Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΑΡΙΣΑ
Τα τρακτέρ προπομπός της μεγάλης συγκέντρωσης

Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο

Πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία
Πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία
Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μαζί με την πρωτοπόρα εργατιά, το «παρών» έδωσε η μικρομεσαία αγροτιά που επί δύο βδομάδες βρίσκεται στα μπλόκα.

Εκεί ήταν και οι έμποροι και βιοτέχνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, που έκλεισαν τις μικροεπιχειρήσεις, τα μαγαζιά και τα γραφεία, συμμετέχοντας στην απεργία. Οι νέοι των σπουδών, μαθητές και φοιτητές, αλλά και οι απόμαχοι της δουλειάς, που δεν δέχονται όμως να γίνουν απόμαχοι των αγώνων. Οι γυναίκες που θέλουν και μπορούν να στέκονται ισάξια δίπλα στους άνδρες τους στις μάχες για το ψωμί και το μέλλον της οικογένειας.

«Νεκρή πόλη» χτες η Λάρισα, καθώς όλα ήταν κλειστά - ακόμα και οι καφετέριες - αλλά, ταυτόχρονα, «τόσο ζωντανή», με χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Κι έρχονται ...κι έρχονται...

Η ώρα 9.30 - μια ολόκληρη ώρα πριν από το προκαθορισμένο ξεκίνημα της απεργιακής συγκέντρωσης - και στους δρόμους που οδηγούν από τις συνοικίες, τις λαϊκές γειτονιές προς το κέντρο της πόλης, βαδίζουν πολλοί. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά. Είναι από αυτούς που πάνε στο συλλαλητήριο «οικογενειακά», ή «κατά μόνας».

Στις 10 η ώρα, στο χώρο της συγκέντρωσης έχουν, ήδη, μαζευτεί εκατοντάδες. Και η πλατεία αρχίζει να γεμίζει, καθώς φτάνουν οι εργάτες. Ξεκίνησαν από τους χώρους των προσυγκεντρώσεων, κρατώντας δεκάδες τα πανό με τις υπογραφές ταξικών σωματείων και μ' αυτό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας να γράφει: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο - λαιμητόμο, αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, να πληρώσουν το κεφάλαιο και το κράτος του». Φωνάζοντας συνθήματα και ανεμίζοντας τις σημαίες, μπαίνουν οργανωμένα στο χώρο της συγκέντρωσης.

Τα τρακτέρ μπαίνουν επικεφαλής για να ξεκινήσει η πορεία
Τα τρακτέρ μπαίνουν επικεφαλής για να ξεκινήσει η πορεία
Στα μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία ακούγεται η φωνή του τραγουδιστή να λέει «εργατιά προχώρα δίπλα σου κι εμείς στη δουλειά και τον αγώνα, κόντρα πάμε στο χειμώνα, ο τροχός για να γυρίσει, η ζωή να προχωρήσει».

Κι από μακριά ακούγεται η βουή των τρακτέρ. Είναι οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας που είχαν προσυγκεντρωθεί στην πλατεία της Νομαρχίας κι από κει με πορεία επί της οδού Παπαναστασίου κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία. Μπροστά τα τρακτέρ με τις κόρνες στη διαπασών κι ακολουθεί το πανό του μπλόκου που γράφει: «Ενωτικός αγώνας αγροτών - εργατών ενάντια στην πλουτοκρατία».

Από κάθετο δρόμο, στην πορεία των αγροτών μπαίνουν αυτοπασχολούμενοι, με το πανό της ΠΑΣΕΒΕ να γράφει: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση». Παραπέρα προστίθενται οι εργαζόμενοι στους δήμους που βρίσκονταν έξω από το Δημαρχείο Λάρισας. Από άλλη μεριά της πόλης έρχονται μαθητές και σπουδαστές με τα δικά τους πανό και τα δικά τους νεανικά, ευρηματικά συνθήματα.

Κι ενώ η πλατεία έχει πια γεμίσει, ακούγονται «δαιμονισμένα» κορναρίσματα. Είναι οι απεργοί ταξιτζήδες και οι φορτηγατζήδες, που με τα οχήματά τους κινούνται γύρω από την πλατεία.

Θα συναντιόμαστε συνεχώς στους δρόμους

Στις 10.40 η συγκέντρωση αρχίζει και στο βήμα ανεβαίνει για να χαιρετίσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δηλώνουμε σήμερα "παρών" στον κοινό αγώνα με τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κοινός αγώνας, η λαϊκή συμμαχία πολλαπλασιάζει τη δύναμή μας, δίνει προοπτική στην πάλη μας. Θα συναντιόμαστε, συνεχώς, στους δρόμους και τις πλατείες, παντού. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι "δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί", δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

Ακολουθούν χαιρετισμοί από τον Περ. Καζαντζίδη, αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, και από τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Ακολουθεί μια μεγάλη σε όγκο και παλμό πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με προπομπό τα τρακτέρ των αγροτών και κατάληξη τα γραφεία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όπου καταγγέλθηκαν οι αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας και η απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στον πρόεδρο του ΕΚ Λάρισας και σε συνδικαλιστική αντιπροσωπεία για να ενημερώσει τους εργαζόμενους, έχοντας προηγουμένως βγάλει σε διαθεσιμότητα εννιά εργαζόμενους της εφημερίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ