλιστικό σχέδιο με το επιχείρημα ότι είναι «αντιαναπτυξιακό» και «μη βιώσιμο». Κατέληξε λέγοντας ότι η ΟΒΣΑ εντείνει την αντιπαράθεση με ορίζοντα τη 48ωρη απεργία και με στόχο το μαζικό «παρών» των αυτοαπασχολούμενων σε αυτή.

Τα βήματα που έγιναν στον κλάδο σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση και το ξεπέρασμα απεργοσπαστικών λογικών συνόψισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. Με παρακαταθήκη την αυξημένη συμμετοχή που καταγράφηκε στην απεργία, τόσο σε ό,τι αφορά χώρους δουλειάς, όσο και εργαζόμενους, τόνισε πως η Ομοσπονδία έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα δράσης για να συνεχιστούν τα θετικά βήματα.

Στα διπλάσια ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που καταγράφηκαν στον κλάδο, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας σε κάθε επιχείρηση να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, αναφέρθηκε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

«Τέσσερις επιχειρήσεις "θυμήθηκαν" να κόψουν την πίτα τους στις 4 Φλεβάρη», ανέφερε, και πρόσθεσε πως όταν οι μεθοδεύσεις αυτές φάνηκε πως δεν θα είχαν αποτέλεσμα, πέρασαν σε προτροπές σε εργαζόμενους να «δηλώσουν άδεια» αντί για απεργία, επιστράτευσαν ακόμα και απειλές για κυρώσεις. Στον ΟΤΕ, 55% των εργαζομένων δήλωσαν απεργοί, κυρίως νέοι εργαζόμενοι από τις τεχνικές υπηρεσίες και τα τηλεφωνικά κέντρα.

Εκτός από την προετοιμασία της απεργιακής μάχης, αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα. Το ΣΕΤΗΠ μετρά δύο απολύσεις απεργών από τον όμιλο «Vodafone». Μετρά όμως και δεκάδες εργαζόμενους που, αν και δεν τόλμησαν να κάνουν το βήμα, περίμεναν την επομένη της απεργίας τις δυνάμεις του Συνδικάτου με την υπόσχεση πως «την επόμενη φορά θα είμαστε κι εμείς στην απεργία».

Να δυναμώσουν ο συντονισμός και η συσπείρωση

Στην ανάγκη να δυναμώσουν τα βήματα συντονισμού στάθηκε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Μεταξύ των προτάσεων που έκανε για τη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα αφορούν τη νεολαία, τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» και στα εργολαβικά συνεργεία.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μετέφερε τις αποφάσεις των συνταξιουχικών σωματείων να προχωρήσουν σε ανοιχτές συσκέψεις των ΔΣ και στη συνέχεια σε Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. «Οι συνταξιούχοι είναι απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι απόμαχοι του αγώνα», τόνισε, και επισήμανε πως τα συνταξιουχικά σωματεία είναι σε ετοιμότητα να στηρίξουν τη 48ωρη απεργία και συνολικά τον αγώνα της εργατικής τάξης.

Την προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων κόντρα στη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μετέφερε ο Ανδρέας Καραβίδας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Φυσικοθεραπευτών, εκπροσωπώντας τις δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

Την επίμονη προετοιμασία της απεργίας, με περιοδείες, καταλήψεις σε δημαρχεία και κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας επισήμανε ο Γιώργος Δασκαλάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ. Οπως σημείωσε, τα ποσοστά της απεργίας ξεπέρασαν το 65%, αν και από δήμο σε δήμο υπήρχαν διακυμάνσεις. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση.

Τις νέες δυνατότητες, τις καινούργιες δυνάμεις που μπήκαν στη μάχη και τις αγωνιστικές διαθέσεις που σε πολλές περιπτώσεις «ανέβηκαν» με την απεργία στις 4 Φλεβάρη, επισήμανε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οπως είπε, καταγράφηκαν και περιπτώσεις όπου τα εργοδοτικά σωματεία προχώρησαν σε ανοιχτή απεργοσπασία, όπως στον «Παυλίδη», όπου το σωματείο πήρε απόφαση κατά της απεργίας, υπήρξαν όμως εργαζόμενοι που τους γύρισαν την πλάτη και πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση.

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, μιλώντας εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, σημείωσε πως η Κίνηση συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να καλλιεργήσουν το μύθο της «εξαίρεσης» στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με σκοπό να το περιχαρακώσουν από τον αγωνιζόμενο λαό. Αναφέρθηκε ακόμα στην τραγική απώλεια των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν σε ελικόπτερο το οποίο κατέπεσε.

Τροχοπέδη ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός

Στη συμβολή που είχαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών στην επιτυχία της απεργίας, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα σε εργαζόμενες και νέες γυναίκες, αλλά και στη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη.

Διάβασε ακόμα τους στίχους που έγραψε μια γυναίκα το βράδυ που ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων βρέθηκε στο μπλόκο των αγροτών. Διασκευάζοντας ένα ποίημα αγωνιστριών παλιότερης εποχής, κατέληξε με τη βεβαιότητα πως με τη συμμετοχή στον αγώνα «για τα παιδιά κι εγγόνια μας θα φτιάξουμε οικουμένη».

Πείρα από σχολές της Αθήνας κατά την προετοιμασία της απεργίας μετέφερε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού Αθήνας. «Αποκαλύψαμε στους φοιτητές ποιος είναι ο υπαίτιος για τα προβλήματά μας, δηλαδή τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις. Εξειδικεύσαμε ανά σχολή τις συνέπειες του αντιασφαλιστικού σχεδίου, που είναι μια ακόμη μαζική κλοπή του ιδρώτα και των κόπων των εργαζομένων. Αποδείξαμε ότι η μόνη επιλογή των νέων είναι να μπουν στον αγώνα», είπε.

Κατήγγειλε επίσης την επιχειρηματολογία άλλων δυνάμεων στα πανεπιστήμια ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι «μη βιώσιμο», ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές και ότι δεν συμμετέχουν στα συλλαλητήρια σήμερα και αύριο, επειδή δεν καλούν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και επειδή οι αγρότες είναι υποκινούμενοι από ΝΔ και Χρυσή Αυγή!

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σημείωσε πως η απεργία είχε σημαντική επιτυχία ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι ταξικές δυνάμεις είχαν σταθερή παρέμβαση. Από την πλευρά της, η εργοδοσία, με τρομοκρατία, εκβιασμούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προσπάθησε να ανακόψει τις αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά επανήλθε και μετά την απεργία. Ιδιαίτερα τόνισε τη συμμετοχή μεταναστών εργατών στην απεργία, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η δράση των ταξικών σωματείων, που αποκαλύπτει σταθερά τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την εκμετάλλευση των εργατών κ.ά.

Η «νέα» πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των επιστημόνων είναι άλλη μια «βελτιωμένη» κοροϊδία. Αυτό σημείωσε ο Αγγελος Βρεττός, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, τονίζοντας ότι δεν αλλάζουν η δραστική μείωση των παροχών και συντάξεων, το ξεζούμισμα των αυτοαπασχολούμενων, η παραπέρα υποβάθμιση της Υγείας. «Ισοδυναμεί με αργό θάνατο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των βιοπαλαιστών δικηγόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ασκησε κι αυτός κριτική στις ηγεσίες των επιστημονικών συλλόγων που επιμένουν να στηρίζουν τη λογική του αντιασφαλιστικού σχεδίου, υποστηρίζοντας ψευδεπίγραφους διαλόγους, την ανταποδοτικότητα στην Ασφάλιση και «αναλογιστικές μελέτες» για τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.

Οργανώνοντας τη συνέχεια

Η επιτυχία της απεργίας στον κλάδο της δημόσιας Υγείας οφείλεται κατά πολύ στη δράση των Επιτροπών Αγώνα, των ταξικών σωματείων και συνδικαλιστών, κόντρα στην τρομοκρατία και την υπονόμευση από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, είπε η Ολγα Σιάντου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα στη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δούλεψαν με κόπο και επιμονή, με συσκέψεις ανά τμήμα και κλινική και μέτρησαν ανεβασμένα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, σε αντίθεση με νοσοκομεία και χώρους που δεν έχουν παρέμβαση.

Οπως είπε, «κλιμάκωση τώρα σημαίνει να συνεχιστούν οι Γενικές Συνελεύσεις και οι συσκέψεις, να μιλήσουν οι εργαζόμενοι και να οργανώσουν τον αγώνα τους, να παρέμβουμε σε μεγάλους χώρους που δεν έχουμε πάει, να φτιάξουν επιτροπές αγώνα τα "5μηνα" στα νοσοκομεία και να γραφτούν στα σωματεία».

Η Ντίνα Καρανέ, εκ μέρους της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, παρατήρησε πως όλες οι προηγούμενες απεργιακές και άλλες μάχες έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη συγκυβέρνηση.

Και στον κλάδο των λογιστών είχε επιτυχία η απεργία, όπως είπε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Σε Θεσσαλονίκη, Αρτα και Τρίκαλα ήταν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής, «όμως η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα τα σωματεία μας έχουν πλέον μεγαλύτερο κύρος», είπε. Επισήμανε πως πρέπει να δοθεί συνέχεια και έμφαση στη συμπόρευση των υπαλλήλων λογιστών με τους ελευθεροεπαγγελματίες λογιστές - φοροτέχνες και με τους φοιτητές και σπουδαστές των οικονομικών σχολών. Η «ενότητα», όμως, το «όλοι μαζί» χτίζεται στη βάση του ποιον βάζεις «απέναντι», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ