Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
«Επέζησε» η κυβέρνηση Ράτσαν

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η κυβέρνηση της Κροατίας κέρδισε, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητούσε ο πρωθυπουργός Ιβισα Ράτσαν για να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του να εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δύο Κροάτες «υπόπτους για εγκλήματα πολέμου». Η κυβέρνηση εξασφάλισε την Κυριακή την υποστήριξη 93 από τους 151 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 36. Οι υπόλοιποι Κροάτες βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Η πολύωρη διαδικασία στη Βουλή έμοιαζε με συζήτηση κωφών, καθώς από τη μια ο Ράτσαν μίλαγε για «διεθνή σεβασμό» και «αναζήτηση της αλήθειας», ενώ από την άλλη το χαρακτηριζόμενο ως «εθνικιστικό» HDZ δήλωνε ότι «θα συνεχίσουμε τη μάχη για τα πιστεύω μας όσο κι αν χρειαστεί».

Η κοινή γνώμη στην Κροατία παραμένει διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα. Ακόμη και ο ίδιος ο Ράτσαν θεωρεί «υπερβολικές» κάποιες από τις αξιώσεις της Κάρλα ντελ Πόντε, της εισαγγελέα του ΔΠΔ, και δεσμεύεται ότι θα τις «αντικρούσει». Αλλά «θα το κάνουμε στην αίθουσα του δικαστηρίου της Χάγης», είπε.

Ο ένας από τους υπόπτους, ο στρατηγός Ραχίμ Αντέμι, δήλωσε ότι θα προσέλθει οικειοθελώς στη Χάγη την επόμενη βδομάδα, ενώ για τον στρατηγό Αντε Γκοτόβινα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ