Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων

Η πλατεία Καραϊσκάκη την ώρα της συγκέντρωσης
Η πλατεία Καραϊσκάκη την ώρα της συγκέντρωσης
Χιλιάδες απεργοί και μαζί τους συνταξιούχοι, γυναίκες και νεολαίοι, συγκρότησαν μία από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Το σκηνικό συμπλήρωναν τα κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά καταστήματα.

Η πλατεία Καραϊσκάκη όπου γινόταν η απεργιακή συγκέντρωση, δεν μπόρεσε να χωρέσει όλο τον κόσμο που κατέφθανε από εργασιακούς χώρους και εργατογειτονιές της πειραιώτικης περιφέρειας και μάλιστα πολύ πριν από τις 11 το πρωί, που ήταν το αγωνιστικό ραντεβού. Αποτέλεσμα ήταν, για πρώτη φορά, να κλείσουν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου που περνάει μπροστά από την πλατεία.

Μοναδικά στιγμιότυπα εκτυλίχτηκαν και κατά τη διάρκεια της μάχης της περιφρούρησης της απεργίας που είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων και στους περισσότερους τόπους δουλειάς. Κεντρικός ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Χαιρέτισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής Αλέκος Περράκης.

Η πορεία που ξεκίνησε περικύκλωσε το κέντρο του Πειραιά. Ξεχώρισαν τα μπλοκ των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών, των απεργών από τα εργοστάσια του Πειραιά, των Λαϊκών Επιτροπών, ενώ ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους. Μαζικά και γεμάτα ζωντάνια ήταν τα μπλοκ και των μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κυρίως από το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Η μαζική πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Η μαζική πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Σταθμός της πορείας ήταν το ανοιχτό πολυκατάστημα της αλυσίδας «Carrefour - Μαρινόπουλος» στο Πασαλιμάνι. Μετά τη δυναμική παρέμβαση που έγινε από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά και άλλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το πολυκατάστημα έκλεισε.

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, Νίκος Τζώρτζης, παραμονή της απεργίας, η εταιρεία για να «στείλει το μήνυμα» στους εργαζόμενους είχε προβεί σε δύο τρομοκρατικές απολύσεις στο πολυκατάστημα του Ρέντη. «Δίνουμε και εμείς τη δική μας απάντηση - είπε - στην τρομοκρατία και στις απολύσεις».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org