Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συνομιλίες για τη μειονότητα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Συνέχιση των διαβουλεύσεων για το νόμο της Ουγγαρίας που αφορά την ουγγρική μειονότητα στις γειτονικές χώρες, συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Ρουμανίας και Ουγγαρίας, στη διάρκεια των συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο έξω από το Βουκουρέστι. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας Μίρτσεα Τζοάνα και της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι δεν πέτυχαν κάποια ουσιαστική προσέγγιση στο ζήτημα που επισκιάζει τις τελευταίες βδομάδες τις σχέσεις των δύο χωρών. Πρόκειται για το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ουγγρικό Κοινοβούλιο και προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία και κριτική στη Σλοβακία και πολύ περισσότερο στη Ρουμανία, μια και αφορά την ουγγρική μειονότητα που ζει στις γειτονικές με την Ουγγαρία χώρες, για την οποία και προβλέπει την παραχώρηση από την πλευρά της «μητέρας - πατρίδας Ουγγαρίας» μιας σειράς διευκολύνσεων και υλικών προνομίων. Στα προνόμια αυτά για τους Ούγγρους του εξωτερικού συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα για άδεια εργασίας στην Ουγγαρία, καθώς και για κοινωνική ασφάλιση, η χρήση πολιτιστικών υπηρεσιών, αλλά και η χρηματική ενίσχυση οικογενειών της μειονότητας, των οποίων τα παιδιά προτίθενται να φοιτήσουν σε ουγγρικό σχολείο. Σημειώνεται ότι η Αυστρία απέρριψε κατηγορηματικά αυτόν το νόμο.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά στοιχεία του νόμου αυτού που συνιστούν διακρίσεις για τους πολίτες της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τον Τζοάνα, ο ουγγρικός νόμος διεκδικεί κατά απαράδεκτο τρόπο επιρροή σε ξένο έδαφος και περιέχει κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, που υπονομεύουν το πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβάσεων για την προστασία των μειονοτήτων. Επανέλαβε την πρόταση, που είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάσε στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, να μην τεθεί ο νόμος σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουγγαρίας με την ΕΕ, κάτι που απέρριψε ο Μάρτονι.

Από τη μεριά του, Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ως πρόσφορο μέσο για την άρση των ρουμανικών επιφυλάξεων, μια ουγγρορουμανική συνεργασία στην επεξεργασία των διατάξεων για την εφαρμογή του νόμου. Συγχρόνως, επισήμανε πως μέσα για τη διατήρηση της ταυτότητας μιας μειονότητας δεν μπορούν να εκληφθούν ως διάκριση σε βάρος της πλειοψηφίας, μια και αυτή εξαιτίας της θέσης της δεν έχει ανάγκη κάποιας προστασίας. Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της μεικτής κυβερνητικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org