Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΘΗΝΑ
Εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Χιλιάδες απεργοί εργάτες απ' όλους τους κλάδους μπήκαν επικεφαλής της μεγάλης λαϊκής διαδήλωσης

Η κεφαλή της προσυγκέντρωσης στην Κάνιγγος έχει φτάσει στην αρχή της Πανεπιστημίου και η ουρά της βρίσκεται ακόμα στην πλατεία
Η κεφαλή της προσυγκέντρωσης στην Κάνιγγος έχει φτάσει στην αρχή της Πανεπιστημίου και η ουρά της βρίσκεται ακόμα στην πλατεία
Τα μηνύματα που έρχονταν όλες τις προηγούμενες μέρες από τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές της Αθήνας επαληθεύτηκαν. Το χτεσινό απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ήταν εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό, προκαλώντας ενθουσιασμό σ' αυτούς που συμμετείχαν, αλλά και δέος σε εκείνους που συναντούσε στο δρόμο της η πορεία, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη ανάπτυξη, η πορεία απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ κόσμος υπήρχε πάνω στην πλατεία Συντάγματος και στην Οθωνος.«Τέτοια συγκέντρωση είχε καιρό να γίνει», «Βλέπεις παντού καινούργιο κόσμο, αλλά και γνωστούς που είχαν χαθεί από τις διαδηλώσεις», είναι μερικά από τα σχόλια που ακούγονταν ανάμεσα στα απανωτά συνθήματα: «Είμαστε σε πόλεμο, μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές Ενωση, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Δουλειά μέχρι τον τάφο, άθλια ζωή, κανένας νέος να μην τ' αποδεχτεί».

Από το ξημέρωμα, όλα έδειχναν πως η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα ήταν μεγάλη: Σε εργασιακούς χώρους όπου στάθηκαν το πρωί απεργιακές φρουρές, ελάχιστοι εμφανίστηκαν να δουλέψουν. Τα μικρομάγαζα στις γειτονιές παρέμειναν κλειστά στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως και χιλιάδες καταστήματα στο κέντρο. Τα λεωφορεία των Λαϊκών Επιτροπών έφευγαν από τις συνοικίες γεμάτα με κόσμο, και όσοι δεν χωρούσαν ούτε όρθιοι, αναζητούσαν τρόπο να κατέβουν στην Ομόνοια.

Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου

*

Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Οι προσυγκεντρώσεις ήταν από μόνες τους μεγάλες συγκεντρώσεις, προσεγμένες στη διάταξη και στην παρουσία τους, με φροντίδα των ίδιων των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών σε κάθε κλάδο. Πανό, γιλέκα, λάβαρα, χιλιάδες τρικάκια με το κάλεσμα σε ξεσηκωμό. Κι ακόμα, μουσικά όργανα να συνοδεύουν και να δίνουν ρυθμό στα συνθήματα, νεολαίοι και μαθητές να χαλούν τον κόσμο. Μια πραγματική λαϊκή διαδήλωση, με τους απεργούς εργάτες στην πρώτη γραμμή.

Πλήθος κόσμου στην πορεία

Οι προσυγκεντρώσεις από την Κάνιγγος και την πλατεία Βάθης συναντήθηκαν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου, βάζοντας «μέτωπο» προς το Σύνταγμα. Πίσω τους στοιχήθηκαν οι προσυγκεντρώσεις από τις παρυφές της Ομόνοιας. Ξεχώρισαν για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ των οικοδόμων, με τη συμμετοχή και του σωματείου στα έργα κατασκευής του Μετρό, της ΠΑΣΕΒΕ, που ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, με τα πανό του κλαδικού και των επιχειρησιακών τους σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, της ΟΓΕ, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των ΑμεΑ.

Από τη συγκέντρωση δεν έλειψαν οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών, με το πανό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, όπως και του Σωματείου Εμπόρων και Παραγωγών της Περιφέρειας Αττικής. Συμμετείχαν ακόμα απόστρατοι, που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματός στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και την Πανελλήνια Ενωση αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

Η πορεία φτάνει στην πύλη του Αδριανού και πίσω ακολουθούν χιλιάδες
Η πορεία φτάνει στην πύλη του Αδριανού και πίσω ακολουθούν χιλιάδες
Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε το πανό του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο. Κλιμακώνουμε την πάλη μας». Για πάνω από 1 ώρα, η πορεία περνούσε μπροστά από τη Βουλή, με τα πρώτα μπλοκ να κατευθύνονται όλο και πιο κάτω στη Λεωφόρο Αμαλίας, προκειμένου όλη η διαδήλωση να χωρέσει στο Σύνταγμα. Τελικά, δεν ήταν λίγος ο κόσμος που έμεινε ακόμα και πάνω στην Πανεπιστημίου, όταν στην Αμαλίας μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Κοινός αγώνας με τη μικρομεσαία αγροτιά

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, τα μαζικά μπλοκ συγκρότησαν μια μαζική απεργιακή διαδήλωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Χρήστος Πάσουλας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και της Επιτροπής του Μπλόκου της Ανθήλης, και ο Βαλεντίν Πάτσο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (εκτενή αποσπάσματα στη σελίδα 12).

Οπως σημείωσε ο Χρ. Πάσουλας, «ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι δίκαιος και αγώνας επιβίωσης. Σε αυτόν τον αγώνα ανταμώνουμε με τους εργάτες. Μπορούμε και πρέπει να τον δυναμώσουμε. Να ταιριάξουμε τα κοινά μας αιτήματα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και διαμηνύουμε στην κυβέρνηση και προς πάσα κατεύθυνση να μην τολμήσουν να φέρουν τα μέτρα αυτά για ψήφιση στη Βουλή».

Η διαδήλωση στο Σύνταγμα

*

Η διαδήλωση στο Σύνταγμα
Στον κοινό αγώνα με τους αγρότες αναφερόταν και το κάλεσμα που επαναλαμβανόταν από τα μεγάφωνα: «Οι αγρότες κρατάνε και ενισχύουν τα μπλόκα τους! Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να μπει ακόμα πιο μαζικά κι αποφασιστικά στον αγώνα και σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο συνδικαλιστής της ΠΣΟ είπε μεταξύ άλλων: «Αδέλφια μας εργάτες και αγρότες σε ολόκληρη την Ελλάδα, είμαστε μαζί σας, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους εσάς, τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, μαζί με όλους τους φτωχούς αγρότες και ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Καταδικάζουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που μαζί με την τρόικα, το ΔΝΤ και την ΕΕ διαλύουν τις κατακτήσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και για τους εργαζόμενους και για τους φτωχούς αγρότες».


Η πυκνή πορεία απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τους στύλους του Ολυμπίου Διός
Η πυκνή πορεία απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τους στύλους του Ολυμπίου Διός

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ