Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχίζεται η «διαπλοκομαχία»

Μπορεί ο Κ. Σημίτης να έφυγε για τη Μόσχα την Κυριακή, αλλά τα επεισόδια του σίριαλ της «διαπλοκομαχίας» και των πολύμορφων ανταγωνισμών, στο φόντο και των εσωτερικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκαν. «... δεν πρέπει να βλέπει κανείς συνωμοσίες εκεί που δεν υπάρχουν», έγραφε την Κυριακή ο εκδότης - διευθυντής του «Βήματος», απαντώντας στις κατηγορίες του Κ. Σημίτη, περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, που κρύβονταν πίσω από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Τα ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα» αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον Κ. Σημίτη και προωθούν τον Γ. Παπανδρέου, έγραφε ο «Τύπος της Κυριακής», κάτω από τον ενδεικτικό τίτλο «Φύγε Κώστα, έλα Γιώργο». Αντίθετα, η κυριακάτικη «Καθημερινή» με πρωτοσέλιδο άρθρο της, που είχε τον τίτλο «Φραγμός στις συνωμοσίες», σημείωνε τα εξής, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις πρωθυπουργικές αιτιάσεις: «Δεν είναι οι εφημερίδες, τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις που θα αποφασίσουν πότε θα φύγει ένας πρωθυπουργός, ένας αρχηγός κόμματος ή μία κυβέρνηση».

Και μπορεί, στο άρθρο του κυριακάτικου «Βήματος» να σημειώνεται ακόμη, ότι «καιρός υπάρχει και για την κυβέρνηση Σημίτη. Να αναγνωρίσει τα μετεκλογικά λάθη της και να τα διορθώσει» - σε αντίθεση με το άρθρο της Παρασκευής, που ζητούσε ουσιαστικά από τον Σημίτη να ετοιμάσει την αποχώρησή του - αλλά, μάλλον, τα μαχαίρια δεν μπήκαν ακόμη στις θήκες τους. Απλώς, ακονίζονται για τον επόμενο γύρο...

Οι... Ελληναράδες

Φασιστοειδή που καλύπτονται πίσω από ταμπέλες, όπως «Ελληνικό Μέτωπο», βρώμισαν πάλι τους δρόμους με προκηρύξεις που καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Με επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων επιχειρούν να ταυτίσουν τους αλλοδαπούς εργάτες με το έγκλημα και χρεώνουν σ' αυτούς την ανεργία. Ο ίδιος ο τίτλος της προκήρυξης προδίδει μία από τις επιδιώξεις τους: «Καμιά νομιμοποίηση λαθρομετανάστη» γράφουν. Κι αυτό απλά σημαίνει πως οι χρηματοδότες του «Ελληνικού Μετώπου» έχουν ανάγκη από λαθραίους μετανάστες, δηλαδή, φτηνούς - ανασφάλιστους εργάτες, που θα ζουν μόνιμα με τον τρόμο της απέλασης και δε θα σηκώνουν ποτέ κεφάλι.

Θα τους συμβουλεύαμε, να μαζευτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις...

Σχέδια διάσπασης

Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, δημοσιεύει το χτεσινό «Εθνος», όπου ανάμεσα σε άλλα μιλάει και για τη «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού». Και πρέπει να ομολογήσουμε, ότι μιλάει αρκετά καθαρά ο άνθρωπος, τόσο για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, όσο και ιδιαίτερα για την τακτική της. Τίποτε δεν παίρνει πίσω, απ' όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, εκτός από ένα, τις κατώτερες συντάξεις. «Να διασφαλίσουμε, σημειώνει, αλλά και να δώσουμε προοπτική αύξησης στις κατώτερες συντάξεις. Ετσι θα έχουμε μαζί μας εκείνους τους οποίους οφείλει να υπηρετήσει και να αναβαθμίσει η πολιτική μας».

Με δυο λόγια, δηλαδή, ο κ. Χριστοδούλου θέλει να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων. Αυτό, ακριβώς, το μέτωπο που έκανε δυνατές τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταπιεί τη γλώσσα της πριν από δυο μήνες. Οσο για το πού βλέπει ο κ. υπουργός το ασφαλιστικό πρόβλημα, διαβάστε τα παρακάτω: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα η οποία έχει ταυτόχρονα τους πιο πλούσιους και τους πιο φτωχούς συνταξιούχους σε όλη την ΕΕ. Και αυτό συνιστά για εμένα μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Θα πρέπει εκεί να υπάρξουν τομές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα υγιές και βιώσιμο, αλλά πάνω απ' όλα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα...».

Τι λένε τώρα;

Αρκετές φορές, όταν οι κομμουνιστές αναφέρονται στους εντεινόμενους ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις στο χώρο της Παιδείας, μερικοί χαμογελούν ειρωνικά, ενώ κάποιοι άλλοι σπεύδουν να αντιτάξουν κάποιους γενικόλογους και αυθαίρετους αφορισμούς.

Τα σημειώνουμε όλ' αυτά, με αφορμή επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 39 Λύκεια της Αθήνας και συμπεριέλαβε 3.380 μαθητές και μαθήτριες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, που δημοσιεύτηκαν στο «Βήμα», οι παράγοντες που καθορίζουν τις επιδόσεις των μαθητών στα βασικά μαθήματα της Μέσης Εκπαίδευσης, είναι κατά πρώτον λόγο το φροντιστήριο και κατά δεύτερο το μορφωτικό επίπεδο των γονιών - όπως και η δυνατότητα να βοηθούν τα παιδιά τους - και η ποιότητα του σχολείου. Παράγοντες, δηλαδή, που παραπέμπουν άμεσα σε κοινωνικο - οικονομικές παραμέτρους, είτε αφορούν αυτές την κατάσταση των οικογενειών των μαθητών, είτε αυτή των περιοχών που κατοικούν.

Τι λένε τώρα, λοιπόν, όσοι παριστάνουν τους ανήξερους για τον ταξικό και άδικο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κοινωνίας μας;

Τα αυταρχικά...

ΣΙΓΑ μη δεν τα ενέκριναν τα μέτρα καταστολής για τις διαδηλώσεις στη Γένοβα οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χτες! Βέβαια, το τυπικό μέρος της δουλιάς κάνανε, μια και οι «ευρω... ασφαλίτες» έχουν φροντίσει πολύ καιρό πιο πριν για το ουσιαστικό.

Πάντως, είναι προφανές πως τους διακατέχει το πνεύμα που λέει ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», μια και αποφάσισαν περί μόνιμων μέτρων καταστολής σε κάθε είδους διάσκεψη κορυφής.

Γιατί βέβαια φοβούνται (και δικαίως) ότι δεν είναι τυχαία η συνεχής διεύρυνση όσων αντιμετωπίζουν αρνητικά την περίφημη «παγκοσμιοποίηση» και καθόλου δε θα ήθελαν να δουν να αμφισβητούνται στα σοβαρά οι πολιτικές τους. Αλήθεια, τι είπε εκεί η Ελισάβετ Παπαζώη ...δε μάθαμε!

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Είναι και «φίλος της Ελλάδας», τώρα ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Ζακ Ρογκ. Και γιατί να μην είναι δηλαδή; Οταν μας επισκέπτεται, μια χαρά περνάει και τσάμπα, ενώ κάθε άλλο παρά ζημιωμένος θα βγει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Αμα έχουμε τέτοιους «φιλέλληνες», μπορούμε όντως να αισθανόμαστε σίγουροι για το μέλλον μας στο διεθνές σκηνικό. Οσο ...τους ταΐζουμε δηλαδή θα μας φέρονται καλά.

ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ πήρατε; Αν όχι, πάρτε και ...εκπνέετε αύριο Τετάρτη που θα περάσει ο καύσωνας. Σήμερα αισίως θα φτάσουμε τους 40 βαθμούς και να θυμάστε ότι οι μετρήσεις δε γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου η ζέστη φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι ειδικοί προτείνουν τα συνήθη μέτρα: Οχι έκθεση στον ήλιο, πολλά υγρά, όχι άσκοπες μετακινήσεις, όχι κούραση. Εξαίρετες οι συμβουλές, αλλά αν είσαι Ελληνας μισθωτός, άντε να δούμε πώς θα τις εφαρμόσεις.

Παγκοσμιοποίηση της... φτώχειας

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που είδαν πρόσφατα το φως δημοσιότητας, είναι ενδεικτικά και ταυτόχρονα, δεόντως, αποκαλυπτικά, για τα μεγάλα «επιτεύγματα» της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Θα αρκεστούμε σε 2 μόνο στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ, που σκιαγραφούν το αποκρουστικό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης και της «νέας τάξης πραγμάτων». Πρώτον, ο μισός πληθυσμός της Γης (περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωπο στον πλανήτη Γη τα «φέρνουν βόλτα» (δηλαδή προσπαθούν να ζήσουν) με 2 δολάρια την ημέρα (από αυτούς το 1 δισεκατομμύριο ζει με 1 δολάριο τη μέρα και άλλο 1,8 δισεκατομμύριο άνθρωποι με 2 δολάρια τη μέρα). Δεύτερον, μεταξύ αυτών των φτωχών και εξαθλιωμένων, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωής τους- δηλαδή πεθαίνουν- 11 εκατομμύρια παιδιά πριν φτάσουν στην ηλικία των 5 ετών. Δηλαδή, κάθε μέρα, πεθαίνουν περίπου 30.000 παιδιά, από έλλειψη κατάλληλου νερού, των απαραίτητων φαρμάκων και εμβολίων, και γενικά αιτίες ή αρρώστιες που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Κανείς ή, για να ακριβολογούμε, σχεδόν κανείς, δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη, επιβεβαιώνουν ότι η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση οδηγεί στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης. Εννοείται, δε, πως τα στοιχεία αυτά, αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος. Την άλλη όψη, του νομίσματος της παγκοσμιοποιημένης, καπιταλιστικής οικονομίας, αποτελεί η ανυπολόγιστη συγκέντρωση πλούτου, δύναμης, τεχνολογίας και μέσων παραγωγής στα χέρια μιας ελάχιστης μειοψηφίας κεφαλαιοκρατών.

Κάτω από το ζοφερό σκηνικό, που δημιουργούν τα παραπάνω στοιχεία του ΟΗΕ για τους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους εξαθλιωμένους της Γης και άλλα προβλήματα των εργαζομένων παγκοσμίως, θα συναντηθούν μεθαύριο στη Γένοβα της γειτονικής Ιταλίας, οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων χωρών της Γης και της Ρωσίας. Οχι, δε θα ασχοληθούν με την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα οδηγούν στην εξάλειψη ή έστω τη μείωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης ή τη μείωση της ανεργίας και των θανάτων από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων. Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών της Γης (η αποκαλούμενη ομάδα «G8») θα συνεδριάσουν, κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας, για την παγκοσμιοποίηση μέτρων και πολιτικών, που θα οδηγούν στην παραπέρα αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους με την ένταση και εντατικοποίηση των ρυθμών εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας και των εργαζομένων σ' Ανατολή και Δύση, ώστε στη θέση του ιδιοκτήτη της Microsoft Μπιλ Γκέιτζ- που κατέχει εισόδημα όσο το εθνικό εισόδημα μιας ή και περισσότερων υπανάπτυκτων χωρών- να δημιουργηθούν περισσότεροι. Θα συζητήσουν, δηλαδή, για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά που δε θα οδηγούν στην αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας- άρα και φτώχειας- αλλά στην αύξηση των καπιταλιστικών υπερκερδών, με την αύξηση της εκμετάλλευσης όχι απλά της μισθωτής εργασίας, αλλά και της παιδικής εργασίας (περίπτωση της «Μπένετον» και όχι μόνο) στις υπανάπτυκτες και όχι μόνο χώρες. Αποτελεί, δεν κοινό μυστικό, ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα σε μια πολυεθνική να εξασφαλίζει τόσα κέρδη, όσο είναι το εθνικό εισόδημα μιας ολόκληρης χώρας...

Κι όμως, υπάρχει ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο, που οι άνθρωποι θα ζουν πιο ανθρώπινα. Και η ελπίδα αυτή, βρίσκεται στους αγώνες των λαών της Γης, που διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας. Στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που- εκτός από τους αγώνες στην πατρίδας τους- βρέθηκαν και στο Σιάτλ, στην Πράγα, στη Νίκαια (και θα βρεθούν αύριο στη Γένοβα της Ιταλίας), για να διαδηλώσουν για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Δείπνο 25 εκατ. δραχμών

Εξι στελέχη του Σίτι (περιοχή του Λονδίνου, όπου βρίσκονται οι έδρες των μεγάλων επιχειρήσεων) μπαίνουν αργά το απόγευμα στο διάσημο εστιατόριο «Petrus», κάθονται σ' ένα τραπέζι και παραγγέλλουν φαγητό, το οποίο κόστιζε 300 λίρες (περίπου 170.000 δραχμές). Προφανώς, ήθελαν να φάνε ελαφρά οι άνθρωποι. Μετά παραγγέλλουν ποτά και διαλέγουν ένα φημισμένο κρασί, το οποίο τελικά στοίχισε 44.007 λίρες, δηλαδή 25.000.000 δραχμές. Ξόδεψαν, δηλαδή, για ένα και μόνο δείπνο 4 και πλέον εκατομμύρια ο καθένας τους, όσο είναι το ετήσιο εισόδημα ενός σχετικά καλά αμειβόμενου Ελληνα εργαζόμενου.

Το γεγονός βρήκε δημοσιότητα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες και χαρακτηρίστηκε ως «επιχειρηματική απληστία». Και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί τους, αν η κριτική αυτή δεν ήταν εξόφθαλμα επιφανειακή και, κυρίως, πασπαλισμένη με μπόλικη υποκρισία. Πρώτον, γιατί η κριτική αφορούσε, πρωτίστως, την προκλητική επίδειξη του πλούτου και όχι τον τελευταίο, αυτό καθ' αυτό και, κυρίως, την εκμετάλλευση και την καταλήστευση που αποτελούν τις πηγές προσπορισμού του. Και δεύτερον, γιατί έκαναν πως εκπλήσσονται, ενώ οι πάντες γνωρίζουν, πως μια ελάχιστη μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού συγκεντρώνει στα χέρια της αμύθητα πλούτη και δύναμη, ικανά να εξαλείψουν τη φτώχεια και την πείνα από ολόκληρες ηπείρους, όπως η Αφρική.

«Παγκοσμιοποίηση», πολυτέλεια...

Associated Press

Σ' ένα πολυτελέστατο πλωτό ξενοδοχείο θα φιλοξενηθούν οι αρχηγοί των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών - με εξαίρεση ίσως τον Αμερικανό πρόεδρο - που θα πάρουν μέρος στη σύνοδο της Γένοβας. Είναι το κρουαζιερόπλοιο που βλέπετε στη διπλανή φωτογραφία. Ονομάζεται «Ευρωπαϊκό όραμα», έχει χωρητικότητα 60.000 τόνων, μήκος 251 και πλάτος περίπου 30 μέτρων και διαθέτει 783 καμπίνες, από τις οποίες οι 132 είναι σουίτες με βεράντα. Στις καλύτερες, βέβαια, από τις σουίτες αυτές θα καταλύσουν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο. Κάθε μία έχει μέγεθος 66 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει σκάλα, αλλά και ιδιωτικό ανελκυστήρα

Και λίγα λόγια για το κρουαζιερόπλοιο. Φέρει ιταλική σημαία, αλλά ανήκει στον Ελληνογάλλο εφοπλιστή Ζορζ Πουλίδη. Συνολικά, μπορεί να δεχτεί πάνω στις 14 γέφυρές του - οι γέφυρες 10 και 12 έχουν κρατηθεί για τους αρχηγούς των κρατών - περίπου 1.500 άτομα και 711 μέλη του πληρώματος. Για χαλάρωση και ψυχαγωγία το πλοίο διαθέτει: τέσσερις πισίνες, αίθουσα γυμναστικής, λουτρά με υδρομασάζ, σάουνα, σαλόνι αισθητικής, αίθουσα για γκολφ, δισκοθήκη, αρκετά μπαρ, μεταξύ τους ένα καφέ Ιντερνετ, καζίνο και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ιατρικό κέντρο, θέατρο και συνεδριακό κέντρο. Η κατασκευή του στοίχισε περισσότερα από 309 εκατ. ευρώ (περίπου 105,3 δισ. δραχμές) και ναυλώθηκε αντί 3,25 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,1 δισ. δραχμές. Για τις ανάγκες της συνόδου και συγκεκριμένα τη φιλοξενία των αντιπροσωπειών έχουν ναυλωθεί άλλα δύο πολυτελή κρουαζερόπλοια αντί 3,4 εκατ. ευρώ.

Εχει και τα έξοδα της η «παγκοσμιοποίηση»...

... και κοινή γνώμη

Ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της έρευνας της κοινής γνώμης, σχετικά με τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, που έκανε η εταιρεία «Opinion» και δημοσιεύεται στα χτεσινά «Νέα». Για παράδειγμα, στην ερώτηση «Οταν ακούτε τη λέξη "παγκοσμιοποίηση" τι σας έρχεται πρώτα στο νου» οι απαντήσεις ήταν οι εξής: Το 59% απαντά «κυριαρχία μεγάλων πολυεθνικών εταιριών». Το 36% απαντά «αμερικανικός ιμπεριαλισμός». Το 26% «Ιντερνετ». Το 19% «τρελές αγελάδες». Το 17% «ξένοι μετανάστες» και με μικρότερα ποσοστά έρχονται το χρηματιστήριο, η Κόκα Κόλα, τα κινητά τηλέφωνα, κλπ. Μόνο ένα 13% απαντά «προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην ερώτηση «τι συναισθήματα σας προκαλεί η λέξη "παγκοσμιοποίηση"» οι απαντήσεις ήταν οι εξής: Ανησυχία το 59%. Φόβο το 32%. Ενδιαφέρον το 14%. Ελπίδα το 12%. Αδιαφορία το 11% και αισιοδοξία μόνο το 7%. Αντίστοιχα, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι αυτό που λέγεται "παγκοσμιοποίηση" θα ωφελήσει ή θα βλάψει τη χώρα μας;» οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες: Το 29% θεωρεί ότι σίγουρα ή μάλλον θα την ωφελήσει, ενώ ένα 64% θεωρεί ότι σίγουρα ή μάλλον θα τη βλάψει. Χαρακτηριστικές είναι, επίσης, οι απαντήσεις στο ερώτημα «αν μπορούσατε θα συμμετείχατε στις διαδηλώσεις της Γένοβας;». Το 31,7% δηλώνει «ναι». Το 22,4% δηλώνει «συμφωνία, αλλά δε θα συμμετείχε». Ενα 10,2% «διαφωνεί με αυτές τις διαδηλώσεις», ενώ ένα 35,7% δηλώνει, ότι του «είναι αδιάφορες ή δεν έχει ακούσει τίποτε γι' αυτές».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχυρώνουν το σύστημά τους

«

Το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν έχει ως αντικείμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσης συμβάσεως, την προστασία της δημοσίας τάξεως και ασφάλειας, περιλαμβανομένης και της κρατικής ασφάλειας, και την εφαρμογή των διατάξεων...». Αυτό αναφέρεται στο άρθρο 93 της συμφωνίας Σένγκεν. Μιας σύμβασης που επικυρώθηκε από τη χώρα μας και στόχος της είναι ο άμεσος έλεγχος προσώπων και πραγμάτων στο χώρο των συμφερόντων των χωρών - μελών της ΕΕ. Αποτελεί δημιούργημα των κυρίαρχων κύκλων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των εκφραστών του, με σκοπό τη θωράκιση των καθεστώτων τους, όπως και την προστασία των συμφερόντων εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη και να καταδυναστεύουν τους λαούς.

Μάλιστα, στο άρθρο 99 προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει καταχώριση στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν για την καταστολή ποινικών παραβάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις που δημιουργούν... υπόνοιες ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται(!) να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά αξιόποινες πράξεις.

Η συνθήκη αυτή ανατρέπει τη βασική αρχή του κράτους δικαίου που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρεί τους πάντες ύποπτους. Καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών, εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προβλέπει την παρακολούθηση, ακόμη και τη σύλληψη πολιτών σε ξένη χώρα, περιορίζει τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, καταργεί ευεργετικές νομοθεσίες για το πολιτικό άσυλο, τους αλλοδαπούς, το ρατσισμό.

Τις τελευταίες μέρες, πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αναστολή των διατάξεων της συνθήκης, ως μέτρου που θα κάνει δήθεν ασφυκτικότερο τον έλεγχο των διαδηλωτών. Είναι απάτη, αφού με τη Σένγκεν, (το ηλεκτρονικό φακέλωμα), έχουν ήδη όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Ετσι στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι η ακόμη πιο βελτιωμένη εφαρμογή της. Διότι το να γίνεται π.χ. έλεγχος διαβατηρίων, δε σημαίνει ότι δε θα εφαρμοστεί όλη η δέσμη των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος όσων Ευρωπαίων «ατακτούντων» πολιτών, θα διαδηλώσουν στη Γένοβα. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που θεσπίστηκε αυτή η συμφωνία.

Μια ματιά στη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι ο μηχανισμός που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων όπως π.χ. στη Γένοβα, αποσκοπεί στη βελτίωση της αστυνομικής συνεργασίας των χωρών - μελών της ΕΕ, ζήτημα στο οποίο συμβάλλει αποφασιστικά η Σένγκεν. Στην ουσία, αυτή η δέσμη μέτρων είναι «παιδί» της Σένγκεν, της Γιούροπολ και άλλων ανάλογων συνθηκών. Βασικός κρίκος των μέτρων αποτελεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ των φακέλων των «ατακτούντων» πολιτών. Στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών προβλέπεται η εξέταση των νομικών δυνατοτήτων και της ανάγκης να ανταλλάσσονται δεδομένα βάσει των υπαρχόντων εθνικών φακέλων. Θα κινητοποιούνται από όλες τις κοινοτικές χώρες ειδικοί αξιωματικοί της Αστυνομίας, υπάλληλοι ειδικοί στις παρακολουθήσεις, δικαστικοί και διάφορες ομάδες συνδέσμων. Επίσης, η αστυνομική συνεργασία θα περιλαμβάνει την προσφυγή σε υπαλλήλους της Αστυνομίας ή της υπηρεσίας πληροφοριών, ικανούς να αναγνωρίζουν τα άτομα ή τις ομάδες που για τις κυβερνήσεις αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, οι οποίοι ορίζονται από τα κράτη - μέλη προέλευσης αυτών των ατόμων ή ομάδων.

Ολα τα παραπάνω αποδείχνουν ότι οι κατασταλτικές συμφωνίες τύπου Σένγκεν που έχουν υπογραφεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα εφαρμοστούν πλήρως. Αλλωστε, οι άρχουσες τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και πάλη απέναντι στην «παγκοσμιοποίηση».

ΟΙΣΤΡΟΣ

380 υπό σκιάν

Το θερμόμετρο

επάνω,

ζεματάει

σαν... «ευρωπλάνο»

κι όσο πάει

σκαρφαλώνει,

σφίγγει η ζέστη

σαν τη... «ζώνη».

*

Τριάντα - οχτώ

βαθμούς και κάτι,

τρέχει ο ίδρωτας

στην πλάτη

και ζορίζομαι

και λιώνω

την... ΟΝΕ

σαν να σηκώνω.

*

Βρε παιδιά,

λίγο αέρα, ανεμίστε

την παντιέρα

και γροθιά

τα χέρια επάνω,

να... δροσίσει,

ν' ανασάνω!


Ο Οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org