Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία μετά την αμερικανική δοκιμή της NMD

Οι Βλ. Πούτιν και Ζιάο Ζεμίν, ενώ ανταλλάσσουν αναμνηστικά μετά τη συμφωνία

Associated Press

Οι Βλ. Πούτιν και Ζιάο Ζεμίν, ενώ ανταλλάσσουν αναμνηστικά μετά τη συμφωνία
ΜΟΣΧΑ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στη ζώνη του λυκόφωτος έχει εισέλθει για τα καλά η οικουμένη μετά τη λυσσαλέα προσήλωση των Αμερικανών να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος του «υιού του πολέμου των άστρων», παρά τους κινδύνους που συνιστά για τη στρατηγική ισορροπία του πλανήτη. Ετσι, την Κυριακή οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις προκάλεσαν ένα μίνι «πόλεμο των άστρων», πάνω από τον ειρηνικό, μια δοκιμή του προγράμματος NMD, που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχής από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η απάντηση ήρθε σχεδόν 24 ώρες αργότερα με την έκφραση της επιθυμία να διατηρηθεί ως έχει η συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ΑΒΜ) που διατύπωσαν η Ρωσία και η Κίνα.

Μία επιθυμία που υλοποιείται, μέσω του συμφώνου που υπογράφτηκε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου Ρωσία και Κίνα ανανέωσαν τους δεσμούς της στρατηγικής σημασίας φιλίας τους, επισημαίνοντας, παράλληλα, την προσήλωση και την υποστήριξή τους στη συνθήκη ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, ως βασική προϋπόθεση για την παγκόσμια σταθερότητα. Οι πρόεδροι των δύο χωρών -που ο συνολικός πληθυσμός τους ξεπερνά το 1,4 δισεκατομμύριο-Βλαντιμίρ Πούτιν και Ζιάν Ζεμίν, κατέληξαν στο νέο σύμφωνο που αντικαθιστά συμφωνία, η οποία είχε πάψει να ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες. Το νέο σινο-ρωσικό σύμφωνο φιλίας έχει μια αρχή: «Πάντοτε φίλοι, ποτέ εχθροί» και όπως τόνισαν και οι δύο ηγέτες δεν έχει στρατιωτικό χαρακτήρα. Αντίθετα, περιέχει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για τη σύναψη μακρόχρονων διμερών σχέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται ισχυρότεροι εμπορικοί δεσμοί και ανταλλαγές πληροφοριών στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα. Και οι δύο χώρες, επισήμαναν οι Πούτιν και Ζεμίν, επιθυμούν να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού και αυτονομισμού στις περιοχές τους κοντά στα σύνορα.

«Διάλυση του ΝΑΤΟ»

Οσον αφορά την επίμαχη αντιπυραυλική ασπίδα, ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για την κατασκευή ενός αντιπυραυλικού συστήματος από τις ΗΠΑ, καθώς δε διατρέχουν κανέναν άμεσο κίνδυνο, αναφέροντας, ωστόσο, πως ο Πρόεδρος Μπους ορθά εξετάζει τις αμερικανικές μελλοντικές αμυντικές ανάγκες.

Το κυριότερο, όμως, σημείο της συνέντευξης αφορά στο ΝΑΤΟ, όπου ο Πούτιν επισημαίνει πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, προς τη Ρωσία, εν μέρει διαιωνίζει τη διαίρεση της ηπείρου της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. «Το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι απλό. Στη Δύση όλοι λένε ότι δε θέλουν άλλη διαίρεση στην Ευρώπη, δεν επιθυμούν ένα νέο τείχος του Βερολίνου. Πολύ καλά, συμφωνούμε απολύτως», τόνισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι «όταν όμως το ΝΑΤΟ διευρύνεται, η διαίρεση δεν εξαφανίζεται, απλώς προχωρά προς τα σύνορά μας. Η διαίρεση αυτή θα υπάρχει μέχρι να δημιουργηθεί μία και μόνη περιοχή ασφάλειας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση από το ΝΑΤΟ στρατιωτικής βίας, για να πετύχει πολιτικούς σκοπούς στην Ευρώπη, λαμβάνοντας πολύ λίγο υπόψη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατέληξε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να καταργηθεί όπως και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλά αυτό ούτε που εξετάζεται».

«Επιτυχής» η δοκιμή του NMD

Πάντως, το κοινό ανακοινωθέν ακολούθησε την επιτυχημένη δοκιμή του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή τα ξημερώματα από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια.

Ο στόχος, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Minuteman 2 που εκτοξεύτηκε από αεροπορική βάση στις 10:40 του Σαββάτου, τοπική ώρα (05:40 της Κυριακής ώρα Ελλάδας). Είκοσι ένα λεπτά και 34 δευτερόλεπτα αργότερα ένας πύραυλος ανάσχεσης εκτοξεύτηκε από την ατόλη Κουατζαλέιν στα νησιά Μάρσαλ, σε απόσταση 7.725 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο στόχος καταστράφηκε σε απόσταση 140 μιλίων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, έξω από την ατμόσφαιρα της γης.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη δοκιμή αυτή καθώς δύο από τις τρεις προηγούμενες ήταν αποτυχημένες. Η δοκιμή, που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G8 στην Ιταλία, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί με ηγέτες που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ή και με εχθρότητα το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο είναι αντίθετο με τη Συνθήκη ΑΒΜ του 1972.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ